Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Rabobank

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 26 mei 2016 om 13:43 ('s-Heerenberg: De Hucht)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Rabobank is in 1972 ontstaan door een fusie tussen de
Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Bank en de Coöperatieve Centrale Boerenleenbank tot de
Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Boerenleenbank.

Het hoofdkantoor van de Raiffeisenbank was in Utrecht en het hoofdkantoor van de Boerenleenbank in Eindhoven.

's-Heerenberg

Voor Bergh was het hoofdkantoor in 's-Heerenberg.

Het hoofdkantoor van de Coöperatieve Raiffeisenbank staat in 's-Heerenberg met de ingang aan de Kellenstraat. Bijkantoren:

Foto 1953 ter gelegenheid van het gouden jubileum lieten de heren van de raad van toezicht en het bestuur zich vereeuwigen. Op de voorste rij vlnr. B.Derksen, J. Scheers, G.B. Winters, Th.Egging, en A.Geven. Achter hen de heren J.A. Lensing, G.van Uum, Th.van Uhm, G.W.Schuurman, W.Hieltjes en mej. J.ten Have

In het jaarverslag over 1971 staat onder mededelingen: Fusie met de Boerenleenbank organisatie dat op de algemene vergadering van de Coöperatieve Raiffeisenbank op 9 mei 1972 te Utrecht en op 30 mei 1972 te Eindhoven hebben hoegenaamd met algemene stemmen deze fusie van genoemde Centrale Banken goedgekeurd.

In 1957 werd de naam van de bank gewijzigd van Boerenleenbank in Raiffeisenbank 's-Heerenberg. De hoofdingang zat eerst aan de Molenstraat en de privé ingang van de familie Mijnen (bankdirecteur) aan de Kellenstraat. Zij woonden boven de bank. Dit alles en woningen aan de Kellenstraat werden aangekocht en bij het nieuwe bankgebouw betrokken.

Op 25 maart 1972 werd de nieuwe bank geopend. Nu werd het de "Rabobank", een samenvoeging van Raiffeisen-en Boerenleenbank. In 1978 werd het 75-jarige jubileum van de bank gevierd. Er werd een speciale uitgave van de Rabobank 's-Heerenberg aan gewijd, met artikelen over de grenspost Bergh Autoweg (werkgelegenheid voor meer dan 600 mensen, het zware vrachtverkeer in de binnenstad, luchtfoto's van de stad 's-Heerenberg, de nieuwe wijk Loveringbos - De Hucht, Azewijn, Netterden en Stokkum.

De heer H. Mijnen overleed in 1982 en werd opgevolgd door de heer B. Tönissen. Onder zijn leiding werd het pand weer gemoderniseerd met de ingang aan het Stadsplein.

Op de 79ste algemene ledenvergadering 14 september 1982 heeft de heer G.A. Bosch de voorzittershamer van de heer H.B. Wissenburg overgenomen.

Thans is de naam Rabobank Graafschap-Zuid. De directievoorzitter is Frans Vervoordeldonk.

Verkoopkantoren in Gendringen, Silvolde, Ulft, Varsseveld en 's-Heerenberg. Servicekantoren in Gaanderen, Zeddam, Terborg, Beek en Dinxperlo.

Azewijn

Beek

Braamt

  • Gemeentegids 1971: Coöp. Raiffeisenbank, Langestraat 12

Kilder

  • In Kilder waren de Boerenleenbank en de Raiffeisenbank vertegenwoordigd.
  • Zie Old Ni-js nr. 43 en nr. 44
  • Gemeentegids 1971: Coöp. Boerenleenbank, Hoofdstraat 25
  • Gemeentegids 1971: Coöp. Raiffeisenbank, Hoofdstraat 10

Stokkum

  • In het adresboek 1935 staat in de rubriek Voorschotbanken: Coöp Boerenleenbank, Stokkum.
  • Het Stokkumse kantoor was destijds gevestigd in een zijgedeelte van de boerderij van de familie Menting, thans Tiemessen aan de Westerbroekweg 8.
  • Het kantoortje van de Boerenleenbank was vanaf begin jaren 60 gevestigd in het linkergedeelte van het woonhuis van Ad van Aalst, het toenmalige hoofd van de Sint Suitbertusschool in Stokkum.
  • In juni 1962 werd een nieuw kantoor in gebruik genomen. Kassier van de bank was de heer Hendrik Mijnen. Zijn zonen Josje en Theo boden bij de opening de sleutel aan de burgemeester aan. In het pand woonde anno 2008 Ruth Esselink-Mijnen, een dochter van de voormalige kassier.
  • Zie onder Rabobank 's-Heerenberg onder opening bijkantoor 1963.
  • Gemeentegids 1971: Coöp. Raiffeisenbank, Past. v. Sonsbeeckstraat 16
  • Gemeentegids 1971: Coöp. Boerenleenbank, Past. v. Sonsbeeckstraat 36

Wijnbergen

Zeddam