Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Mardon, Cedric Hall
Cedric Hall Mardon (20) uit Crowcombe in het Engelse graafschap Somerset was de piloot van een Britse Wellington bommenwerper die in de nacht van 15 april 1942 in de buurt van Kilder neerstortte. Het toestel van 150 Squadron was op 14 april om 21.35 opgestegen van de vliegbasis in Snaith. Om 2.18 werd het neergeschoten door een Duitse nachtjager en sloeg te pletter bij de woning van J. Witjes.
Mardon bleef in de cockpit, waardoor de overige vijf bemanningsleden op tijd per parachute het toestel konden verlaten. Zij hebben hun sprong overleefd, maar zijn door de Duitsers krijgsgevangen genomen. Mardon werd op 18 april om 7 uur ’s morgens door de Duitsers met militaire eer begraven op het kerkhof van Kilder. Zijn persoonlijke eigendommen zijn niet met hem begraven, maar door de Wehrmacht in beslag genomen.
De tekst op zijn oorspronkelijke grafkruis luidde: Hier rust C.H. Mardon Engelsch vlieger-officier gesneuveld voor vaderland te Loerbeek 15/4 '42. Hieruit blijkt dat J. Witjes in het grensgebied tussen Kilder en Loerbeek woonde.
Mardon ligt nog steeds op het kerkhof in Kilder begraven als Commonwealth War Dead in Vak H, Rij 9, Graf 5. In het begin van de jaren zestig hebben zijn ouders een bezoek aan het graf gebracht. Daarna heeft in het weekend van 14 en 15 april 2012, precies zeventig jaar na het neerstorten, zijn nicht Caroline Mardon een bezoek aan Kilder gebracht. Als een eerbetoon aan haar oom was zij samen met Clemens Harmsen en Berndje Bodde, beide uit Kilder, bij diens graf en op de plaats waar het vliegtuig is neergestort. Clemens Harmsen heeft de geschiedenis van het vliegtuig uitgezocht en is zo Caroline Mardon op het spoor gekomen. Zij is fotografe in Londen. Berndje Bodde heeft destijds als 13-jarige jongen het vliegtuig zien neerstorten en kan zich het voorval nog goed herinneren. Een foto van hem staat onderaan op de pagina van zijn broer Wim.
Mardons naam staat op de plaquette bij het Canadese kanon op de Bleek in 's-Heerenberg.
Zes bemanningsleden van een Britse Lancaster bommenwerper die twee jaar later bij Kilder neerstortte, zijn eveneens op dit kerkhof begraven.
Bronnen
- Gemeentearchief Bergh, Archief 1942-1983, inventarisnummers 189 en 190
- Oorlogsverslag van pastoor Van Weerdenburg
- Commonwealth War Graves Commission
- De Gelderlander van 14 april 2012, editie Achterhoek: http://www.gelderlander.nl/voorpagina/achterhoek/10855954/Eerbetoon-aan-Britse-piloot-neergestort-vliegtuig-in-Kilder.ece
- World War II Lost Bombers Database