Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Weer in Bergh

Uit Berghapedia
Versie door Hendrik van den Bergh (overleg | bijdragen) op 17 jul 2010 om 13:55 (Noodweer in Vethuizen 14 juli 2010: typefout)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het weer in Bergh

Typisch Berghs

Dat de bewering klopt dat een onweersbui (schoer) in Bergh nauwelijks de bulten overkomt, werd bevestigd door Gerrit Hiemstra in een lezing over het weer voor de Heemkundekring Bergh te Stokkum.

In Vethuizen wordt beweerd dat daar te zien is dat regenwolken door de heuvels worden tegengehouden en zich splitsen: links en rechts om de heuvels heen.

Noodweer in Vethuizen 14 juli 2010

De massale schade in Vethuizen op 14 juli is veroorzaakt door een zeer hevige downburst (valwinden die met zeer hoge snelheid uit een bui neervallen op het landschap). Bron: Weerstation Dichteren.

Première bij Huis Bergh gestaakt 20 augustus 2009

Zie Actueel.

Noodweer in Kilder juli 2009

Het noodweer dat rond drie uur vrijdagmiddag 3 juli 2009 over Oost-Gelderland trok heeft voor de nodige overlast gezorgd. De Hoofdstraat in Kilder stond nagenoeg blank. Ook was er enkele uren geen treinverkeer tussen Winterswijk en Zevenaar en Winterswijk en Zutphen.

Je kunt er donder op zeggen dat er treinen uitvallen, zodra het begint te onweren, zegt Remko ten Brinke, woordvoerder van Syntus. Dat komt vanwege de gevoeligheid van de infrastructuur. Als het goed is zijn die problemen in maart volgend jaar uit de wereld.

De treinen vielen rond half vier uit. Tussen Winterswijk en Zutphen reden de treinen rond vijf uur weer. Dat gebeurde rond die tijd ook tussen Doetinchem en Arnhem. De treinen tussen Doetinchem en Winterswijk liepen pas weer vanaf half acht.

Het verkeer kon slechts met de grootst mogelijke moeite door de Hoofdstraat in Kilder manouevreren.

In Doetinchem moest de brandweer in actie gekomen omdat een boom deels omviel op de Weustenstraat en onder meer een woonhuis raakte. Niemand raakte daarbij gewond.

Het Weerstation Dichteren meldt over die dag: Er is ter plaatse ruim 40 millimeter opgevangen. Zelf kwam het weerstation [ca. 2 km noordeljker] die dag maar aan een 28 millimeter. Er was veel schade, ook aan mais. Enkele velden tussen Kilder en Doetinchem zijn flink plat geslagen.

1980-1988

In Old Ni-js nummer 14 schreef Ger Knipscheer over Het weer in Bergh.
Hij heeft van 1980 tot 1988 de gemiddelde temperatuur, neerslag en aantal keren dat het onweerde bijgehouden.

Winter 1978-1979

Na de nieuwjaarsreceptie van de gemeente ging iedereen naar de VVV-kiosk op het Stadsplein in verband met de festiviteiten 600 Jaar Stad. Het bestuur van Crescendo was bang voor bevriezing van de kleppen van de blaasinstrumenten en dus begeleidden alleen de tamboers van de muziekvereniging de stoet.

Barre winter 1962/63

In de winter van 1962/1963 lag de sneeuw zo hoog dat veel melkvaarders niet bij de melkfabriek in Zeddam konden komen.

1959

De Sint Martinusschool voor leerlingen in Dichteren, De Hoop en Wijnbergen haalde de krant omdat de leerlingen 'staakten' en met een spandoek rondliepen met de tekst Alle scholen hebben vrij behalve wij. De zomer van 1959 was bijzonder warm met langdurige droogte.

1947

De zomer van 1947 was veel in het nieuws omdat hij alle records verbrak.

De cycloon van 1925 in Kilder en Wijnbergen

De ramp van Borculo zo wordt de beruchte cycloon van 10 augustus 1925 meestal genoemd. Maar deze windhoos trok niet alleen over dit stadje in de Achterhoek. Dwars door België, Nederland en Duitsland trok zij een spoor van verwoesting. Daar weten ook de oudere Kildernaren van mee te praten..... Hein Giesen [in Ons Familieboek voorkomend onder nummer G.10.5.7]: Ik was in betrekking in Wijnbergen en die bewuste 10 augustus waren we in de knollen aan het werk. Ik zei: "Wat wordt het toch een nare lucht. Toen het er kritiek begon uit te zien wilde het paard niet meer uit zichzelf lopen. Ik moest het aan de halster pakken. De staldeur kon niet meer open.

Na veel moeite lukte het me toch. Het paard naar binnen in het pikkedonker. De achterdeur vloog open en op de deel zag ik dat alle pannen van het dak waren gevlogen. De vrouw en de meid stonden op de deel, maar het was zo aarde donker dat ik ze niet eens zag. In mijn cel, het slaapvertrekje boven de stal, was een grote balk van de hooibergkap terechtgekome, dwars door het dak heen. De zwarte stof, die altijd aan de strodokken tussen de pannen zat, was door het regenwater losgespoeld. Alles was één zwarte 'soeter'. Daags erna was bij de leveranciers van bouwmaterialen, Van Ditshuizen, Holtslag en Tiecken, werkelijk geen dakpan meer te koop.

Een specificatie van de schade in Kilder staat in Old Ni-js nummer 67 blz 79-81

De stormramp van 29 november 1836

Op 29 november 1836 is er zo'n storm geweest dat er een hele serie mensen schade heeft geleden en dat er zelfs huizen zijn ingestort. In het Archief te Wiel is een zeer gedetailleerd verslag bewaard gebleven. Een artikel daarover komt nog in Old Ni-js.

In Beek hebben schade geleden: Jan Neijenhuis, Serk Heebing, Jan Scholten, Kerst meurs, Jan Gudde, Arndt Gies, Derk van haaren, Gerrit Meurs, Jan Elbes, Gijsbert Schepper, Arend van der Heiden, Derk Boers.
In Braamt: Leendert Weijers,
In Grootazewijn: Arend Witjes, Jan Giesen, Derk van huet, Arnt van Huet, Toon Wittenhorst.
In 's-Heerenberg: Jan Teeling
In Kilder: Evert Heinst,
In Lengel:Jan Jansen, Kobus Oostendorp
in Netterden: Jan Otten, Willem Freriksen
in Stokkum: Jan Gal, Daam Bodde, Peter Gal, Jan Span, Christiaan Stokman Mannes Schneider, Jan Versteege
in Vethuizen: Gerrit Hermsen
in Wijnbergen: Hendrik Winters, Willem Bulsink,
in Zeddam: Kobus van Uum, Jan Nonnemaker, Bernard Lankers.

Strenge winters

Zie ook

Bronnen

Externe links

Sjabloon:Onderwerp