Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Berndsen, Johan Cornelius

Uit Berghapedia
(Doorverwezen vanaf Berndsen, Johan)
Ga naar: navigatie, zoeken
Pater Johan op weg naar zijn priesterwijding

Johan Cornelius Berndsen werd op 25 juli 1931 geboren in 's-Heerenberg als een van de oudsten in het grote gezin van Cornelius Johann Berndsen en Magdalena Maria Caldenhoven.

In september 1945 trad hij in bij de Paters van de Heilige Geest en begon zijn middelbareschoolstudie aan het kleinseminarie in Weert. Na het noviciaat en zijn theologische studie aan het grootseminarie in Gemert, werd hij daar op 21 juli 1957 door Mgr. Bekkers tot priester gewijd. Daarna is hij van maart 1959 tot november 1997 als missionaris van de Paters van de Heilige Geest werkzaam geweest in het bisdom Pointe-Noire in de Republiek Congo, het voormalige Frans-Congo. Zij eerste parochie was Saint Jospeh in Mossendjo. Daarna heeft hij gestaan in de parochies Notre Dame de Lourdes in Sibiti, Saint Mathieu in Mbinda, Saint Jean Baptiste in Divénié en Notre Dame de Fatima in Dolisie.

Hij heeft daar met veel plezier, maar ook vaak onder moeilijke omstandigheden gewerkt. Zijn parochianen en ook zijn collega's noemden hem daar père Jean. Onder zijn collega's in andere parochies waren de Berghenaren Antoon ten Have (père Anoine) en Fons Hetterscheid (père Alphonse).

In november 1997 keerde hij terug naar Nederland, omdat het vanwege een ernstige burgeroorlog voor buitenlanders steeds moeilijker werd om daar te werken. Bovendien zag hij in, dat het missiewerk nu door eigen inlandse priesters gedaan kon worden. Pater Johan was toen 66 jaar en werd door zijn congregatie gevraagd overste te worden in Weert.

Na zijn terugkeer uit Afrika was hij enige tijd waarnemend pastoor van de Pancratiusparochie in 's-Heerenberg en daarna van 2000 tot 2004 waarnemend pastoor van de Emmausparochie H. Cleophas in 's-Heerenberg-Lengel.

Op 25 februari 2001 werd hij voor zijn inzet voor de medemens door carnavalsvereniging d' Olde Waskupen in 's-Heerenberg benoemd tot Ridder in de Orde van de Berghse Kei. Na zijn vertrek uit Lengel werd hij overste van een tehuis voor rustende paters in Gennep.

Op 23 juli 2017 vierde hij zijn 60-jarig priesterjubileum met een eucharistieviering in de Pancratiuskerk in 's-Heerenberg.

Bronnen

  • Contactblad Geloofsgemeenschap Emmaus-Pancratius, 30e jaargang, nummer 5
  • Montferland Nieuws online, 18 juli 2017
  • Les Spiritains au Congo: de 1865 à nos jours, Jean Ernoult, Congrégation de Saint-Esprit, Parijs (1995), blz. 294, 295, 339, 344, 434