Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Berntsen, Bernardus Johannes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Op deze foto uit 1918 staat Bernard "Bereboks" Berntsen geheel rechts. Naast hem staat Heinrich Hell.

Bernardus Johannes Berntsen werd op 3 april 1897 geboren in Zeddam als zoon van Wilhelmus Theodorus Berntsen en Maria Johanna van Aken. Zijn vader overleed al op 28 januari 1899, toen Bernard nog geen twee jaar oud was. Zijn moeder hertrouwde later met Johannes Bernardus Jansen.

Bernards bijnaam was Bereboks Berntsen. In de Eerste Wereldoorlog heeft hij zijn militaire dienst vervuld. Hij trouwde op 5 februari 1919 in 's-Heerenberg met Johanna Aleida van den Brink, geboren op 10 januari 1900 in Herwen en Aerdt. Zij kregen zeven kinderen. Het tweede kind werd in 1921 in Lengel geboren, maar het derde in 1924 in Genk, Belgisch Limburg. Daar is in het stadsdeel Winterslag een kolenmijn, waar Bernard vanaf ongeveer 1922 mijnwerker is geweest. Een broer van zijn vrouw was daar in die tijd ook mijnwerker.

In juni 1925 kwam hij met zijn gezin terug naar Lengel. Rond die dagen werd een zoon geboren, die echter al in december 1926 overleed. In de overlijdensakte werd als Bernards beroep mijnwerker genoteerd, hoewel hij al anderhalf jaar terug was uit Genk.

Omstreeks 1930 verhuisde hij met gezin naar 's-Heerenberg. Hij woonde daar in één van de zogenaamde commissiewoningen aan de Nieuwstraat. Hij werkte bij het waterleidingbedrijf, destijds nog de WOG.

De achterzijde van nevenstaande foto is gebruikt als briefkaart. De geadresseerde is ene Willem, die – zo blijkt uit de tekst – zelf ook op de foto staat. Hij kreeg de kaart toegestuurd toen hij in afwachting was van een straf.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.


Bronnen