Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Derksen, Theodorus Johannes (1927-2008)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Theodorus Johannes (Theet) Derksen werd op 25 december 1927 geboren in Wehl als zoon van Johannes Derksen en Wilhelmina Keuben. Als kind verhuisde hij naar Kilder. Een leeftijd- en naamgenoot van hem woonde in Zeddam. Zij waren hooguit in de verte familie van elkaar.

Nederlands-Indië

Soldaat bij het 4e E.M. Pel.

Deze foto van Theet is aan het eind van zijn diensttijd gemaakt. Boven zijn borstzak draagt hij het baton behorende bij het Ereteken voor Orde en Vrede.
De Zuiderkruis, waarmee Theet naar Indië is vertrokken.
Foto's archief Jan Meurs

Theet (legernummer. 27.12.25.194) staat vermeld bij de Indiëgangers in 100 Jaar "Sint Jan" Kilder.

Hij is in juli 1947 opgekomen bij de genietroepen in Gilze-Rijen en in februari 1948 met de Zuiderkruis naar Indië vertrokken. Hij was als soldaat 1e klas ingedeeld bij het 4e E.M. Pel., een onderdeel van de Drietand-Divisie. Het peloton was gestationeerd in Soerabaja op Oost-Java, en hoorde vanaf medio 1948 bij de A-Divisie.

Het 4e E.M. Pel., voluit het 4e Electro-Mechanische Peloton, was een zelfstandig opererend onderdeel van Genie. Het maakte dus geen deel uit van een compagnie of andere grotere eenheid. De Electro-Mechanische Pelotons bestonden uit ongeveer veertig man vakkundig personeel voor het installeren, bedienen, onderhouden en repareren van alle mogelijke technische installaties te velde, zoals lichtaggregaten en pompinstallaties. Ook gaven deze pelotons met hun vakkennis ondersteuning aan andere genie-eenheden. Voor hun werk waren zij uitgerust met mobiele werkplaatsen en voorzien van gespecialiseerd gereedschap en instrumenten.

Vanwege de specialistische taken van zijn peloton heeft Theet vrijwel geen patrouillediensten of andere gevechtstaken gehad. Dat neemt niet weg dat ook Oost-Java een gevaarlijk gebied was. Bovendien was de voedselvoorziening bij het peloton niet al te best. Daarom stuurde Theets vader, die op de conservenfabriek van Blom in Doetinchem werkte, regelmatig ingeblikt vlees naar Indië. Theet deelde zo'n pakket dat met zijn pelotonsmakkers.

In Indië heeft Theet zijn plaatsgenoten Wim Bodde en Hendrik Buiting omtmoet.

Op 4 mei 1950 is Theets peloton met de General M.B. Stewart uit Tandjong Priok naar Nederland vertrokken. Aan boord was ook 15 GnVc met Nol Baars uit Braamt. De aankomst in Rotterdam was op 27 mei. Al met al heeft Theet in Indië een hele moeilijke tijd gehad.

Andere genisten

Zie ook

Zijn verdere leven

Theet bezocht op latere leeftijd de reünies van Indiëveteranen in Wehl, zoals te zien op de pagina van Stef Helmink.

Hij overleed in Doetinchem op 20 mei 2008, tachtig jaar oud. Zijn crematie vond in besloten kring plaats.

Bronnen

  • 250 jaar Genietroepen 1748-1998 door M. Elands, J. van Hoof, Ch. Klep en H. Roozenbeek (Den Haag, 1998), blz. 131
  • Leger-pioniers door J.A.H. Hardeman in Militaire Spectator, jaargang 116 nr. 11, blz. 632
  • Mensenlinq