Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Derksen, Theodorus Johannes (1925-2015)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Theodorus Johannes (Theo) Derksen werd op 14 november 1925 geboren in Zeddam als zoon van Bernardus Hendrikus Derksen en Theodora Bisselink. Een leeftijd- en naamgenoot van hem woonde in Kilder. Zij waren hooguit in de verte familie van elkaar.


Nederlands-Indië

Soldaat bij 2 Hupva

Theo voor zijn Indische kapperszaak met enkele bekende klanten. Staand van links naar rechts: Jan Hendrix, Jan van Raaij en Theo zelf. Zittend van links naar rechts: Jan Verheij en Frans van Remmen.
Derksen, Theodorus Johannes.jpg

Theo (legernummer 25.11.14.062) was dienstplichtig soldaat bij het stafpeloton van 2 Hupva, de 2e Hulpverbandplaats-Afdeling, een geneeskundige compagnie die hoorde bij de 2e Infanteriebrigadegroep van de 7 December-Divisie. Hij is in mei 1946 opgekomen in militaire dienst en op 3 oktober 1946 met de Tegelberg naar Indië vertrokken. Op dit schip zat ook 6 RVA met Jo Berendsen en Welske Jansen.

2 Hupva was gelegerd op West-Java. Het stafpeloton lag aanvankelijk in Depok en na de Eerste Politionele Actie in Soebang. Theo heeft echter veel meer plaatsen gezien, want hij was kapper. In zijn een "kapperszaak" kreeg hij diverse bekenden onder de schaar, zoals uit de foto hiernaast blijkt, maar daarnaast mocht (of moest) hij, al dan niet samen met de andere kapper van 2 Hupva, ook gaan knippen bij de andere pelotons van 2 Hupva, die her en der verspreid lagen. Dat leverde hem een mooi zakcentje op.

Tijdens zijn diensttijd heeft Theo zijn middenstandsdiploma gehaald.

Het is bekend dat Theo de Zedammers Theo Ariëns, Joep Brinks en Theo Verheij in Batavia heeft ontmoet, maar of hij hen ook geknipt heeft, kan niet meer worden nagegaan. Misschien wel.

2 Hupva is op 3 september 1949 met de Kota Inten naar Nederland vertrokken. De aankomst in Rotterdam was op 2 oktober.


Andere militairen van het Korps Geneeskundige Troepen

Militairen van andere eenheden van het Korps Geneeskundige Troepen:

Zie ook

Bron

  • Alders, T. e.a., 7 December Divisie: 2e Geneeskundige afdeling: 2e Hulpverbandplaats Afdeling: 1946-1949 Herinneringen. Hengelo, 1996, blz. 21

Zijn verdere leven

Theo trouwde met Elisa Maria Wilhelmina (Lies) Derksen, geboren op 19 oktober 1928 in Braamt als dochter van Johannes Hendrikus Derksen en Berendina Hunting. Eventuele verwantschap ligt minstens vier generaties terug. Zij kregen zes kinderen.

"Theetje de kapper", zoals men hem in Braamt noemde, opende in Braamt een houten kapperszaak op een stukje grond van Herman Peeters. Later verkocht hij die zaak en werd postbode in Zeddam. Theo kwam uit een muzikantenfamilie en was jarenlang lid van de Harmonie Kunst na Arbeid in Zeddam. Na het overlijden van zijn vrouw op 28 juni 2005 woonde hij op Sydehem. Hij overleed op 16 mei 2015, 89 jaar oud, en werd begraven naast zijn vrouw op de r.-k. begraafplaatsin Zeddam.