Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Ebbing

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Ebbing komt bij de volkstelling van 1947 in Gelderland 60 keer voor waarvan in Bergh 40. Ebbink met een k komt in Gelderland 63 keer voor maar niet in Bergh. Er wordt wel eens beweerd dat families waarvan de namen op ing eindigen katholiek zijn en dat ink op een protestantse herkomst duidt. Dat is niet juist, want de inwoners van bijvoorbeeld Groenlo, Lichtenvoorde, Beltrum, Marienvelde en Zieuwent zijn hoofdzakelijk katholiek. Even bladeren in het telefoonboek laat zien dat daar meer namen op ink eindigen dan op ing.

In de tijd dat er nog geen standaardtaal was, schreven de pastoor, dominee, koster en ambtenaar de naam op zoals ze die hoorden uitspreken. In heel oude geschriften wordt hij vaak door de spelling inc of inch weergegeven. De uitgang dateert uit vroeggermaanse tijden en had de hoofdbetekenis 'behorende aan'; die kan ook uitgelegd worden als 'zoon van'. In de loop der tijden is de betekenis 'zoon van' over gegaan in 'afstamming van'. Als iemand met de naam Ebbing in overoude tijden zich ergens als boer vestigde, dan werd zijn huis of erf naar hem genoemd. (Hekket: Oost-Nederlandse familienamen)

Ebbing is 'zoon van Egbert', een samenstelling van de germaanse stamvormen agi (zwaard) en berht (schitterend). Ebbe is daarvan de verkorte vorm. Dus een persoon met een schitterend zwaard.

Wijlen Herman Gerritsen uit Dichteren die van de stam Gerritsen is in 'Ons Familieboek' maakte in een kleine oplage een boek met nakomelingen van Albertus Ebbing in Stokkum. In het bevolkingsregister staat dat deze Albertus op 15 maart 1763 in Eerden in Munsterland is geboren. In een testament wordt Bocholt genoemd.

Hieronder een zwart wit foto van met name de families Ebbing en Braam. De foto is genomen voor het huis aan de Oude Doetinchemseweg (nu) nummer 52 te 's-Heerenberg ter gelegenheid van de bruiloft van Mia Braam en Frits Ebbing d.d. 6 oktober 1936. Daarnaast een kleurenfoto van Johanna van Uum Ebbing, zo’n beetje dezelfde groep mensen maar dan 40 jaar later, 1976. Bijbehorende namen aangeleverd door Marinus Ebbing.

Onder van links naar rechts Sieb de Lange, Theo Ebbing, Eduard Braam, Alie Braam, Frits Ebbing, Thea te Booij, Mia Ebbing Braam, Wilhelmina Ebbing Daals, Annie Ebbing, Johannes Ebbing en Frans Ebbing. Middelste rij ?, Leida Ebbing Booms, Alei Ebbing, Johan Ebbing, Mieneke Ebbing, Gerard Rouwen, Lies Rouwen Braam, Gerda Braam Noordermeer, Liesbeth Ebbing Ketelaar, Bernard v/d Vecht en Theet Ebbing. Boven ?, Andries de Lange, Chris Ebbing, Dora Ebbing Spekking, Dina de Lange Ebbing, Eddie Braam, Johan Braam, Sophie Ebbing, Henk Braam, Nolda Ebbing, Anna Vermaas Ebbing, Gerrit Vermaas en Gerrit Ebbing.
Onder van links naar rechts Chris Ebbing, Leida Ebbing Booms, Dora Ebbing Spekking, Johan Ebbing, Frits Ebbing, Mia Ebbing Braam, Johan Braam, Bep Braam, Dina de Lange Ebbing en Andries de Lange. Boven Bertus Ruikes, Mieneke Ebbing, Bets Ebbing Giezenaar, Nolda Ebbing, Gerrit Vermaas, Anna Vermaas Ebbing, Lies Rouwen Braam, Alie Braam, Bernard van Balveren, Sophie Ebbing, Liesbeth Ebbing Ketelaar, Gies Otten en Alei Ebbing.