Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gademan, Hendrikus Johannes (1878–1961)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Het echtpaar Gademan-Huisman op latere leeftijd

Hendrikus Johannes Gademan was uitbater van hotel-café De Roos in Beek. Hij werd op 20 augustus 1878 geboren in Bylandt als zoon van Hermanus Gademan en Elisabeth Gerarda Meijer. Met zijn ouders en broers en zussen verhuisde hij in 1892 van Elten naar Beek, waar zijn vader korte tijd later De Roos pachtte.

Toen Johann Mathias Michels, eigenaar van De Roos, in 1922 naar Baak vertrok, kocht het kerkbestuur het pand met de bedoeling er een bewaar- en naaischool te vestigen, terwijl pastoor Van Angeren er nonnen wilde laten wonen. Zolang dit alles bij plannen bleef, kon Gademan de horecagelegenheid pachten met gebruik van Michels' tapvergunning. Uiteindelijk liepen de plannen van het kerkbestuur en van pastoor Van Angeren (die in 1928 overleed) op niets uit. Gademan kon De Roos per 15 september 1930 voor duizend gulden per jaar pachten en al in 1931 kon hij het etablissement kopen.

Gademan was lid van zowel het Sint Jansgilde als de Schutterij Sint Jan. Ook was hij lid van Biljartvereniging De Roos, die in december 1933 in hotel-café De Roos werd opgericht.

Hij trouwde op 15 mei 1911 in 's-Heerenberg met Maria Geertruida Huisman, geboren op 28 april 1889 in Bemmel als dochter van Johannes Huisman en Elisabeth Spanbroek. Uit dit huwelijk werden in Beek dertien kinderen geboren, waarvan er drie jong overleden.

Het echtpaar Gademan-Huisman met hun tien kinderen

Gademan overleed op 3 januari 1961, 82 jaar oud. Hij werd begraven op het kerkhof in Beek. Zijn vrouw overleed op 30 juli 1959, 70 jaar oud, en werd bij haar man begraven. Hun graven zijn inmiddels geruimd.

Bronnen