Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gemeente Bergh

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 1 mei 2023 om 13:32 (Beeldmateriaal: interne links)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Het wapen van de
gemeente Bergh

‎De gemeente Bergh is op 1 januari 1821 ontstaan door samenvoeging van de gemeenten 's-Heerenberg, Zeddam en Netterden. Het gemeentehuis werd gevestigd in de stad 's-Heerenberg. In 1904 hebben inwoners van Zeddam, Kilder en Wijnbergen voorgesteld het gemeentehuis te verplaatsen naar Zeddam, omdat deze plaats niet aan de rand, maar in het midden van de gemeente ligt. Dit voorstel werd niet aangenomen.

De gemeente Bergh lag geheel op het grondgebied van het grotere graafschap Bergh; er bestaat geen plaats waarnaar de gemeente is vernoemd. In 1863 werd het gebied van de voormalige gemeente Netterden, met uitzondering van Azewijn, afgestaan aan de toenmalige gemeente Gendringen.

De gemeente werd per 1 januari 2005 opgeheven door een fusie met de gemeente Didam tot de gemeente Montferland. De gemeente Bergh telde op 1 januari 2004 18.390 inwoners en had op het moment van opheffen een oppervlakte van 74,98 km² (waarvan 0,4 km² water).

De fusie met Didam was in de ogen van velen opmerkelijk, omdat de karakters van de voormalige gemeenten erg verschillend zijn. Dit komt onder meer omdat het Berghse gebied, en dan vooral de stad 's-Heerenberg, traditioneel veelal naar het Duitse achterland gericht is, met het dichtbij gelegen Emmerik als belangrijkste plaats. Verder is de voormalige gemeente Bergh sociaal en cultureel gericht op Doetinchem en de Achterhoek. Didam richt zich van oudsher meer op de rest van de Liemers en Arnhem.

De Berghse bevolking is grotendeels van katholieke signatuur, net zoals de bevolking van de Liemers en de Oude IJsselstreek.


Beeldmateriaal

Zie ook

Externe Links