Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gezondheidszorg

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De categorie Gezondheidszorg geeft een overzicht van de verschillende aspecten van de gezondheidszorg in de voormalige gemeente Bergh en omgeving.

19e eeuw

In de 19e eeuw was het met de geneeskundige hulp in onze omgeving nog treurig gesteld. De kwakzalverij vierde hoogtij, vooral op het platteland. Er waren maar weinig plaatsen met een eigen dokter. De dokters uit Doetinchem - voornamelijk Dr. Bentfort - bezochten patiënten in Zeddam, Zelhem, Terborg,Wehl, Hummelo en Keppel. In Etten was de alom bekende dokter Lamers die op bejaarde leeftijd alleen nog bij hem aan huis patiënten behandelde. In Terborg woonde ook nog dokter Verouden die echter zijn schaapjes op het droge had.

Tweede Wereldoorlog

Aan het eind van de oorlog was het Patersklooster als noodziekenhuis ingericht.

In de oorlog gingen dokter Kok uit Zeddam, dokter Dael uit 's-Heerenberg en dokter Cappetti uit Ulft een enkele keer naar het Sint-Jozefziekenhuis in Doetinchem naar een patiënt kijken, te paard. Het paard werd dan vastgebonden aan de hoge eikebomen bij het ziekenhuis.

De lijken werden vanuit het ziekenhuis in Doetinchem met de lijkkoets naar huis gebracht. Vanuit 's-Heerenberg of Gendringen kwam dan 's nachts of 's avonds laat de koets en die zorgde op de terugweg voor alle tussenliggende dorpen. Ze zorgden er ook voor dat ze voor het licht werd op de plaats van bestemming waren. Zij zorgden voor de kist die ze meebrachten en in het halfdonker in de lijkkamer van de boerderij werd afgewerkt. De voerman en zijn hulp kregen daar een flinke kop koffie en dan maar weer op pad.

In Harreveld (toen gemeente Lichtenvoorde) was in het klooster een evacuatie-ziekenhuis ingericht.

Het noodziekenhuis werd op 18 juni 1945 opgeheven. Het Kerkblad voor Bergh van 22 juni 1945 berichtte hierover het volgende.


Klein-Nederland op Berghse bodem

A. Wouters Witte Pater schrijft: Maandag, 18 Juni, wordt in 's-Heerenberg het Nood-ziekenhuis opgeheven. De O.T.mannen zijn heengegaan. met een dankbaar hart zijn ze weer vertrokken, de 410 Nederlanders! De meesten zijn weer terug bij hun dierbaren in den huiselijke haard, 17 van die stakkerds zijn niet verder gekomen dan Bergh. Zij vonden er hun laatste rustplaats. (...)

Ned. Rode Kruis" Gem. Bergh

1979

In 1979 waren er acht huisartsen, twee tandartsen, twee vroedvrouwen, één apotheker en zes wijkverpleegsters in de gemeente werkzaam.

Bronnen

  • i.z. Tweede Wereldoorlog o.a.: Lijkkoetsen in de nacht door zuster Marina v.d. Berg in Van roeping tot beroep - Ontwikkeling van de Doetinchemse ziekenhuizen 1898-1990 (aanwezig in de bibliotheek van de Heemkundekring Bergh
  • Rondleiding Gouden Handen voor leden van de Heemkundekring Bergh
  • i.z. 19e eeuw: 'meester' S.H. Lovink Hz: De geneeskundige verzorging in de vorige eeuw in: In en om Doetinchem (1943)