Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hendriksen, Wilhelmus Bernardus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Wim Hendriksen werd geboren te Klein-Azewijn op 2 oktober 1925 als zoon van Henricus Albertus Hendriksen en Cornelia Gerritsen. Hij is een broer van Bertus Hendriksen.

Wim is nummer 1 op de Azewijnse schoolfoto uit 1937.

Nederlands-Indië

Soldaat bij 4-9 RI

Wim is in de jaren 1947-1950 als dienstplichtig militair in Nederlands-Indië geweest. Hij diende bij het infanteriebataljon 4-9 RI, een onderdeel van de Palmboom-Divisie.

4-9 RI vertrok op 20 juni 1947 met de Sloterdijk vanuit Rotterdam naar Indië en kwam daar op 16 juli aan in Tandjong Priok, de haven van Batavia. Tijdens de Eerste Politionele Acties moest 4-9 RI belangrijke gebouwen en andere vitale objecten bewaken in Batavia; daarna werd het ook buiten Batavia ingezet. In juni 1948 is Wim enige tijd uit de roulatie geweest vanwege een oogontsteking. Eerst lag hij op een ziekenzaaltje in Wonoredjo; daarna in het hospitaal in Banjoemas op Midden-Java. Wim vatte dat nogal laconiek op. Als je in bed liggen beter kunt doen dan patrouille lopen, dan moet je maar in bed gaan liggen, want het is allemaal voor het Vaderland, schreef hij vanuit het ziekenhuis.

Zoals uit het voorgaande blijkt, was 4-9 RI in de loop van 1948 van Batavia en omgeving naar Midden-Java verplaatst. Al die tijd was Wim ingedeeld bij de 1e compagnie, maar die werd per 1 december 1948 opgeheven. Wim werd daarbij naar de 4e compagnie overgeplaatst.

Het hele bataljon heeft op 21 december tijdens de Tweede Politionele Actie deelgenomen aan de bezetting van de sultanstad Solo. Vanaf februari 1949 is het verspreid over heel Midden-Java ingezet. Bij de repatriëring moesten 24 doden worden achtergelaten.

4-9 RI repatrieerde samen met zes andere infanteriebataljons van de Palmboomdivisie met het grote Franse troepentransportschip Pasteur. Dat vertrok op 7 februari 1950 van Tandjong Priok en kwam op 24 februari aan in Amsterdam. Helaas werd Wims terugreis op het laatste moment uitgesteld (vanwege zijn ogen?). Hij kon nu pas op 10 maart met de Fairsea mee, zodat hij pas op 5 april weer thuis was. Als hij met de Pasteur had meegekund, zou hij tegelijk met Wim Delleman van 4-1 RI thuis zijn geweest.

Andere militairen van 4-9 RI

Zie ook

Zijn verdere leven

...