Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Jeugdcentrum Bergh

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 11 okt 2022 om 06:54 (link Brohm)
Ga naar: navigatie, zoeken
Vweek.jpg

Het Open Jeugdcentrum Bergh werd in 's-Heerenberg begin jaren zeventig opgericht door een groep vrijwilligers. Er was onvrede met het jeugdbeleid destijds gevoerd door de gemeente Bergh cq de verantwoordelijke politieke partijen. Medeoprichters van het Open Jeugdcentrum Bergh in 1974 waren Sjaak Böhmer, Hans Bisseling, Willy Stein, Ton Meijer, Hans Meijer, Harrie Peters, Frans Wissink en Wim van Wessel. Later aangevuld met Henk van Westerop, Hans Lorx, Jan van Hal, Theo Smeenk en Netje Berndzen. De oprichtingsvergadering vond plaats in café de Sportvriend te `s-Heerenberg, najaar 1974.

Financiële middelen werden gegenereerd d.m.v. een rad van fortuin op de braderie, verkoop van singletjes etc. Aanvankelijk organiseerde men in het klooster Don Rua (later Gouden Handen) beneden in de kapel disco-avonden en -middagen. Later gebeurde dat in het gebouw van de oude Openbare school. Ook knutselavonden, uitwisselingen met o.a. Julianadorp (NH) en Kolping Südlohn (BRD), deelname aan de 600 jaar stad optocht (ridders) diverse Carnavalsoptochten te 's-Heerenberg, o.a. Middeleeuws steekspel, Khomeini, Wi-j gruuje as kool etc. Op carnavalsdinsdag jeugdcarnaval bij Keuben (de Gracht). Ook werden daar popconcerten georganiseerd met Threshold en Pearl in zaal Burgers, tegenwoordig de Gracht. Later vonden popconcerten plaats in de sporthal o.a. met Catapult, Pan en de Dizzy Mans Band.

Ook werden er zaalvoetbaltoernooien tussen diverse jeugdcentra in de sporthal georganiseerd. Beroemd zijn ook de KLASSEKWISSEN bij Burgers tussen de basisscholen uit 's-Heerenberg. Jeugdcentrum Bergh is ook de grondlegger van de kindervakantieweek bij Huis Bergh in samenwerking met de stichting SOCUWEL uit Lichtenvoorde (Theo vd Bogaerd). Met vrachtwagens werden in `s-Heerenberg pallets en afvalhout verzameld voor de bouw van hutten in die week. Als speelterrein werd gebruik gemaakt van de weide op de hoek van de Hangaarts en later de weide naast het kasteel Huis Bergh. Na afloop werden de hutten dan afgebroken en met hulp van de brandweer op een enorme brandstapel gelegd, in brand gestoken en daarna geblust.

Het Jeugdcentrum ging over in het Kolping-jeugdcentrum met onder anderen John Brohm. In mei 1982 werd er ook een 4-daags bezoek gebracht aan een bijeenkomst van Kolpingverenigingen in Innsbruck in Oostenrijk, waar er in een jeugdherberg gelogeerd werd. De laatste jaren van het bestaan was Hans Jansen voorzitter. Het Jeugdcentrum hield in 1985 op te bestaan. De tijd van jeugdcentra was wel voorbij, er was minder behoefte aan dergelijke ontmoetingsplaatsen voor jongeren. In mei 2015 vond een eerste, succesvolle reünie plaats in grenscafé De Peer te 's-Heerenberg. In september 2017 volgde een tweede, wederom succesvolle reünie in de Peer.

Staand van links naar rechts: Willy Stein, Sjaak Böhmer, Hans Bisseling, Ton Meijer, John Brohm.
Zittend van links naar rechts: Robbie Visser, Gerry Helmink, Harrie Peters, Karel Balduk, Theo Wissing, Ronnie Bisseling
Staand van links naar rechts: Riny Meijer, Sonja Jansen, Hennie Meijer (Rijke), Geerdy Bohmer (Meijer), Francis Bisseling (Engelen).
Zittend van links naar rechts:?, Christa Peters (Cuppers), Ingrid Van den Bergh (?)
Liggend: Elly Kuper en Jacqueline Litjes.
John Brohm
Hans Jansen