Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Peer, De

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Adres: 's-Heerenberg Emmerikseweg 12

Grenscafé De Peer aan de Emmerikseweg 12 te 's-Heerenberg werd in 1866 gebouwd door Wilhelmus Evers (*17.10.1836 in 's-Heerenberg, †31.10.1919 in 's-Heerenberg), echtgenoot van Antoinetta Menting (*7.8.1843 in Kilder, †19.12.1908 in 's-Heerenberg). IJzeren ringen aan de muur waar de paarden aan werden vastgezet, herinneren aan de tijd dat het achterzaaltje tijdelijk bewoond werd door de bereden marechaussee. Er is een afbeelding van een peer op de muur aanwezig.

Veel (oudere) inwoners van 's-Heerenberg gebruiken nog regelmatig de oude benaming: Marie van de Peer. Jongeren kennen het café vooral als De Peer. Marie is een nakomelinge van de stichter van het café: Evers. Zij trouwde op 6 oktober 1943 in Bergh met Sjef IJzermans.

De naam 'De Peer' schijnt afkomstig te zijn van de naam Poor of anders geschreven Poir. Een zeer oude 's-Heerenbergse familie die een café heeft gehad net buiten de poorten van het oude 's-Heerenberg. Alhoewel de grenzen van 's-Heerenberg zijn verschoven is grenscafé 'De Peer' ook net op de grens van 's-Heerenberg gevestigd.

Uitbater Harry IJzermans is de laatste van vijf generaties IJzermans die het café en de feestzaal tot 2019 in handen hebben gehad. Het bedrijf is in 2020 overgenomen door Marco en Loris Berendsen uit Stokkum. Wat er met de onderneming en de panden gebeurt, is nog niet duidelijk. Het café is nu tijdelijk gesloten.

Vroeger zat bij dit café een Caltex tankstation.

De Peer is opgenomen in het Rondje Bergh, een fietstocht.

Het Hotel Wilhelmina Koningin der Nederlanden in Beek had in de eerste decennia van de vorige eeuw een vergelijkbare functie.

Wilhelmus Evers
Grenscafé de Peer in 2008 (Foto: Anton Welling jr.)

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Bronnen

Foto gallery: Harry en Riet IJzermans