Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kleinpenning, Franciscus Petrus Henricus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Bakkersknecht en hulpkommies

Frans Kleinpenning werd geboren in Zeddam op 17 september 1923 als zoon van Wilhelmus Kleinpenning (hoteleigenaar en aannemer) en Johanna Geertruida van Remmen.

Het gezin van Willem Kleinpenning en Johanna van Remmen. De foto is genomen rond 1925 voor hun woning aan de Oude Doetinchemseweg in Zeddam. In het midden van de foto zit Frans Kleinpenning in witte kleding op de schoot van zijn moeder. Verder v.l.n.r. hun kinderen Marie, Jan, Lena, Theo. Aan bolderkar staat Herman. In bolderkar zitten Fien en Leo. Rechts Willemien. Vooraan: Jo.
Het geboortehuis van Frans Kleinpenning aan de Oude Doetinchemseweg 65 in Zeddam. Het huis is rond 1900 gebouwd door Theodorus Kleinpenning. Ooit was het bedoeld voor een medewerker van de tramwegmaatschappij. Het huis is inmiddels afgebroken.
Hotel Zeddam aan de Benedendorpsstraat in Zeddam. Dit is in 1928 gekocht door Willem Kleinpenning (1877). Frans Kleinpenning heeft daar een groot deel van zijn jeugd doorgebracht.

In 1942 was Frans Kleinpenning werkzaam als knecht bij een bakker in Braamt. In de winter van 1942 ploegde hij met de fiets met voorop een zwaar beladen mand door de sneeuw naar klanten in het buitengebied. De laatste jaren van de oorlog heeft Frans ondergedoken gezeten in een boerderij in Vethuizen om te ontkomen aan de verplichte Arbeitseinsatz in Duitsland. Hij zou vanaf augustus 1943 moeten gaan werken als arbeider in de textielfabriek van Hammersen in Bocholt. Om aan deze verplichte tewerkstelling te ontkomen, hield hij zich in Vethuizen op de boerderij van Peters verborgen in een schuur aan de achterkant van de boerderij. In 1945 werd hij vrijgesteld van de verplichte arbeidsinzet. Aan het eind van de oorlog was Frans actief in het verzet en hij werd in 1945 lid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Vlak na de oorlog heeft hij als hulpkommies bij de douane in Tolkamer gewerkt. In 1947 heeft hij als kommies samen met een collega een grote voorraad koffiebonen ontdekt. Deze waren als smokkelwaar verstopt achter een lading steenkool in een schip dat op weg was naar Duitsland.

Frans Kleinpenning in 1942 als bakkersknecht in Braamt
Document 21 augustus 1943 mbt verplichte arbeidsinzet in Duitsland
idem
Vrijstelling van de Arbeidsinzet, januari 1945
Certificaat Binnenlandse Strijdkrachten, april 1945
Aanstelling tot hulpkommies in 1946
Kroniek van de Week 12-4-1947. Frans Kleinpenning (links) als kommies in Lobith met enkele van de koffiebonen die als smokkelwaar zijn ontdekt achter een lading steenkolen. Hierdoor zijn hun gezichten zwart geworden.

Zijn gezin

Op 26 oktober 1949 trouwde Frans Kleinpenning in Zeddam met Aleida Bernardina Johanna (Alie) Gries (1920). Alie werd op 14 september 1920 geboren in Ulft. Zij kregen vijf kinderen:

  • Annemie (1951)
  • Irma (1952)
  • Felix (1953)
  • André (1955)
  • Gerard (1959)
Frans Kleinpenning en Alie Gries rond 1959 met hun kinderen (v.l.n.r.) Irma, Gerard, Felix, Annemie en André.
Het pand aan de 's-Heerenbergseweg 2 in Zeddam waar zij tot 1962 met hun gezin wonen achter het Sigarenmagazijn.
Frans Kleinpenning met een klant in het Sigarenmagazijn, rond 1958

Sigarenmagazijn

Frans en Alie huurden in Zeddam aan de 's-Heerenbergseweg 2 een woning van de gebroeders Leijzer. In de voorkamer van deze woning begonnen zij in 1949 met een sigarenmagazijn. Naast winkelier was Frans ook verzekeringsagent, onder andere voor de OLVEH. In 1955 begon hij met het verkopen polissen. Nog tot in de jaren '70 bezocht Frans met zijn bromfiets klanten in Zeddam, Braamt en Vethuizen voor het afsluiten van verzekeringen. In 1962 verhuisde het gezin van Frans en Alie naar de 's-Heerenbergseweg 1A in Zeddam, waar de winkel onder de naam Zeddams Sigarenmagazijn (ook wel Sigarenmagazijn Kleinpenning) wordt voortgezet. Behalve sigaren en sigaretten werden er ook souvenirs, tijdschriften, kranten en snoepgoed aan het assortiment toegevoegd. In eigen beheer werden talrijke ansichtkaarten gemaakt. Deze werden met name verkocht aan de vele toeristen die Zeddam bezochten. In 1983 werd de zaak overgenomen door hun dochter Irma Berndsen-Kleinpenning. De zaak heet vanaf dan 't Winkeltje. Het assortiment werd door Irma uitgebreid met cadeau-artikelen en lectuur. Op 13 maart 2004 sloot 't Winkeltje definitief zijn deuren.

Frans Kleinpenning rond 1958 voor het Sigarenmagazijn aan de 's-Heerenbergseweg 2 in Zeddam.
Inschrijving (28 juli 1955) in het register van verzekeringsagenten
Het in opdracht van Frans nieuw gebouwde Sigarenmagazijn aan de 's-Heerenbergseweg 1A in 1963. In 2006 zijn alle panden op deze foto gesloopt.

Frans Kleinpenning is overleden op 26 november 2001. Zijn vrouw Alie Kleinpenning-Gries is overleden op 30 december 1991. Hun zoon André is op 25-jarige leeftijd overleden op 30 augustus 1980.

Verenigingslidmaatschappen

Frans Kleinpenning was lid van de volgende Zeddamse verenigingen:

Bronnen