Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kroegentocht - Beek

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

HORECA IN BEEK

Tapvergunningen

In het 'Register van de herbergen en tapperijen die niet vallen onder de drankenwet', komen bij huisnummer 100 in Beek als vergunninghouders de volgende namen voor:

 • Hendrikus Hetterscheid (vergunning in 1902)
 • Gradus Hermanus Roordink (januari 1906)
 • Gradus Bernardus Jansen (maart 1906)
 • Alexander Hendrikus Derksen (september 1906)
 • Hermanus van Alst (1908)

Niet alle vergunninghouders wonen in Beek; Roordink bijvoorbeeld komt niet eens voor in het bevolkingsregister van Bergh.

Hendrikus Hetterscheid was ook veldwachter. In 1904 legde hij deze functie neer volgens de jeugdherinneringen van zijn zoon in Old Ni-js nummer 5. Voor zover mogelijk dienen herinneringen altijd gecontroleerd te worden: in de herinneringen van zoon Hetterscheid wordt bijvoorbeeld Giezenaar verwisseld met 'Posjentje' Hendriksen die onder andere gebak van 'De Zon' met de hondenkar tot in Doetinchem en Terborg afleverde.

In genoemde lijst komen verder voor:

 • het Gildebestuur
 • Arnoldus Duis. Hij ging in 1927 met zijn gezin naar Bladeö, één van de 'Acht Zaligheden'.
 • Albertus Andreas Giezenaar. Zijn vader kwam in 1861 naar Beek waar hij tolgaarder werd.
 • L.Th. Geurtsen heeft ook een vergunning gehad voor het Tolhuis te Zeddam en hij was eveneens limonade-fabrikant in 's-Heerenberg.
 • Anton Bernard Jansen, bijgenaamd 'de Smeel' was vanaf 1920 zaadhandelaar en caféhouder.
 • Th. te Kaat. Hij was gildetapper
 • Johannes Arnoldus Putman. Zijn weduwe - Berendina Tomassen - staat in het bevolkingsregister genoteerd als winkelierster.

't Peeske

Beek-peeske3.jpg

Tegenwoordig wordt in advertenties nog steeds gesproken van een uitspanning. Dat was in de jaren twintig ook al het geval, blijkens advertenties in 'Officieele Kerkberichten':
Bezoekt het Café-Uitspanning met Bad- en Zwem-Inrichting "'t Peeske", te midden van heerlijke bosschen te Beek bij Didam. Aanbevelend J. Steintjes.

In het boek 'Kerspel Beek in de Liemers' staat dat het Beekse Peeske één van de aantrekkelijkste plekjes in het Bergherbos is; volgens de ANWB het "enige Nederlandse bergmeer". Vooral op warme zomeravonden is het heerlijk toeven onder de hoge bomen en aan het rustgevende water. Die oase is er niet altijd geweest: de vijver is als modderkolk aangelegd om water te verzamelen voor de watermolen die J.G. Reijers hier in 1884 bouwde.

Partycentrum De Dèèl

Alhoewel Café Beekman/Partycentrum De Dèèl fysiek in Loerbeek ligt wordt het in een adem genoemd met het dorp Beek. De familie Beekman runt al sinds begin jaren 60 dit horecabedrijf. Het pand aan de Didamseweg 13 was in de beginjaren een boerderij met waag en café. Later is het een volledig horecabedrijf geworden.

Hotel Uitzicht

In 1959 woonde volgens de 'Hotel- en pensionlijst V.V.V. Zeddam-Montferland' W.T.B. Tomassen op het adres Peeskesweg 95. Het was een pension met stromend water maar zonder televisie. Een jaar later is het adres net als nu: Hotel Uitzicht, Peeskesweg 1 te Beek. Tomassen werd in 1905 te Stokkum geboren. Het hotel is jarenlang uitgebaat door de familie Smits. Begin jaren 90 namen Lydia van der Tas en Loet Pludon het hotel over. In 2008 hebben Henk van Geemen en Wim Nass de stap genomen om het hotel te kopen. Ze wilde appartementen realiseren op dit mooie plekje op de hoek van de Peeskeweg en de Sint Jansgildestraat. Jarenlange procedures volgden. Eind 2016 is er een begin gemaakt met de sloop. In 2018 zullen de eerste bewoners hun nieuwe appartement betrekken.

De Sprokkelaar v/h De Grens

'De Grens' aan de Sint Jansgildestraat is 'De Sprokkelaar' geworden. Evert Heijnst was er kruidenier en caféhouder. Zoon Eef en dochter Dinie volgden op. Eef was ook hotelier.

De Steenbok

Sint Jansgildestraat 71 / hoek Peeskesweg is Café en Eetcafé De Steenbok.

De Roos

Sint Jansgildestraat nummer 52 (naast de kerk) is café-eetcafé De Roos. Op de patentlijsten 1810-1811 komt in Beek maar één tapper voor en dat is Johannes Rozendaal in De Roos. In 'Het Kerspel Beek in Liemers' staat op blz. 767-769 een uitvoerige beschrijving van de geschiedenis van het pand.

Van 1914 tot 1922 was Johann Mathias Michels hotelhouder in De Roos. Hij trouwde in 1914 te Steenderen met Catharina Antoinetta Hetterscheid. Vier kinderen werden in 'De Roos' geboren: Ton, Netty, Leony en Jo. Een foto van het gezin staat in een catalogus. Betreffende publicatie is uitgegeven bij de tentoonstelling 'Geschilderde vertellingen. Naïeve schilderijen van Netty Michels (1919-1995)', gehouden in Museum Kempenland Eindhoven van 11 november 2006 tot en met 14 januari 2007 bij gelegenheid van de herdenking van het honderdste geboortejaar van haar man, de kunstschilder Harry Maas (1906-1982).

't Heuveltje

't Heuveltje, Sint Jansgildestraat 27. Dit gebied heet al sinds mensenheugenis 't Heuveltje. In 1903 werd er een boerderij gebouwd, in 1907 aangevuld met een kruidenierswinkel en een bierkamer. Rond 1927 kwam Frans Jansen en bouwde er een zaal bij. In 1955 trouwde dochter Ciska met Harry Rosendaal ('laatste slaatjes!'). Zij begonnen ook een hotel.