Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Ledel, Andreas Antonius Leonardus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Pastoor Ledel van Wijnbergen.jpg

Andreas Antonius Leonardus Ledel werd op 28 april 1863 geboren in de Friese gemeente Gaasterland als zoon van Leopold Christiaan Ledel en Petronella Jacoba van den Oever.

Ledel werd op 15 augustus 1891 in Utrecht tot priester gewijd, samen met onder meer zijn studiegenoot H.J. Staal, die later pastoor werd in Azewijn.

Hij was kapelaan in achtereenvolgens Uithuizen, Heeten, Borne, Bemmel, Oud-Zevenaar en Sensmeer, parochie Blauwhuis. Deze laatste parochie was de geboorteplaats van de Berghse oorlogsslachtoffers Ettema en Galama.

In maart 1907 werd Ledel pastoor van de Sint Martinusparochie in Wijnbergen als opvolger van pastoor Hoorneman. In de zomer van 1910 is op zijn initiatief het kerkgebouw ingrijpend gerestaureerd en verbouwd. Van een schuurkerk werd het een kerk met een toren in neogotische stijl. Mgr. Van de Wetering, aartsbisschop van Utrecht, heeft de vernieuwde kerk op 12 oktober 1910 geconsacreerd.

Pastoor Ledel heeft bijna 28 jaar in Wijnbergen gestaan. In die tijd vierde hij drie jubilea:

  • In augustus 1916: 25 jaar priester
  • In augustus 1931: 40 jaar priester
  • In maart 1932: 25 jaar pastoor in Wijnbergen

In maart 1934, kort voor zijn 71e verjaardag, heeft hij ontslag aangevraagd. Dit werd hem verleend, waarna hij in september van dat jaar met emeritaat is gegaan. Zijn opvolger was pastoor Schweigmann.

Pastoor Ledel ging na zijn emeritaat in Doetinchem wonen, waar hij op vrijdag 12 augustus 1938 in het Sint Jozefziekenhuis overleed. Hij is 75 jaar oud geworden. Op dinsdag 16 augustus werd hij onder grote belangstelling begraven op het r.-k. kerkhof in Wijnbergen. Deken Van de Loo van Terborg leidde de uitvaartdienst met assistentie van pastoor Galama van 's-Heerenberg. Onder de aanwezigen waren ook de pastoors Büter van Azewijn, Nijrolder van Kilder en Peters van Beek.

Ledels priesterwijding in de Tilburgsche Courant van 20 augustus 1891
Ledels benoeming in Wijnbergen in Het Nieuws van den Dag van 6 maart 1907
Ledels benoeming in Sensmeer in Het Nieuws van den Dag
van 15 augustus 1905
Overlijdensbericht van pastoor Ledel in Het Vaderland van 16 augustus 1938

Bronnen