Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Meijden, Cis van der

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Cis van der Meijden (1928-2014).jpg

Francisca Petronella (Cis) van der Meijden werd op 12 januari 1928 geboren in Liempde, Noord-Brabant.

Verpleegkundige in 's-Heerenberg

Cis kwam in 1958 als wijkverpleegkundige naar 's-Heerenberg en heeft in die functie tot 1975 samengewerkt met de (kinderarts) dokter C. Smeenk. Ook begeleide zij vroedvrouw Like Wolswijk vaak bij haar werk. Hierover heeft zij later meerdere lezingen gehouden.

Van 1976 tot 1988 was zij directrice van het Gasthuis Sint-Gertrudis.

Vanaf haar komst naar 's-Heerenberg heeft zij duizenden dia's en foto's gemaakt van Berghse mensen die zij tijdens het werk ontmoette. In 2000 heeft zij dit materiaal aan de Heemkundekring Bergh geschonken. Montferland Nieuws schreef hierover het volgende in zijn kersteditie van dat jaar.


DUIZENDEN DIA'S VOOR DE HEEMKUNDEKRING

Op donderdag 26 oktober was de 'hobbyavond voor en door de leden' van de Heemkundekring. Het bestuur had enkele leden gevraagd om eens iets te vertellen over zijn of haar invulling van de vrije tijd. Eén van de leden die positief reageerde op deze vraag is Cis van der Meijden. Zij is in 's-Heerenberg lang wijkzuster geweest en van 1976 tot 1988 directrice van het Gasthuis Sint-Gertrudis. In al die jaren heeft zij duizenden dia's en foto's gemaakt van veel Berghse mensen die zij tijdens het werk ontmoette. Op de hobbyavond toonde zij een aantal. Omdat veel van de personen op de dia's intussen al lang overleden zijn werd getracht de namen te achterhalen. Dat lukte niet bij allemaal.

Aan het einde van haar presentatie schonk mevrouw Van der Meijden al haar dia's aan de Heemkundekring. Een geste die bijzonder gewaardeerd wordt. Een groot deel van de geschiedenis van de 20e eeuw in Bergh ligt zodoende op beeld vast. Om ook in de toekomst de mensen hiervan te kunnen laten profiteren is het wenselijk dat alle ontbrekende namen alsnog aangevuld worden en op papier vastgelegd. Het aantal dia's is te groot om in één middag of avond te tonen en namen te noteren. Hebt u suggesties of wilt u hier aan meewerken? Geef het dan even door aan het bestuur van de Heemkundekring.


Haar verenigingsleven

Cis was een trouw lid van de Foto- en filmgroep van de Heemkundekring Bergh. Door haar bekendheid met vele personen in het Berghse was zij voor de groep een belangrijke bron van informatie.

In 1988, kort na haar afscheid als directrice van bejaardencentrum St. Gertrudis, werd zij benoemd tot Ridder in de orde van de Berghse Kei. Haar vele goede werk op maatschappelijk gebied en voor de gezondheidszorg in gemeente Bergh vormde voor het bestuur van de carnavalsvereniging aanleiding om juist Cis - zuster - van der Meijden in het jubileumjaar deze onderscheiding uit te reiken

Cis overleed op 3 mei 2014 in 's-Heerenberg, 86 jaar oud.

Bronnen