Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Meijer, Johannes Cornelius Laurentius

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Jan Meijer werd op 17 augustus 1925 geboren in Stokkum als zoon van Wilhelm Hermann Meijer (geboren te Elten) en Johanna Elferen (geboren te Heteren). Het echtpaar kwam in 1915 vanuit Hüthum naar Stokkum.

Nederlands-Indië

JAN MEIJER STOKKUM 198.jpg

soldaat bij de staf van de 3e Infanteriebrigadegoep

Jan was als dienstplichtig soldaat chauffeur bij de staf van de 3e Infanteriebrigadegoep op West-Java, die behoorde bij de 7 December-Divisie. Hij sneuvelde op 2 januari 1948 bij Lelles, in de omgeving van Tarogong tussen Bandoeng en Garoet. Zoals ook Joseph Berendsen (wiens onderdeel bij de 3e Infanteriebrigadegoep hoorde) meermaals in zijn dagboek vermeldde, was dit een gevaarlijke streek.

Jan was met zijn medesoldaten op patrouille met een zogenaamde '1500 weight', een pantserwagen met een open bovenkant, toen er plotseling van steile rotsen naar beneden werd geschoten. Jan Kuster, ook een dienstplichtig militair uit Stokkum en een goede bekende van Jan Meijer, heeft diens lichaam nog gezien in het veldhospitaal van de 3e Hulpverbandplaatsafdeling. Hij zag dat de dodelijke kogel zich via de schouder door het lichaam geboord had en er via de onderrug weer uit was gekomen.

Jan Meijer werd begraven op het militaire kerkhof in Garoet en later herbegraven in vak III, graf 71 op het Nederlandse Ereveld Menteng Pulo in Batavia, het huidige Jakarta. Meer gegevens over het Ereveld Menteng Pulo en een foto van Meijers graf zijn te vinden op de website van de Oorlogsgravenstichting.

Zijn overlijden is op 24 maart 1948 in het gemeentehuis van Bergh ingeschreven. Zijn dood leidde alom tot verslagenheid, ook bij de broedmachinefabriek "Reform" van G.J. Pas in Zeddam, waar Jan voor zijn diensttijd werkte.

Voorkant...
...en achterkant bidprentje
Klik voor een vergroting
Uit het Utrechts Nieuwsblad van 10 januari 1948

Zijn laatste groet

De kerstkaart hieronder stuurde Jan aan Margreeth Pas, dochter van de toenmalige eigenaar van Pas Reform, Theo Pas. Margreeth zat in die tijd samen met vier van haar zussen op een kostschool van de Zusters Franciscanessen in Oudewater. Jan correspondeerde met alle vijf.

Op het veldpoststempel van de 7 December-Divisie zien we de datum 30 december 1947. Drie dagen later was Jan dood. De kaart was toen met zekerheid nog niet in Oudewater aangekomen.

Kerstkaart Jan Meijer voor.JPG Kerstkaart Jan Meijer achter.JPG


Andere militairen van de staf van de 3e Infanteriebrigadegroep