Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Meilandsedijk

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Meilandsedijk (spreek uit als Meilandsediek) is een straat waaraan Azewijn en Lengel zijn gelegen. De dijk begint op de rotonde met de Laakweg, de Eerlandsestraat/N816 en de Netterdseweg in Azewijn en eindigt op de kruising met de Antoniusstraat en de 's-Heerenbergseweg in Lengel.

Het is een onderdeel van de N816 vanaf de rotonde met de Burgemeester Van Breemenweg/ N316 en de Elsepasweg/N827 tot de rotonde met de Laakweg en de Netterdseweg. Het gedeelte vanaf de Antoniusstraat tot de rotonde met de N316 en N827 is sinds het gereedkomen van de Burgemeester Van Bremenweg geen onderdeel meer van de N816; deze weg is afgewaardeerd tot een 60km-weg buiten de bebouwde kom.

Volgens 'meester' Kremer is de naam afkomstig van "mei, made, meet, mede" en dat betekent wei, weiland. Grasland overheerst inderdaad in de omgeving.

In de jaren 50, 60 en 70 werd deze weg ter hoogte van Azewijn gekruist door een spoorweg waarover kleiwagentjes reden van steenfabriek Daas Baksteen B.V., die destijds ter plaatste aan kleiwinning deed.

De huizen / boerderijen aan de Meilandsedijk in Azewijn zijn gebouwd tussen 1920 en 1991; die aan het gedeelte in Lengel tussen 1934 en 1999.

  • nr. 2 in Azewijn is boerderij Jagersveld uit 1953
  • nr. 4 in Azewijn is boerderij De Beers uit 1920
  • nr. 2 in Lengel is boerderij Het Meiland uit 1934


Het industrieterrein ten zuiden van de weg bestaat uit twee delen (die allebei tot het grondgebied van 's-Heerenberg behoren). Het westelijke deel is het Euregionaal bedrijventerrein, aangelegd vanaf 2008. Het oostelijke deel is het DocksNLD Logistics Park, aangelegd vanaf 2016 - dit terrein lag vroeger op het grondgebied van Azewijn maar is bij de aanleg overgegaan naar 's-Heerenberg. Voor de aanleg van dit laatste terrein moest de boerderij De Edelhorst die op deze plek lag gesloopt worden. Deze boerderij lag schuin tegenover huisnummer 6 in Azewijn.


Maatboek 1809

In 1809 is er een Maatboek van het distrikt Zeddam geleegen in het arrondissement Doesburg aangelegd. De Meilandsedijk wordt daarin meerdere keren genoemd in verschillende spellingen:

  • "Met No 1 begonnen aan de Brug bij de Limiet-scheiding van Gendringen, aan de zuidzijde van de Staartjes Straat; en vandaar westwaarts opgemeten door het Berger Bosch tussen de Limiet-scheiding van Netterden en den Mijlandsen dijk tot de Asselse steeg."
  • "Met No 90 begonnen aan de Leuseweij, aan de Noordzijde van den Mijlandsen dijk, tegen de Ulfse straat & oostwaards opgemeten door den Lengelderdam en Azewijnerdam, tot aan de Plakse straat."
  • "Met No 964 begonnen over den Laaksche schaapweg en vervolgens gemeten door de Seps en de Koolhorst [ Kornhorst ] tot aan de Azewijnsche straat en langs dezelve oostwaarts opgemeten tusschen de Lengelder en Azewijner dam en de Laakse straat tot aan de Meijlandschen dijk."
  • "Met No 1192, Straatmans koeweij, begonnen aan de Laaksche straat en de Meijlandsen dijk en langs dezelve oostwaarts opgemeten langs de Klaakse straat tot aan het Buurschap Klein Azewijn."

Bedrijven in Azewijn

  • nr. 3: Meiland Azewijn - Loonbedrijf

Bedrijven in Lengel

  • nr. 2: P. Wennekes - Grondverzetbedrijf

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...