Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Mensing, Ferdinandus Bernardus Maria

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
50 jaar organist Pancratiuskerk

Ferdinandus (Ferdinand) Bernardus Maria Mensing werd op 25 mei 1903 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Bernardus Mensing, schoenmaker, en Maria Hubertina Fievez. Hij trouwde op 15 juni 1933 in Bergh met Wilhelmina Elisabeth Varwijk, geboren op 8 mei 1905 in Zeddam dochter van Hendrikus Johannes Varwijk en Grada Maria Melissen.

Hij overleed op 22 november 1976, 73 jaar oud. Zijn vrouw overleed op 13 april 2004, 96 jaar oud. Zij werden beiden begraven op de Algemene Begraafplaats in 's-Heerenberg.

In de jaren vijftig had Mensing een schoenhandel aan de Marktstraat 14, (voorheen A 187, volgens het tijnsboek Woonhuis T.132) in 's-Heerenberg.

In 1972 – hij was toen 69 jaar – heeft hij de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice ontvangen. Ook is hij onderscheiden met de gouden eremedaille van de Sint Gregoriusvereniging vanwege zijn 40-jarig lidmaatschap van een kerkkoor.

Vanaf 1922 tot 1939 bespeelde de heer Mensing ook het harmonium in de parochiekerk van Stokkum. In 1939 kreeg hij een vaste benoeming als organist van de Sint Pancratiuskerk te 's-Heerenberg, waarmee hij de heer Jan ten Have opvolgde. Van diezelfde heer Ten Have kreeg de heer Mensing ook zijn eerste harmoniumles. Later kreeg hij pianoles van de zusters. Vervolgens studeerde hij orgel, piano en theorie bij de heer Zilles uit Emmerik. Om de stap naar het kerkorgel te kunnen maken kreeg hij les van Leo Smeets in Doetinchem.

Hij was ook lid van Harmonie Crescendo uit 's-Heerenberg en Harmonie Volharding uit Stokkum. Verder is hij bestuurslid geweest van de middenstandsvereniging Sint Martinus, de Commissie tot Wering van Schoolverzuim en de Instelling tot Voorkoming van Armoede. Van 1939 tot 1945 was hij gemeenteraadslid.

Garantiebewijs en –zegel afgegeven door schoenwinkelier Mensing.


Bron o.a.