Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Peeters, Antoon

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Een kurassier van Napoleons Grande Armée

Antoon Peeters is soldaat geweest in de Grande Armée van Napoleon Bonaparte. Volgens het stamboek van het 14e Regiment Kurassiers werd hij op 19 mei 1784 geboren in Kilder als zoon van Peeter Peeters en Catharina Jans. Er is echter geen geboorteakte gevonden die met deze gegevens overeenkomt. Aldus staat nog niet vast dat Peeters inderdaad uit Bergh kwam.

Peeters werd onder nummer 262 ingeschreven in het stamboek van het 14e Regiment Kurassiers. Verdere bijzonderheden zijn niet beschikbaar, omdat het stamboek nog niet online beschikbaar is.

Het 14e Regiment Kurassiers heeft in 1812 deelgenomen aan Napoleons Veldtocht naar Rusland. Van 16 tot 19 oktober 1813 nam 14e Regiment Kurassiers ook nog deel aan de Slag bij Leipzig.

Bij het 14e Regiment Kurassiers dienden ook:

Bij het 7e Regiment Kurassiers diende:

Bij het 14e Regiment Kurassiers dienden veel militairen die al ten tijde van het Koninkrijk Holland (18061810) of nog eerder vrijwillig dienst hadden genomen. Voorbeelden hiervan zijn bovengenoemde Bronkhorst, Brugmans en Kremer. Gezien zijn geboortejaar is het goed mogelijk dat dit ook met Peeters het geval was, maar gegevens hierover zijn niet voorhanden.

Peeters komt na 1812 niet meer voor in de Nederlandse archieven. Aangenomen wordt dat hij de Veldtocht naar Rusland niet heeft overleefd.

Bronnen