Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Processies in Kevelaer

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Kevelaer is een bedevaartsplaats en gemeente in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, op zes kilometer van de landsgrens langs de provincie Limburg. Naburige steden zijn onder andere Venlo, Geldern, Goch en Kalkar. Kevelaer ligt ongeveer 46 kilometer ten zuiden van 's-Heerenberg. Op 31 december 2020 telde de gemeente 27.955 inwoners. De oppervlakte is circa 100 vierkante kilometer.

Bedevaartsoord

Uit De Graafschapbode van 10 juli 1928
Uit De Graafschapbode van 5 september 1932
Uit De Graafschapbode van 18 augustus 1933
Uit De Graafschapbode van 3 augustus 1934

In Nederland is Kevelaer bekend als Maria-bedevaartsoord. Elke parochie in Bergh heeft ook reisjes georganiseerd om deel te nemen aan processies in Kevelaer.

In Kevelaer werden foto's gemaakt van groepen deelnemers. Er zijn veel foto's bewaard gebleven:

De oorsprong van de bedevaart

Sinds 1642 wordt er een als wonderbaarlijk beschouwde afbeelding van de Maagd Maria vereerd. Veel katholieken pelgrimeren jaarlijks naar dit genadebeeld, dat in het Latijn bekend staat als de Consolatrix Afflictorum, ofwel de "Troosteres der Bedroefden".

De marskramer Hendrick Busman zou van de Maagd tot driemaal toe de opdracht hebben gekregen een kapelletje voor haar te bouwen. Hij gaf hieraan gehoor op 1 juni 1642 toen hij op zijn toch van Weeze naar Geldern, in de Kevelaerer Heide bij het hagelkruis stond, waar hij bij herhaling de opdracht kreeg. Algauw kwamen er pelgrims en werden er genezingen gemeld. In 1647 erkende de Kerk acht van deze genezingen als wonderbaarlijk, tijdens een synode in Venlo, gehouden in het klooster ter Weide. In 1645-47 werd een bedevaartkerk gebouwd, de huidige Kaarsenkapel. In 1654 werd om de bidzuil een barokke koepelkapel gebouwd, de genadekapel. De grote Mariabasiliek van Kevelaer verrees in de 19e eeuw en werd in 1923 tot basiliek verheven. Al 350 jaar trekken mensen naar Kevelaer om in de Genadekapel te bidden voor hun intenties en een kaars aan te steken.

Kevelaer speelde vooral een bijzondere rol voor de Nederlandse katholieken in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, waar alle katholieke geloofsuitingen verboden waren. Zij konden in Kevelaer in het openbaar hun geloof uitoefenen, want in het koninkrijk Pruisen bestond wel godsdienstvrijheid. Naast Heiloo, Maastricht en 's-Hertogenbosch behoort Kevelaer tot de belangrijkste pelgrimsoorden voor Nederlandse katholieken.

Bronnen