Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Schutterij Wilhelmina

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Schutterij Wilhelmina in Azewijn is 14 september 1890 opgericht. Eerder al was er Azewijns Gezelschap, waar het koningschieten de hoofdzaak was.

Op 21 oktober 1941, tijdens de Tweede Wereldoorlog, vroeg de officier van Justitie te Zutphen om inlichtingen over de schutterij. Waarschijnlijk omdat Wilhelmina de naam is van de toenmalige koningin. De burgemeester deelde mee wie de bestuursleden waren: Franciscus te Wiel, Jan P.J. Hooijman, Bernardus te Boekhorst, Aloysius Helmes, Theodorus Lensing, Leonardus Kempers en Everhardus Ketelaar, allen woonachtig te Azewijn. Verder voegde de burgemeester er aan toe: De bestuursleden zijn niet van joodse bloede, zij zijn geen lid van de loge en zijn geen leden van een van overheidswege ontbonden of geschorste organisatie. De bestuursleden staan bij de politie gunstig bekend en zij kwamen niet met de Justitie of politie in aanraking. Het bestuur van bedoelde vereniging is schriftelijk mededeling gedaan, dat zij met de werkzaamheden der vereniging niet verder mogen doorgaan, totdat een definitieve beslissing is genomen.......

Bij schrijven van 12 november 1941 deelt de officier van justitie aan de heer F. te Wiel, secretaris-penningmeester, mede dat de naam is veranderd: Schutterij Wilhelmina heet in het vervolg Schutterij Azewijn.

Bronnen

Externe link