Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Stroombroekweg

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Stroombroekweg is tegenwoordig een doodlopende weg die van de Braamtseweg eerst parallel aan de Doetinchemseweg loopt en vervolgens met een bocht bij boerderij nr. 1 eindigt.

Vroeger lag de straat in Wijnbergen, maar sinds de aanleg van de N316 en de A18 in 1974 in Kilder. Het nog resterende deel in Wijnbergen heet sinds 1974 Rodenbroekweg. Aan de huidige Stroombroekweg liggen de boerderijen van Dimmendaal en Bloemendaal (die dus vroeger in Wijnbergen lagen).

Vanaf het oostelijke uiteinde van de weg loopt een fietspad in zuidelijke richting de recreatieplas het Stroombroek.

Toen het Rapport over de straatnaamgeving in Wijnbergen op 5 januari 1970 door archivaris 'meester' Kremer werd opgemaakt, was de situatie:

Ongeveer 500 meter zuidwaarts van de Oude Tol loopt een brede landweg naar Dichteren. Een zestal boerderijen zal eraan geplaatst worden; van een zevernde, no. 86 (H. en G. Bloemendaal) is het erg twijfelachtig. Eventueel kan een verwijsbord naar no. 58 (H. Dimmendaal) aangebracht worden.
Op verschillende kaarten vinden wij Stroombroekweg, ontleend aan de boerderij van het vroegere raadslid G. Dimmendaal en deze naam zou in een besluit vastgelegd kunnen worden. Ook is het mogelijk de naam Rodenbroekweg te kiezen en daarbij te denken aan de boerderij van G. Burgers. Beide hoeven liggen met hun gronden aan deze weg.

De 4 boerderijen aan de huidige weg zijn gebouwd tussen 1900 en 1930 - dus toen de weg nog in Wijnbergen lag.

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Zie ook