Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Stuers, Victor Eugène Louis de

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Jhr. mr. Victor de Stuers
Uit dagblad Het Centrum
van 23 maart 1916

Jonkheer mr. Victor Eugène Louis de Stuers werd op 20 oktober 1843 geboren te Maastricht als zoon van generaal Hubert de Stuers en Hortense Joséphine Constance Beyens.

Hij trouwde op 30 mei 1893 in Den Haag met Aurélie Caroline gravin van Limburg Stirum, geboren in Den Haag op 22 november 1883 als dochter van Jules Bernard graaf van Limburg Stirum en Jaqueline baronesse van Heeckeren van Koll. Een van de getuigen was zijn neef Hubert de Stuers. Zijn vrouw overleed op 8 februari 1906 in Den Haag.

Uit dit huwelijk werd geboren:

  • Alice Jacqueline Hortense Julie Aurelia (1895-1988). Zij trouwde in 1926 met de Britse majoor buiten dienst William Edward Gatacre en ging wonen op het landgoed De Wiersse bij Vorden, het zomerverblijf van Victor de Stuers. In 1931 heeft zij bemiddeld bij de verkoop van Wolkenland door de kunstschilder leeb Garschagen aan haar nicht Aimée Brantsen.

De Stuers studeerde rechten in Leiden. Daarna vestigde hij zich als advocaat in Den Haag, maar heeft waarschijnlijk nooit als zodanig gewerkt. Zijn aandacht ging volledig uit naar zijn zorgen over de kunst. Het artikel Holland op zijn smalst dat hij hierover in 1873 publiceerde, leidde ertoe dat hij aan het hoofd kwam te staan van een nieuwe afdeling Kunsten en Wetenschappen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daar heeft hij zich van 1875 tot 1901 met grote energie ingezet voor Monumentenzorg, Museumbeheer en Archiefbeheer. Van 1901 tot zijn dood in 1916 was hij Tweede Kamerlid.

Als cultuurbeschermer heeft hij ook in 's-Heerenberg zijn sporen nagelaten, wellicht omdat hij in zijn jeugd op de Boetselaersborg is geweest. Vanaf 1881 was zijn broer broer Alphonse eigenaar van de Boetselaersborg, die vanaf 1811 eigendom was geweest van zijn oom François de Stuers, en voordien vanaf 1801 van zijn grootvader Pierre de Stuers.

Een tastbare herinnering aan De Stuers is de gedenksteen met familiewapen, die hij in 1902 heeft laten aanbrengen in de protestantse kerk ter herinnering aan zijn grootvader Pierre en zijn jong overleden tante Antoinette. Zie foto nr. 32 in dit fotoalbum.

In 's-Heerenberg is een straat naar hem vernoemd. Ook in zijn geboortestad Maastricht is een Victor de Stuersstraat.

Victor de Stuers overleed op 21 maart 1916 op 72-jarige leeftijd in Den Haag. Na de requiemmis in Den Haag op 24 maart werd zijn stoffelijk overschot per trein naar zijn geboortestad Maastricht overgebracht om daar begraven te worden bij zijn ouders en zijn vrouw in het familiegraf op de begraafplaats aan de Tongerseweg.


Bronnen