Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Venhoven, Johann Heinrich

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Johann Heinrich Venhoven werd geboren te Millingen in Pruisen op 10 juli 1863 als zoon van Johann Venhoven en Marianne Tenbült. Hij trouwde op 20 oktober 1893 in 's-Heerenberg met Everdina Johanna Cecilia Kok, dochter van Hendrikus Josephus Kok en Johanna Derksen. Op 1 juli 1909 werd hij Nederlander door naturalisatie. Hij woonde in een huis in de Marktstraat in 's-Heerenberg.

Venhoven was bouwkundige en oefende zijn vak op een aantal wijzen uit. Toen hij trouwde, was hij aannemer; later was hij gemeentearchitect van de gemeente Bergh. Hij bleef, zoals uit nevenstaande advertentie blijkt, tot kort voor zijn dood doorwerken. Op zijn overlijdensakte (hij overleed op 1 juni 1935 in 's-Heerenberg) staat als zijn beroep kortweg architect.

Enkele van Verhovens ontwerpen staan als gemeentelijk monument op de monumentenlijst, waaronder het schoolmeesterhuis aan de Eltenseweg in Stokkum uit 1909. Dit gebouw kreeg in 2008 de Montferland Monumentenprijs. Ook de onderwijzerswoning aan de Oude Doetinchemseweg nummer 31 in 's-Heerenberg, gebouwd in 1914, is een gemeentelijk monument. Verder staat een aantal Azewijnse boerderijen op de lijst (Eerlandsestraat 16, Gendringseweg 3 en Gendringseweg 5). Verder is het Gildehuis in Stokkum uit 1931/1932 ontworpen door Venhoven.

Venhoven was ook provisor van het Gasthuis Sint-Gertrudis en een van de oprichters van de Huurbond Ons Belang.

Venhovens vrouw vertrok op 23 april 1936, een klein jaar na het overlijden van haar man, naar Vleuten-De Meern en overleed op 19 februari 1941 in Utrecht. Venhovens huis in 's-Heerenberg werd na het vertrek van zijn weduwe bewoond door zijn zoon Johannes Gerhardus (geboren te 's-Heerenberg op 25 oktober 1895). Hij was net als zijn vader bouwkundige en kwam op 2 mei 1936 van Bloemendaal naar 's-Heerenberg.

Advertentie op bladzijde 109 van de Gids voor 's-Heerenberg, die omstreeks 1920 verscheen
Een advertentie uit 1934 van Venhoven voor levering van grind voor de kunstweg Zeddam-Terborg

Bronnen