Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Visser, Johannes Lambertus
Johnny Visser werd geboren op 27 oktober 1925 in Lengel, velen kennen hem als Broer Visser. Broer groeide op, op de Medzestraat in Lengel, wat later Den Aam ging heten.
Inhoud
Nederlands-Indië
Korporaal bij 4 GRG
Broer was korporaal bij het 4e bataljon van het Garderegiment Grenadiers (4 GRG). Dit bataljon was een onderdeel van de Palmboom-Divisie. Broer had echter al eerder als oorlogsvrijwilliger dienst genomen. Hierdoor had hij van 17 april tot 27 september 1946 in Glasgow, Schotland, gelegen. Hij had dus al een hele opleiding achter de rug voor hij bij de Grenadiers werd geplaatst.
4 GRG is op 28 mei 1947 met de Kota Inten naar Indië vertrokken en kwam een maand later aan in Soerabaja op Oost-Java. In de omgeving van deze stad nam het bataljon de posities over van 1-12 RI. Toen deze overname voltooid was, begon de Eerste Politionele Actie. 4 GRG werd hierbij op 4 augustus, vlak voor het einde van de actie, nog ingezet.
In 1948 lag het bataljon verspreid tussen Grisee en Kademaen, maar werd eind dat jaar samengetrokken rond Lawang vanwege de komende Tweede Politionele Actie. Al deze plaatsen liggen op Oost-Java.
De Tweede Politionele Actie, die op 19 december 1949 begon, bracht 4 GRG naar Kediri. In juni 1949 verhuisde het bataljon nog naar het nabijgelegen Pare.
De dienstplichtigen va 4 GRG vertrokken op 16 februari 1950 met de Kota Inten naar Nederland (hetzelfde schip als dat van de heenreis in 1947), maar de OVW'ers gingen al in januari huiswaarts. Hier was broer dus ook bij, maar met welk schip hij is teruggekomen, kon nog niet worden achterhaald.
Andere Grenadiers
Bij 4 GRG diende ook:
- Hendrik Buiting uit Kilder (4 GRG)
Militairen van andere bataljons van het Garderegiment Grenadiers:
- P.G. Bodde uit 's-Heerenberg (6 of 7 GRG)
- Bertus Harmsen uit Azewijn (7 GRG)
- Hein Jansen uit 's-Heerenberg (6 GRG)
Zie ook
- Neptunus-diploma (heenreis)
- Oorkonde Grenadiers en Jagers (troonsbestijging koningin Juliana)
- Ereteken voor Orde en Vrede
- Scheepskisten (terugreis)
- Demobilisatie-insigne (afzwaaien)
- Oorkonde Prins Bernhard
Zijn latere leven
Broer was een zeer fanatiek hardloper en deed ook aan verschillende marathons mee, voor die tijd was hij een topper. Veel mensen van zijn generatie uit 's-Heerenberg en Lengel kennen hem daarvan.
Begin jaren 60 ging Broer aan het werk bij DS Plastics in 's-Heerenberg, als onderhoudsmonteur. Zo rond 1978 werd hij geopereerd aan zijn hart in het Antonius Ziekenhuis in Utrecht; hij kreeg een nieuwe hartklep. Hij knapte weer op, maar mocht niet meer gaan werken van de dokter.
Broer trouwde op 11 februari 1966 met Wilhelmien Holkenborg en zij kregen samen een zoon en een dochter. Hij overleed op 26 september 2008.