Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wassink, Bernardus Albertus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Bernard Wassink uit Kilder werd geboren op 17 augustus 1925 als zoon van Theodorus Wassink en Theodora Koster. Hij had twee broers en zeven zussen.

Nederlands-Indië

Bennie, staande derde van rechts, tijdens de opleiding
Bennie met een vrachtwagen, zo te zien nog in Nederland.
Foto's archief Jan Meurs

Chauffeur bij het 1e Mitrailleurbataljon

Wassink, Bernardus Albertus.jpg

Bernard (legernummer 25.08.17.061) staat vermeld bij de Indiëgangers in 100 Jaar "Sint Jan" Kilder. Hij was chauffeur bij de staf van de 2e compagnie van het 1e Mitrailleurbataljon (1 Mitr. Bat.), een onderdeel van de 7 December-Divisie.

1 Mitr. Bat. vertrok op 29 oktober 1946 met de Nieuw Holland naar Indië. De aankomst in Batavia was op 27 november. Daar ontmoette Bernard begin december op twee achtereenvolgende zondagen zijn plaatsgenoot Jo Berendsen.

Het bataljon was uitgerust met zware mitrailleurs en zware mortieren, en als zodanig bedoeld ter ondersteuning van infanterie. De drie compagnieën en de mortierpelotons werden dan ook verspreid over de verschillende eenheden van de 7 December-Divisie. De 2e compagnie van Bernard werd ingedeeld bij de 2e Infanteriebrigadegroep en heeft zo tijdens de Eerste Politionele Actie in de zomer van 1947 deelgenomen aan de opmars van Nederlandse troepen naar Cheribon. Na de Eerste Poltionele Actie hebben de mitraillisten ook gewone infanteriediensten uitgevoerd, zoals patrouillelopen.

In juni 1948 werd het bataljon weer verenigd en kreeg een eigen bataljonsvak om te bewaken. Aan de Tweede Politionele Actie, die op 19 december 1948 begon, heeft alleen de 3e compagnie actief deelgenomen. In november 1949 keerde het bataljon terug naar Batavia in afwachting van de thuisreis. Die begon op 21 januari 1950 aan boord van de Cheshire. De aankomst in Rotterdam was op 18 februari 1950.

Het 1e Mitrailleurbataljon heeft vijf doden moeten achterlaten.

Voorbeelden van (militaire) rijbewijzen zijn te zien op de pagina van Gerrit Egging.

Bennie heeft over zijn tijd in Indië nooit meer losgelaten dan dat het een zware tijd was. Hij telde zijn drieënhalve tropenjaren driedubbel.

Andere militairen van het 1e Mitrailleurbataljon

Zie ook

Zijn verdere leven

Bennie trouwde in 1951 met Dora Derksen. Hij overleed op 5 januari 1991 in Nijmegen.