Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wolswijk, Alida Grada

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 21 okt 2023 om 08:03 (Bronnen: Kerspel Beek)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Juffrouw Wolswijk in 1937

Eén van de "wijzemoeders" of vroedvrouwen die lange jaren bij het "halen" van de kindertjes assisteerde, was "Zuster Wolswijk". Alida Grada Wolswijk werd op 22 september 1910 geboren in Beek en zij overleed op 21-02-1992 te 's-Heerenberg. Heel haar lange leven stelde zij in dienst van de wijkverpleging. Zij werd daarbij heel dikwijls op de voet gevolgd door haar vriendin Cis van der Meijden met haar fototoestel. Het resultaat is een indrukwekkende reeks dia's die Cis aan onze Heemkundekring geschonken heeft. Zoals bekend was zij jarenlang directrice van Gasthuis Sint-Gertrudis in 's-Heerenberg.

Zuster Wolswijk was de eerste vroedvrouw in dienst van de voormalige gemeente Bergh. Tussen 1936 en 1980 hielp ze 11.100 kinderen ter wereld! Het instrumentarium uit de beginperiode werd geëxposeerd in het Heemkundehuus.

Voor de oorlog heerste er grote armoede in 's-Heerenberg. Kinderen van grote gezinnen mochten soms op kosten van de gemeente een opleiding volgen. Lieke Wolswijk ging naar de vroedvrouwenschool in Heerlen om vervolgens in 1936 bij de gemeente in dienst te komen. Cis van der Meijden, die in 1958 als wijkverpleegster in 's-Heerenberg kwam werken, herinnert zich haar als een toegewijde vrouw. "Ze stond dag en nacht klaar. In de begintijd hielp ze niet alleen bij de bevalling, ze ging ook tien dagen naar het gezin om moeder en kind te wassen. En ze was bij de doop." Na haar overlijden kwam het instrumentarium terecht bij de wijkverpleegster, die jaren met haar in hetzelfde huis woonde.

Rond 1960 liet zij het huis aan de Slotlaan 20 bouwen als "doktershuis met praktijkruimte".

Lieke Wolswijk werd in augustus 1973 de zilveren Eremedaille der gemeente Bergh toegekend vanwege onder andere het feit dat zij in de voorgaande maand voor de tienduizendste keer een baby ter wereld had geholpen. In 1975 kreeg zij het Leertrekkersleer.

Uit de Officieele Kerklijst voor Bergh
van zondag 11 oktober 1936
Oorkonde bij de
Eremedaille der gemeente Bergh
Juffrouw Wolswijk


Bronnen