Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kroesen, Wilhelmina Regina: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Bakkerij Bosch)
(geboortedatum, ouders, redenatie)
Regel 1: Regel 1:
'''Wilhelmina Regina Kroesen''', wonende te [[Stokkum]], was nog maar een kind toen zij op 25 maart [[1945]] in [[Terborg]] door een granaatsplinter getroffen werd. Zij werd overgebracht naar [[Harreveld, evacuatie-ziekenhuis|Harreveld]], waar betere medische voorzieningen voorhanden waren, maar overleed op weg daarnaartoe.
+
'''Wilhelmina Regina Kroesen''', wonende te [[Stokkum]], werd geboren op 14 maart [[1934]] als dochter van Albert Jozef Kroesen en Maria Elisabeth Stienezen.  
  
(Een andere interpretatie van de bronnen is dat zij opgenomen was in het ziekenhuis in Terborg, overgebracht moest worden naar Harreveld, en op weg daarnaartoe tijdens een beschieting werd gedood.)
+
Zij was net elf jaar geworden toen zij op 25 maart [[1945]] in [[Terborg]] door een granaatsplinter getroffen werd. Zij werd overgebracht naar het [[Harreveld, evacuatie-ziekenhuis| noodhospitaal in Harreveld]], maar overleed op weg daarnaartoe op het grondgebied van de gemeente [[Lichtenvoorde]]. Daar is haar overlijden op 27 maart aangegeven. Pas op 5 september 1945 is haar dood bij de burgerlijke stand van [[gemeente Bergh|Bergh]] gemeld.
  
Toen [[Religieuzen | Wim Bosch]] die op de [[Stokkumseweg]] in [['s-Heerenberg]] woonde, 27 maart [[1945]] op de fiets naar Harreveld ging om Bennie (zijn broer?) te bezoeken die eerder gewond was geraakt, werden [[Bergh in de frontlinie | gewonden uit 's-Heerenberg]] op karren naar [[Terborg]] gebracht. Daar werden zij met ziekenwagens opgehaald om naar Harreveld vervoerd te worden. (Ook de [[Bakkers|bakkerij]] van Bosch heeft het zwaar te verduren gehad.)
+
De reden van haar aanwezigheid in Terborg staat niet vast. Mogelijk was zij opgenomen in het [[Sint-Theresia-Stichting|ziekenhuis in 's-Heerenberg]], dat in die dagen geëvacueerd moest worden, omdat Bergh toen in de [[Bergh in de frontlinie|frontlinie]] lag.
  
==Bron==
+
[[Bosch, Wim (priester)|Wim Bosch]], die toen op de [[Stokkumseweg]] in [['s-Heerenberg]] woonde, heeft deze evacuatie gezien. Toen hij op 27 maart 1945 op de fiets naar Harreveld ging om Bennie (zijn broer?) te bezoeken die eerder gewond was geraakt, werden gewonden uit 's-Heerenberg op karren naar Terborg gebracht. Daar werden zij met ziekenwagens opgehaald om naar Harreveld vervoerd te worden. Ook de [[Bakkers|bakkerij]] van Bosch' ouders heeft het toen zwaar te verduren gehad.
i.z. 27 maart: mededeling pastoor Wim Bosch
+
 
 +
==Bronnen ==
 +
*[http://www.achterhoeksarchief.nl/index.php/bevolkingsregister Bevolkingsregister Bergh]
 +
*[http://www.genlias.nl Genlias]
 +
*i.z. 27 maart 1945: mededeling pastoor Wim Bosch
  
 
{{Onderwerp|Tweede Wereldoorlog|Oorlogsslachtoffers|Bergh in de frontlinie}}
 
{{Onderwerp|Tweede Wereldoorlog|Oorlogsslachtoffers|Bergh in de frontlinie}}

Versie van 4 jan 2011 om 12:27

Wilhelmina Regina Kroesen, wonende te Stokkum, werd geboren op 14 maart 1934 als dochter van Albert Jozef Kroesen en Maria Elisabeth Stienezen.

Zij was net elf jaar geworden toen zij op 25 maart 1945 in Terborg door een granaatsplinter getroffen werd. Zij werd overgebracht naar het noodhospitaal in Harreveld, maar overleed op weg daarnaartoe op het grondgebied van de gemeente Lichtenvoorde. Daar is haar overlijden op 27 maart aangegeven. Pas op 5 september 1945 is haar dood bij de burgerlijke stand van Bergh gemeld.

De reden van haar aanwezigheid in Terborg staat niet vast. Mogelijk was zij opgenomen in het ziekenhuis in 's-Heerenberg, dat in die dagen geëvacueerd moest worden, omdat Bergh toen in de frontlinie lag.

Wim Bosch, die toen op de Stokkumseweg in 's-Heerenberg woonde, heeft deze evacuatie gezien. Toen hij op 27 maart 1945 op de fiets naar Harreveld ging om Bennie (zijn broer?) te bezoeken die eerder gewond was geraakt, werden gewonden uit 's-Heerenberg op karren naar Terborg gebracht. Daar werden zij met ziekenwagens opgehaald om naar Harreveld vervoerd te worden. Ook de bakkerij van Bosch' ouders heeft het toen zwaar te verduren gehad.

Bronnen

Sjabloon:Onderwerp