Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Molenpoortstraat: verschil tussen versies
k (→Inleiding: opmaak) |
|||
Regel 4: | Regel 4: | ||
De Molenpoortstraat is later in tweëen gesplitst n.l. Molenpoortstraat en [[Molenstraat]]. De huidige Molenpoortstraat loopt van de kruising met de [[Stendermolen]] en de [[Oude Doetinchemseweg]] naar de Molenstraat. De overgang naar de Molenstraat zit vlak voor Grandcafé [[De Snor]]. | De Molenpoortstraat is later in tweëen gesplitst n.l. Molenpoortstraat en [[Molenstraat]]. De huidige Molenpoortstraat loopt van de kruising met de [[Stendermolen]] en de [[Oude Doetinchemseweg]] naar de Molenstraat. De overgang naar de Molenstraat zit vlak voor Grandcafé [[De Snor]]. | ||
+ | |||
+ | Van [[1902]] tot [[1953]] liep de [[Tramweg_Zutphen-Emmerik|stoomtram]] door de Molenpoortstraat. | ||
<gallery> | <gallery> |
Versie van 6 mrt 2021 om 20:06
Inleiding
De Molenpoortstraat is een straat in 's-Heerenberg. De naam herinnert aan de poort naar de molen, die stond waar nu grandcafé De Snor is. Buiten de poort stond een standerdmolen op de plaats bij het oude katholieke kerkhof waar nu het Oorlogsmonument staat.
De Molenpoortstraat is later in tweëen gesplitst n.l. Molenpoortstraat en Molenstraat. De huidige Molenpoortstraat loopt van de kruising met de Stendermolen en de Oude Doetinchemseweg naar de Molenstraat. De overgang naar de Molenstraat zit vlak voor Grandcafé De Snor.
Van 1902 tot 1953 liep de stoomtram door de Molenpoortstraat.
Molenpoortstraat met links het huis van de zoeaaf Derksen en daartussen de Klinkerstraat en dan drogisterij Holleman
Foto gemaakt vanaf de zolder bij A. Schuurman
Ansicht 1953,
uitgever Holleman
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de straat regelmatig doelwit geweest van vliegtuigaanvallen. Eén van de oorlogsslachtoffers was de vrouw van bakker Hans Dijkman, Hendrika Maria Dijkman-Klarenaar
Bouwput Molenpoort
Op de plaats van de Borstelfabriek zijn de huidige huisnummers 4 t/m 46 gebouwd. In het pand aan de Molenpoortstraat bevinden zich op de begane grond winkels en op de verdiepingen appartementen. Op het achterterrein (tegenwoordig huisnummer 16 en 18) bevond zich van 1980 tot 2011 de Coop supermarkt (die sindsdien verplaatst is naar de Plantsoensingel Midden 2). Sinds februari 2017 bevind zich hier in een nieuwbouw de Aldi supermarkt, met op de verdieping sinds september 2017 de Action winkel.
Bouwput Molenpoort waar eerst de Bostelfabriek stond met rechts de woningen aan de Zeddamseweg
Bedrijven
Voormalige bedrijven, zie Adresboek 1935, o.a. de rubrieken:
In 2020 zitten aan de Molenpoortstraat onder andere de volgende bedrijven:
- nr. 1a: AMI Kappers. Deze winkelruimte in het Stendermolen-complex is in januari 2021 verkocht (samen met nr. 1, 1b en 1c en Stendermolen nr. 2, 4 en 6 (o.a. de Hema winkelruimte)). Het Stendermolen-complex, gebouwd in 2006, bestaat verder uit 19 appartementen (Stendermolen huisnummers 10 t/m 41).
- nr. 1b/1c: hier zat voorheen de kledingwinkel Ter Stal.
- nr. 1: Kringloopcentrum "De Liemers", sinds nov. 2019. Dit is de samenvoeging van 1b en 1c. Zie opmerking bij 1a.
- nr. 2: De Echte Bakker Dijkman
- nr. 3: Woninginrichting 't Bergske
- nr. 4 t/m 46 even: woning- en winkelcomplex gebouw in 1980 op het terrein waar voorheen de borstelfabriek zat. Het bestaat uit 12 woningen op de verdieping en diverse winkels en restaurants op de begane grond. Nrs. 16, 18 en 24 zijn in 2017 vervangen door nieuwbouw.
- nr. 4: Groente en Fruit de Waag (zat voorheen op nr. 22). Op nr. 4 zat voorheen Eetcafé Shaloom Georgio, die nu op nr. 50 zit.
- nr. 5: Bakkerij Fundaci - meestal het Duitse bakkertje genoemd
- nr. 6: Naaiatelier Suzan
- nr. 7: G&W Gezondheidswinkel (voorheen Natuurwinkel "De Liemers"). Op dit adres zat daarvoor Rosendaal Makelaars, die nu op het Stadsplein zitten.
- nr. 13: Tuunte. Deze kledingwinkel zit (samen met nr. 15) op de begane grond van het nieuwbouwcomplex Molenpoortstaete uit 2013 (dat verder aan de Klinkerstraat is gelegen, zie verdere beschrijving onder die straat). Voor de nieuwbouw zat op deze hoek met de Klinkerstraat een DA-Drogist. Op dit adres heeft heel lang een drogist gezeten, zie ook Theet Holleman.
- nr. 15: Barbershop de Schaar - kapper. Dit winkelpand in de nieuwbouw Molenpoortstaete staat sinds 2020 te koop; de kapper zit er dus tijdelijk te huur in.
- nr. 16: Aldi supermarkt. Om hier van de Molenpoortstraat uit te komen, moet je door het Villersgangske lopen (dit begint tussen Molenpoortstraat 28 (de Chinees) en 48 (makelaar). Voorheen stond hier sinds 1980 de Coop-supermarkt, die in 2011 verhuisd is naar de Plantsoensingel Midden 2. Het oude supermarkt-gebouw is afgebroken en in 2017 vervangen door een nieuwbouw, met op de verdieping nr. 18.
- nr. 17: Dierspecialist Nathalie
- nr. 18: Action. Deze winkel zit boven op de Aldi Supermarkt, nr. 16. De ingang zit naast de Aldi, bij binnenkomst ga je met het enige rollende trottoir in 's-Heerenberg omhoog naar de 1e verdieping.
- nr. 19: Benerink Schoenen & Sport; 2020 gestopt; de winkel staat leeg maar voor zover bekend niet te huur.
- nr. 21: An & An Dames en Herenmode. Hier zat voorheen VakantieXperts Matador - deze zit nu op het Stadsplein.
- nr. 22: hier zat Groente en Fruit de Waag, nu gevestigd op nr. 4. Nr. 22 is met de nieuwbouw van 16 en 18 komen te vervallen.
- nr. 23: That's Me Fashion & More
- nr. 24: te huur. Dit winkeltje zit rechts naast de ingang van nr. 18 - in de nieuwbouw van 2017 en is sindsdien nog niet verhuurd geweest.
- nr. 26: Ayham Kapsalon
- nr. 27: Niek & Loes
- nr. 28-42: Chinees-Indisch Restaurant "Peking Corner"
- nr. 29: Seppies (zie opmerkingen achter nr. 31 en 33). Deze winkel is onderdeel van het nieuwbouwcomplex De Maalderij.
- nr. 31: Tiecken VHP Manager (verzekeringen, hypotheken, pensioenen), sinds oktober 2019. Op dit adres en nr. 33 zat vroeger de Blokker winkel, die in 2016 failliet is gegaan. Het pand waar Blokker in zat, is 2018 gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw (2019/2020), welke aan de achterzijde een nieuwe straatnaam Maalderij gekregen heeft. Het complex De Maalderij bestaat uit 20 appartementen en uit de twee winkels op nr. 29 en 31.
- nr. 33: op dit adres zat vroeger Dobey, een dierenwinkel. Dit huisnummer is met de nieuwbouw van nr. 29 en 31 komen te vervallen.
- nr. 35: Restaurant Smouzen. Dit pand staat sinds 2020 te huur, maar wordt zolang nog wel als Smouzen voortgezet.
- nr. 48: Hengevelt Makelaardij
- nr. 50: Eetcafé Georgio
Bewoners
In 1959 woonden hier:
|
|
Kaart
Bronnen
- Archief Benny Schuurman. Ansichtkaarten en Antoine Booms Bouwput Molenpoort.
- Enkele ansichtenkaarten van Thiemo Kaaf