Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Engelbarts, Bernard: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k
(Volkslied naar eigen pagina)
 
(15 tussenliggende versies door 6 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Bernard Engelbarts''' was van [[1966]] tot [[1985]] [[Onderwijzers|onderwijzer]] te [[Kilder]] aan de [[Laetare-basisschool]]. Hij was zanger en [[Auteurs | auteur]] van een aantal liedjes in het [[dialect]]. De meest bekende, die in de gehele [[Achterhoek]] wordt meegezongen, is ""Mientje"", het lied waarin een man zijn vrouw vraagt om hem [[Carnaval | carnaval]] te laten vieren. Ook "" Dat plekske in de [[plantage]]"" is in [[Bergh]] zeer bekend. Samen met [[Montagne|de Berghse Hofkapel]] heeft Bernard deze liedjes in een studio in Limburg opgenomen. Voor [[Kilder]] heeft hij het lied Ik vroag mien af... geschreven. Die later ook veel is gezongen door [[Riekie Thijsen-Elshof]] De twee zonen van Bernard en Mientje, Bart en Kees maakten jaren later ook een CD met nummers in het dialect.
+
[[Afbeelding:Mientje.jpg|right|thumb|400px]]
De CD heet Misschien leave we nog 'n uurke. Er stonden ook een paar nummers op van Bernard.
+
[[Bestand:Timmerman EngelbartsMeuleman (Large).JPG|400px|thumb|right|'''De timmerman'''<br>W. Meuleman en B. Engelbarts, 11 Januari 1965]]
[[Afbeelding:Mientje.jpg]]
 
  
 +
'''Bernard Engelbarts''' was van [[1966]] tot [[1985]] [[Onderwijzers|onderwijzer]] te [[Kilder]] aan de [[Laetare-basisschool]]. Hij was zanger en [[Auteurs | auteur]] van een aantal liedjes in het [[dialect]]. De meest bekende, die in de gehele [[Achterhoek]] wordt meegezongen, is ""Mientje"", het lied waarin een man zijn vrouw vraagt om hem [[carnaval]] te laten vieren. Ook "" Dat plekske in de [[plantage]]"" is in [[gemeente Bergh|Bergh]] zeer bekend. Samen met [[Montagne|de Berghse Hofkapel]] heeft Bernard deze liedjes in een studio in Limburg opgenomen.
  
 +
Op 28 maart [[1969]] heeft hij in het radio programma van [http://nl.wikipedia.org/wiki/RONO RONO] "Zo maor der tussendoor." een drietal liedjes ten gehore gebracht (Het plekske in de Plantage, De Juffrouw en het lied van de [[Brandweer|Berghse Brandweer]]). Hij werd hierbij begeleid door B. van Oort (bas), Kees Huybrechts (piano) en Jos Alofs (drums).
  
Hij was ook de initiatiefnemer van de schandpaal die in de tijd van [[600 Jaar Stad|600 jaar stad]] in [[1979]] voor het Stadhuis is geplaatst.
+
Voor Kilder heeft hij het lied ''[[Ik vroag mien af...]]'' geschreven, dat later ook veel is gezongen door [[Riekie Thijsen-Elshof]] De twee zonen van Bernard en Mientje, Bart en Kees maakten jaren later ook een CD met nummers in het dialect. De CD heet ''Misschien leave we nog 'n uurke''. Er stonden ook een paar nummers op van Bernard.
  
 +
Hij was ook de initiatiefnemer van de [[schandpaal]] die in de tijd van [[600 Jaar Stad|600 jaar stad]] in [[1979]] voor het [[Stadhuis]] is geplaatst.
  
== '''Tekst Kilders Volkslied: Ik vroag mien af.....''' ==
+
=='t Plekske in de Plantage==
 
+
<gallery>
Kom ie den Hettenheuvel af
+
Bestand:Monument bernard (Medium).JPG
 
+
Bestand:Monument voor bergse troubadour (Medium).JPG
Dan krie'j zo'n kale vlek
+
Bestand:Plekske Tekst (Medium).jpg
 
+
</gallery>
A-j doar dan noar beneden kiek
+
Op zaterdag 20 Augustus [[2010]] is er een [['t Plekske|gedenkteken]] onthuld in de [[Plantage]]. Dit was een van de plekjes in Bergh waar hij over gezongen heeft.
 
 
Dan zie'j mien lievelingsplek
 
 
 
Dan zie'j mien darp rondum de kerk
 
 
 
De peppels in 't verschiet
 
 
 
'n parel aan de rand van 't bos
 
 
 
Doarveur zing ik dit lied
 
 
 
 
 
 
 
Refrein:  
 
 
 
Ik vroag mien af wie wil der
 
 
 
Now nog iets mooiers as Kilder
 
 
 
As ow doar niet bevilt
 
 
 
Vroag mien af wa-j dan wilt
 
 
 
Is dat ow niks weerd
 
 
 
Wudt ut tied da-j dat leert
 
 
 
Ik vroag mien af wie wilder
 
 
 
Now nog iets mooiers as Kilder
 
 
 
 
 
 
En loop ik deur de velden hen
 
 
 
Dan kump mien hart tot rust
 
 
 
Dan zie ik gunt de Loolaan weer
 
 
 
Woar ik vul meidjes heb gekust
 
 
 
Dan denk ik aan Marieke terug
 
 
 
En den hu-jmiet gunterwiet
 
 
 
Och wat was den deern toch lief
 
 
 
Doarveur zing ik dit lied
 
 
 
 
 
 
 
Refrein:  
 
 
 
 
 
 
 
En barst 'n feest in Kilder los
 
 
 
Dan is mien darp te klein
 
 
 
Dan kommen ze ook van buten af
 
 
 
En pruven ónze gein
 
 
 
As Kilder moar 't zelfde blif
 
 
 
Niet verandert met de tied
 
 
 
Dan zal ik wel tevraeje zun
 
 
 
Doarum zing ik dit lied
 
 
 
 
 
 
 
Refrein:
 
 
 
 
 
== Interne verwijzing ==
 
 
 
*Een aantal liederen staan bij:
 
[ http://www.barghief.nl/mediadetails.php?key=54bcbe9ccf8a71df1bc7&title=Bennad%2C+Bart%26amp%3BKees+Engelbarts]
 
  
 
==Zie ook==
 
==Zie ook==
 
*[[Plantage]]
 
*[[Plantage]]
 
*[[100 Jaar "Sint Jan" Kilder]]
 
*[[100 Jaar "Sint Jan" Kilder]]
*[[Old Ni-js]]
 
 
 
  
{{Onderwerp|Personen|Onderwijzers|Auteurs|Carnaval|artiesten|Berghse liederen in het dialect}}
+
[[Categorie: Artiesten]]
 +
[[Categorie: Dialect]]
 +
[[Categorie: Engelbarts, Bernard]]
 +
[[Categorie: Onderwijzers Kilder]]

Huidige versie van 6 jun 2021 om 08:53

Mientje.jpg
De timmerman
W. Meuleman en B. Engelbarts, 11 Januari 1965

Bernard Engelbarts was van 1966 tot 1985 onderwijzer te Kilder aan de Laetare-basisschool. Hij was zanger en auteur van een aantal liedjes in het dialect. De meest bekende, die in de gehele Achterhoek wordt meegezongen, is ""Mientje"", het lied waarin een man zijn vrouw vraagt om hem carnaval te laten vieren. Ook "" Dat plekske in de plantage"" is in Bergh zeer bekend. Samen met de Berghse Hofkapel heeft Bernard deze liedjes in een studio in Limburg opgenomen.

Op 28 maart 1969 heeft hij in het radio programma van RONO "Zo maor der tussendoor." een drietal liedjes ten gehore gebracht (Het plekske in de Plantage, De Juffrouw en het lied van de Berghse Brandweer). Hij werd hierbij begeleid door B. van Oort (bas), Kees Huybrechts (piano) en Jos Alofs (drums).

Voor Kilder heeft hij het lied Ik vroag mien af... geschreven, dat later ook veel is gezongen door Riekie Thijsen-Elshof De twee zonen van Bernard en Mientje, Bart en Kees maakten jaren later ook een CD met nummers in het dialect. De CD heet Misschien leave we nog 'n uurke. Er stonden ook een paar nummers op van Bernard.

Hij was ook de initiatiefnemer van de schandpaal die in de tijd van 600 jaar stad in 1979 voor het Stadhuis is geplaatst.

't Plekske in de Plantage

Op zaterdag 20 Augustus 2010 is er een gedenkteken onthuld in de Plantage. Dit was een van de plekjes in Bergh waar hij over gezongen heeft.

Zie ook