Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Brandweer

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De brandweer zit aan de Zeddamseweg 77b in 's-Heerenberg naast de Joodse begraafplaats op het terrein van de oude algemene begraafplaats. Bij de bouw van de brandweerkazerne zijn de grafstenen die hier lagen, verplaatst.

De oorspronkelijke brandweergarage hoorde bij het gebouw van publieke werken van de gemeente Bergh (Zeddamseweg 77) en is ontworpen door architect Wiet Rutten. De brandweergarage is in 1958 gebouwd en in 1996 gesloopt. De oude brandweergarage heeft plaatsgemaakt voor een moderne hal die nu aan alle gestelde eisen voldoet. De eerste steen voor de nieuwe hal werd op 7 september 1996 gelegd door burgemeester Eland en secretaris Megens.

Hiervoor zat de kazerne (met één wagen) onderaan de Oude Doetinchemseweg ten noorden van de ingang van het oude kerkhof. En daarvoor zat de kazerne (een brandweerhuisje) op De Bleek. Dit huisje is na de Tweede Wereldoorlog afgebroken; ter plaatse is nu een parkeerplaats.

Het brandweerhuisje op De Bleek
Brandweerwagen voor de oude brandweerkazerne aan de Oude Doetinchemseweg
De 'kazerne' (linkerzijde - grote schuifdeuren) aan de Oude Doetinchemseweg
De huidige kazerne aan de Zeddamseweg


Vroeger in 's-Heerenberg en Zeddam

De Berghse brandweer is tegenwoordig wat beter uitgerust. Deze foto is gemaakt voor de garagedeur van Heitkamp met links de synagoge. De man aan de pomp rechts is de heer H. Wennekes en links de middelste jongen is Arnold Gunsing.
Brandweerkorps Bergh met boven vlnr: Joep Joling, Theet Hakfoort, Jan van Halteren, Arnold Gunsing (senior), Wim Theunissen, Steve Wennekes en Wennekes (schoenmaker). Onder vlnr: Wim 'dokter' Kupers, Joop Pennards en Gerrit Körmeling.
Een brandweerwagen voor het huis van meester Scholten aan de Stadswal
Een bericht uit het Rotterdamsch Nieuwsblad van 4 juni 1913.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.
V.l.n.r.: Arnold Gunsing jr., Antoon te Booij, Joop Pennards, Herman Kampschmidt (commandant), Theo & Maria Hakfoort, Arnold Gunsing sr., Sieb de Lange, Gerrit Körmeling, Jan Bisseling, Wout te Boekhorst en Hennes van Huet.


Babyboom bij de brandweer

Kinderen Brandweer (Medium).JPG

Tussen februari 2009 en juli 2010 zijn er maar liefst negen nieuwe kandidaten (vijf jongens en vier meisjes) voor de jeugdbrandweer geboren.

Van links naar rechts:

 • Robert met Lysanne, geboren 17 oktober 2009
 • Rene met Robin, geboren 28 september 2009
 • Martin met Guus, geboren 8 juni 2010
 • Rens met Rick, geboren 21 december 2009
 • Roy met Ronja, geboren 21 januari 2010
 • Arjan met Stan, geboren 9 februari 2009
 • Edwin met Luc, geboren 7 juli 2010
 • Danny met Merel, geboren 21 maart 2010
 • Paul met Anouk, geboren 2 juli 2010


Bosbrandweer

Situatie in 1971:

 • Commandant district 's-Heerenberg: G.J. Vriezen
 • Groepscommandant Zeddam: A.E.M. Vredegoor
 • Groepscommandant Beek: Joh Th. Jansen
 • Groepscommandant Stokkum: R.G.J. Bolder, 's-Heerenberg
 • Groepscommandant Bijvanck: J.J.M. Smit

Organisatie

De brandweerpost Bergh maakt tegenwoordig onderdeel uit van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. Het verzorgingsgebied omvat 's-Heerenberg, Stokkum, Beek, Zeddam, Braamt, Vethuizen, Azewijn, Lengel en Braamt. Er zijn 28 vrijwilligers en de postcommandant is Martin Jansen. Voorheen, tot 2010, was de brandweerzorg een gemeentelijke taak. Loerbeek valt onder het verzorgingsgebied van de brandweerpost in Didam (Burgemeester Kronenburglaan 6), Kilder valt onder het verzorgingsgebied van de brandweerpost Wehl (Didamseweg 26) en Wijnbergen valt onder het verzorgingsgebied van de brandweerpost Doetinchem (Stokhorstweg 1).

zie ook

Externe link