Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Jansen, Johannes Wilhelmus: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
 
k (Bronnen: cat)
 
(15 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Johannes Wilhelmus Jansen''', wonende [[Zeddam]]/[[Lengel]] nr 41, geboren op 13 februari [[1885]] te Lengel, werd op 29 oktober [[1944]] getroffen door een kogel en gedood. Zijn naam staat op de oorlogsmonumenten in [[Oorlogsmonument 's-Heerenberg|'s-Heerenberg]] en [[Oorlogsmonument Zeddam|Zeddam]].
+
'''Johannes Wilhelmus Jansen''' werd 29 oktober [[1944]] kort voor het middaguur gedood toen hij vlak bij [[Café Restaurant Het Tolhuis|het Tolhuis]] in [[Zeddam]] door kogels in zijn borst en zijn been werd getroffen. Dit waren verdwaalde kogels van Duitse militairen die daar een schietoefening hielden. Dit deden zij wel vaker en zetten daarbij wegen in de omgeving af om ongelukken te voorkomen. Dat was nu niet zorgvuldig genoeg gebeurd.
  
{{Onderwerp|Tweede Wereldoorlog|Oorlogsslachtoffers|Bergh in de frontlinie|Oorlogsmonumenten}}
+
Jansen werd op 13 februari [[1885]] geboren in [[Lengel]] als zoon van Cornelis Jansen ([[Wehl]], 22 juni [[1849]]) en Willemina Kuster ([['s-Heerenberg]], 12 juni [[1853]]). Hij trouwde op 14 juni [[1913]] in [[gemeente Bergh|Bergh]] met Everdina Maria Verheij, geboren in de [[gemeente Gendringen]] op 18 maart [[1888]] als dochter van Evert Gradus Verheij en Antonia Abbing. Zijn vrouw overleed op 17 oktober [[1936]].
 +
 
 +
Hij woonde op het adres [[Zeddam]]/[[Lengel]] nr. 41 (nu [[Zeddamseweg Lengel|Zeddamseweg]] in Lengel) en was van beroep steenfabrieksarbeider.
 +
 
 +
Zijn overlijden werd op 30 oktober 1944 aangegeven in de [[gemeente Bergh]]. Hij staat vermeld op de oorlogsmonumenten in [[Oorlogsmonument 's-Heerenberg|'s-Heerenberg]] en [[Oorlogsmonument Zeddam|Zeddam]], maar niet in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting. Hij werd begraven op de [[Begraafplaats RK kerk Zeddam|r.-k. begraafplaats]] in Zeddam, waar zijn graf inmiddels geruimd is.
 +
 
 +
Zijn dochter, [[Jansen, Wilhelmina Gerharda|zuster Margaretha Maria Alacoque]], is ook tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] omgekomen. Zij overleed op 7 april [[1945]] in Solo op Midden-Java, [[Indiëgangers|Nederlands-Indië]] en ligt begraven op het Nederlandse ereveld Kalibanteng in Semarang, Midden-Java.
 +
 
 +
== Bronnen ==
 +
*[[De achterkant van Montferlands vrijheid]], blz. 60
 +
*[[ Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 +
*[[Er op of er onder]], blz. 138
 +
*[[GAB|Gemeentearchief Bergh]], lijst van oorlogsslachtoffers
 +
*[http://www.genlias.nl Oorlogsgravenstichting]
 +
*[[Parochie Zeddam 1150-1975]], blz. 93
 +
*[http://www.archieven.nl Archieven.nl]
 +
 
 +
[[Categorie:Jansen en Janssen]] [[Categorie:Burgerslachtoffers oorlogsgeweld]] [[Categorie:Oorlogsmonumenten 's-Heerenberg]] [[Categorie:Oorlogsmonumenten Zeddam]] [[Categorie:Oorlogsgraven Zeddam]] [[Categorie:Nederlandse oorlogsgraven Zeddam]]

Huidige versie van 8 dec 2022 om 12:48

Johannes Wilhelmus Jansen werd 29 oktober 1944 kort voor het middaguur gedood toen hij vlak bij het Tolhuis in Zeddam door kogels in zijn borst en zijn been werd getroffen. Dit waren verdwaalde kogels van Duitse militairen die daar een schietoefening hielden. Dit deden zij wel vaker en zetten daarbij wegen in de omgeving af om ongelukken te voorkomen. Dat was nu niet zorgvuldig genoeg gebeurd.

Jansen werd op 13 februari 1885 geboren in Lengel als zoon van Cornelis Jansen (Wehl, 22 juni 1849) en Willemina Kuster ('s-Heerenberg, 12 juni 1853). Hij trouwde op 14 juni 1913 in Bergh met Everdina Maria Verheij, geboren in de gemeente Gendringen op 18 maart 1888 als dochter van Evert Gradus Verheij en Antonia Abbing. Zijn vrouw overleed op 17 oktober 1936.

Hij woonde op het adres Zeddam/Lengel nr. 41 (nu Zeddamseweg in Lengel) en was van beroep steenfabrieksarbeider.

Zijn overlijden werd op 30 oktober 1944 aangegeven in de gemeente Bergh. Hij staat vermeld op de oorlogsmonumenten in 's-Heerenberg en Zeddam, maar niet in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting. Hij werd begraven op de r.-k. begraafplaats in Zeddam, waar zijn graf inmiddels geruimd is.

Zijn dochter, zuster Margaretha Maria Alacoque, is ook tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen. Zij overleed op 7 april 1945 in Solo op Midden-Java, Nederlands-Indië en ligt begraven op het Nederlandse ereveld Kalibanteng in Semarang, Midden-Java.

Bronnen