Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Slachten: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (redactie)
 
(11 tussenliggende versies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{Beg}}
+
Gedurende een groot deel van de twintigste eeuw, tot zeker in de jaren 60, werd veelal gebruik gemaakt van een zogenaamde [[huisslachter]].
 +
De meestal gehouden mestvarkens werden op de boerderij of aan huis geslacht en op een [[leer]] opgehangen. Daarna kwam de keurmeester om het vlees te keuren. Hij maakte daarbij gebruik van blauwe stempels die op de verschillende onderdelen werden gezet. Er werden, meestal voor eigen gebruik, bloedworst, leverworst, karbonades, [[balkenbrij]] en [[smalt]] gemaakt.
 +
Als gevolg van de schaalvergroting in de varkenshouderij vanaf de jaren 70 verdwenen vele kleine keuterboeren. Ook kwam er een verbod op het houden van vee binnen de bebouwde kom. Hierdoor was er steeds minder behoefte aan [[huisslachter|huisslachters]] en steeds meer behoefte aan een vleesverwerkende industrie, waartoe ook grote [[slachterijen|exportslachterijen]] behoorden.
  
Gedurende een groot deel van de twintigste eeuw , tot zeker in de jaren 60, werd veelal gebruik gemaakt van een zg. [[huisslachter]].
+
Zie ook [[Hendriksen, Wilhelmus Antonius Hendrikus|Wim Hendriksen]], eigenaar van de slachterij in [[Goor, 't|'t Goor]], opgeheven in de jaren 80.
De meestal gehouden mestvarkens werden op de boerderij of aan huis geslacht en op een [[leer]] opgehangen. Daarna kwam de [[keurmeester]] om het vlees te keuren. Hij maakte daarbij gebruik van blauwe stempels die op de verschillende onderdelen werden gezet. Er werden ,meestal voor eigen gebruik, [[bloedworst]] , [[leverworst]], [[karbonades]] , [[balkenbrij]] en [[smalt]] gemaakt.
 
Als gevolg van de schaalvergroting in de varkenshouderij vanaf de jaren 70 verdwenen vele kleine keuterboeren.Ook kwam er een verbod op het houden van vee binnen de bebouwde kom. Hierdoor was er steeds minder behoefte aan [[huisslachter]]s en steeds meer behoefte aan een [[vleesverwerkend industrie]], waartoe ook grote export[[slachterijen]] behoorden.
 
Een bijzondere plek in dit hoofdstuk neemt de zg in de volksmond als "uitponding" bekend staande verkoop van vlees in.
 
In zowel `s-Heerenberg aan de [[Lengelseweg]] als in [[Zeddam]] achter de [[ABTB]] aan de [[Oude Doetinchemse weg]] kon men op vaste tijden goedkoper vlees kopen.Er stonden vaak lange rijen met mensen voor beide gebouwen.
 
  
 +
Een bijzondere plek in dit hoofdstuk neemt de in de volksmond als "uitponding" bekend staande verkoop van vlees in. In zowel [['s-Heerenberg]] aan de [[Lengelseweg]] als in [[Zeddam]] achter de [[ABTB]] aan de [[Oude Doetinchemseweg Zeddam-Vinkwijk|Oude Doetinchemseweg]] kon men op vaste tijden goedkoper vlees kopen. Er stonden vaak lange rijen met mensen voor beide gebouwen.
 +
 +
==Poetje van 1000 pond==
 +
Uit de [[Graafschapbode]]:
 +
 +
''[[Stokkum|STOKKUM]] - 16 Maart [[1936]] - De heer J. Garben alhier heeft een varken gemest, welk 'poetje' thans het respectabele gewicht van ± 1000 pond weegt. Een uitkomst voor groote gezinnen, die slechts één varken per jaar mogen slachten!''
  
*[http://www.heemkunde.nl/varia/varia-montferland-nieuws/balkenbrij.html Recept balkenbrij] ([[Dialect]])
 
 
*[[Hutspötje]]
 
*[[Hutspötje]]
 
*[[Zwaardemaag]]
 
*[[Zwaardemaag]]
 
*[[Smalt]]
 
*[[Smalt]]
  
 +
==Bron==
 +
*o.a. [[Spiegel van een eeuw Oostgelders leven]] (i.z. 'poetje')
  
 
+
[[Categorie: Huisslachter]] [[Categorie:Folklore]]
{{Onderwerp|Folklore}}
 

Huidige versie van 2 dec 2016 om 14:53

Gedurende een groot deel van de twintigste eeuw, tot zeker in de jaren 60, werd veelal gebruik gemaakt van een zogenaamde huisslachter. De meestal gehouden mestvarkens werden op de boerderij of aan huis geslacht en op een leer opgehangen. Daarna kwam de keurmeester om het vlees te keuren. Hij maakte daarbij gebruik van blauwe stempels die op de verschillende onderdelen werden gezet. Er werden, meestal voor eigen gebruik, bloedworst, leverworst, karbonades, balkenbrij en smalt gemaakt. Als gevolg van de schaalvergroting in de varkenshouderij vanaf de jaren 70 verdwenen vele kleine keuterboeren. Ook kwam er een verbod op het houden van vee binnen de bebouwde kom. Hierdoor was er steeds minder behoefte aan huisslachters en steeds meer behoefte aan een vleesverwerkende industrie, waartoe ook grote exportslachterijen behoorden.

Zie ook Wim Hendriksen, eigenaar van de slachterij in 't Goor, opgeheven in de jaren 80.

Een bijzondere plek in dit hoofdstuk neemt de in de volksmond als "uitponding" bekend staande verkoop van vlees in. In zowel 's-Heerenberg aan de Lengelseweg als in Zeddam achter de ABTB aan de Oude Doetinchemseweg kon men op vaste tijden goedkoper vlees kopen. Er stonden vaak lange rijen met mensen voor beide gebouwen.

Poetje van 1000 pond

Uit de Graafschapbode:

STOKKUM - 16 Maart 1936 - De heer J. Garben alhier heeft een varken gemest, welk 'poetje' thans het respectabele gewicht van ± 1000 pond weegt. Een uitkomst voor groote gezinnen, die slechts één varken per jaar mogen slachten!

Bron