Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Berg, Carolus Johannes van den: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Bronnen: cat)
k (Aanvulling Nationaal Archief)
 
(10 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Carolus Johannes van den Berg''' werd geboren op 13 november [[1920]] in [['s-Heerenberg]] als jongste van elf kinderen van Johannes Hermanus van den Bergh en Helena Karolina Johanna Schwab. Zijn vader werd op 5 februari [[1882]] geboren in Oberhausen en overleed in [[Emmerik]] op 28 mei [[1921]], nog maar 39 jaar oud . Zijn moeder werd op 5 februari [[1885]] geboren. Als haar geboorteplaats worden in het [[bevolkingsregister]] zowel Rotthausen (nu een deel van Gelsenkirchen) als Stoppenberg (een deel van Essen) genoemd. Zijn ouders hadden allebei familie in [['s-Heerenberg]], en vestigden zich daar in [[1907]] met hun twee oudste zoons, die nog in Emmerik waren geboren.
+
'''Carolus Johannes van den Berg''' was [[KNIL-militairen|KNIL-militair]]. Hij werd op 13 november [[1920]] geboren in [['s-Heerenberg]] als jongste van de elf kinderen van Johannes Hermanus van den Berg en Helena Karolina Johanna Schwab. Zijn vader werd op 5 februari [[1882]] geboren in Oberhausen en overleed in [[Emmerik]] op 28 mei [[1921]], nog maar 39 jaar oud. Zijn moeder werd op 5 februari [[1885]] geboren. Als haar geboorteplaats worden in het [[bevolkingsregister]] zowel Rotthausen (nu een deel van Gelsenkirchen) als Stoppenberg (een deel van Essen) genoemd. Zijn ouders hadden allebei familie in [['s-Heerenberg]], en vestigden zich daar in [[1907]] op het adres [[Montferlandsepad]] 6. Zij kwamen aan met hun twee oudste zoons, die nog in Emmerik waren geboren.
  
 
== Nederlands-Indië ==
 
== Nederlands-Indië ==
Carolus van den Berg werd op 12 mei [[1939]] uitgeschreven uit de [[gemeente Bergh]], omdat hij als soldaat van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) naar Nederlands-Indië vertrok. Hij werd daar gelegerd in Malang op Oost-Java als soldaat van de M.M.D. Het is nog niet duidelijk wat deze afkorting betekent; mogelijk was het de Militaire Motor Dienst, maar dit kon nog niet worden bevestigd.
+
=== Voor de Tweede Wereldoorlog ===
 +
Op 12 januari [[1939]] heeft Van den Berg zich in Aalsmeer aangemeld bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) voor een verbintenis van vijf jaar. Na een proeftijd van ruim twee maanden werd hij op 27 maart geschikt bevonden voor uitzending. Hij kreeg die dag een premie van honderd gulden uitbetaald.  
  
In januari [[1942]] viel het Japanse leger Nederlands-Indië binnen, waarna het KNIL op 8 maart capituleerde. Op diezelfde dag werd Van den Berg krijgsgevangen genomen in Bandoeng op West-Java. Die datum staat op zijn twee Japanse interneringskaarten vermeld als 17-3-8, ofwel 8 maart in het 17e jaar van de regering van keizer Hirohito. Van elke krijgsgevangene is er normaal gesproken één interneringskaart, maar Van den Berg had er om een of andere reden twee. Ze vermelden beide hetzelfde, maar de een heeft ene paar gegevens meer dan de andere.
+
Op 22 april 1939 is hij met het vrachtschip ''Tosari'' van Rotterdam naar Nederlands-Indië vertrokken. De aankomst in Batavia was op 22 mei. Intussen was hij op 12 mei 1939 uitgeschreven uit het [[bevolkingsregister]] van de [[gemeente Bergh]], waar hij tijdens zijn opleiding in Aalsmeer officieel nog woonde.  
  
Op de interneringskaarten staat de naam van Van den Bergs vader niet vermeld; waarschijnlijk omdat hij al in 1921 was overleden. Zijn moeder staat vermeld met de achternaam van haar tweede man; Hendrikus Lambertus Vink.  Als contactadres staat er H. v.d. Berg, Montferlandseweg B 480, 's Heerenberg. Deze persoon was waarschijnlijk zijn zus Helena Hendrika (geboren in [[1912]]).  Met de straat zal de [[Montferlandsestraat]] bedoeld zijn. De kaarten vermelden ook dat Van den Bergs stamboeknummer (zoals een leger- of registratienummer bij het KNIL heette) 95248 was. Het nummer 82144 in het veld ''Remarks'' is pas na [[1955]] door de Stichting Administratie Indonesische Pensioenen toegevoegd.
+
In Nederlands-Indië werd hij gelegerd in Malang op Oost-Java als soldaat van de motortransportdienst, dat toen nog een onderdeel van de genie was. In september [[1941]] werd de motortransportdienst een zelfstandig onderdeel van het KNIL onder de naam Militaire Motordienst (M.M.D.).
  
Na een verblijf in een krijgsgevangenkamp op Java werd hij op 20 januari overgebracht naar Thailand om daar dwangarbeid te verrichten. Er staat geen jaar bij vermeld, maar logischerwijze kan dat alleen in [[1943]] zijn geweest. In Thailand heeft Van den Berg in vier verschillende kampen gezeten. Dat moeten korte verblijven zijn geweest, want al op 21 februari 1943 kreeg hij in het kamp in de plaats Rintin acute enteritis. Deze ziekte wordt opgegeven als oorzaak van zijn overlijden op 1 maart 1943 om tien over een 's middags. We kunnen echter gevoeglijk aannemen dat de erbarmelijke leefomstandigheden mede aan zijn dood hebben bijgedragen.
+
=== In de Tweede Wereldoorlog ===
 +
In januari [[1942]] viel het Japanse leger Nederlands-Indië binnen, waarna het KNIL op 8 maart capituleerde. Op diezelfde dag werd Van den Berg krijgsgevangen genomen in Bandoeng op West-Java.
 +
 
 +
De Japanners legden van al hun krijgsgevangenen een interneringskaart aan. Van den Berg heeft er om een of andere reden twee, met nagenoeg dezelfde informatie. Zijn rang staat erop vermeld als soldaat M.M.D. In het veld ''Destination of Report'' staat als contactadres H. v.d. Berg, Montferlandseweg B 480, 's-Heerenberg. Deze persoon was waarschijnlijk zijn zus Helena Hendrika (geboren in [[1912]]).  Met de straat zal de [[Montferlandsestraat]] bedoeld zijn. De kaarten vermelden ook dat Van den Bergs stamboeknummer (zoals een leger- of registratienummer bij het KNIL heette) 95248 was. Het nummer 82144 in het veld ''Remarks'' is pas na [[1955]] door de Stichting Administratie Indonesische Pensioenen toegevoegd.
 +
 
 +
Op de interneringskaarten staat de naam van Van den Bergs vader niet vermeld; waarschijnlijk omdat hij al in 1921 was overleden. Zijn moeder staat vermeld met de achternaam van haar tweede man; [[Vink, Hendrikus Lambertus|Hendrikus Lambertus Vink]].
 +
 
 +
De landen en de kampen waar de betreffende militair gevangen heeft gezeten, staan op de kaarten met stempels vermeld; de landen in de linker- en de kampen in de rechterbovenhoek.  Het doorgestreepte stempel '''爪哇''' linksboven op Van den Bergs kaarten betekent Java, het doorgestreepte stempel '''爪<tt>II</tt>''' rechtsboven betekent krijgsgevangenkamp № 2.
 +
 
 +
Krijgsgevangenenkamp № 2 lag in Tjilatjap (nu Cilicap) op de zuidkust van Java, maar werd in februari [[1943]] opgeheven. De ongeveer 4800 krijgsgevangenen werden kort voordien overgebracht naar Thailand ('''泰''') om er als dwangarbeider aan de [[Monument Birma-Siam & Pakan Baroe Spoorwegen|Birma-spoorweg]] te werken. Van den Berg behoorde tot een groep die op 20 januari werd afgevoerd.
 +
 
 +
Hij kwam terecht in het Thaise krijgsgevangenenkamp № 6 ('''泰<tt>VI</tt>'''), dat lag aan het traject van de aan te leggen spoorlijn. Het was op 21 januari 1943 opgericht in Kinsayok, maar werd in maart 1943 verplaatst naar Hindato. Vandaaruit werkten de gevangenen aan een deeltraject van enkele tientallen kilometers. In december 1943 was de spoorlijn klaar en werd het kamp omgenummerd in № 1 ('''泰<tt>I</tt>'''). De gevangenen werden toen ingezet voor het onderhoud van de spoorlijn. Dit was nodig omdat geallieerde bommenwerpers regelmatig aanvallen uitvoerden. Daarbij maakten ze veel slachtoffers onder de dwangarbeiders, want hun kampen lagen vlak langs de spoorlijn.
 +
 
 +
Van den Berg heeft de voltooiing van de spoorlijn echter niet meer meegemaakt. Op 21 februari 1943 kreeg hij acute enteritis. Deze ziekte wordt opgegeven als oorzaak van zijn overlijden op 1 maart 1943 om tien over een 's middags. We kunnen echter gevoeglijk aannemen dat de erbarmelijke leefomstandigheden mede aan zijn dood hebben bijgedragen.
  
 
Die dag en de avond tevoren waren nog vier Nederlandse krijgsgevangenen overleden. De vijf overledenen — met Van den Berg als enige katholiek — werden 's avonds om zes uur door de legerpredikant J.C. Hamel ([[1913]]-[[1979]]) begraven in Rintin. Hamel sprak daarbij over Psalm 130:1-8: ''Uit de diepten roep ik tot U, o Here''.
 
Die dag en de avond tevoren waren nog vier Nederlandse krijgsgevangenen overleden. De vijf overledenen — met Van den Berg als enige katholiek — werden 's avonds om zes uur door de legerpredikant J.C. Hamel ([[1913]]-[[1979]]) begraven in Rintin. Hamel sprak daarbij over Psalm 130:1-8: ''Uit de diepten roep ik tot U, o Here''.
 +
 +
Van den Bergs nagelaten persoonlijke bezittingen bestonden uit een spiegel, een kam en een identiteitsplaatje. Deze voorwerpen zijn in juni [[1946]] overgedragen voor verzending aan zijn naaste verwanten. Het contactadres was weer H. v.d. Berg, Montferlandseweg B 480, 's-Heerenberg.
  
 
Later is Van den Berg herbegraven op het ''Kanchanaburi War Cemetery'' in Thailand, vak 5, rij C, graf 24. Op ditzelfde ereveld liggen begraven [[Bergen, Jacobus Bernardus van|J.B. van Bergen]], [[Derksen, Wilhelmus Antonius|W.A. Derksen]], [[Moerkes, Wilhelmus Hermanus |W.H. Moerkes]] en [[Wennekes, Carel Antoon|C.A. Wennekes]].
 
Later is Van den Berg herbegraven op het ''Kanchanaburi War Cemetery'' in Thailand, vak 5, rij C, graf 24. Op ditzelfde ereveld liggen begraven [[Bergen, Jacobus Bernardus van|J.B. van Bergen]], [[Derksen, Wilhelmus Antonius|W.A. Derksen]], [[Moerkes, Wilhelmus Hermanus |W.H. Moerkes]] en [[Wennekes, Carel Antoon|C.A. Wennekes]].
  
Van den Bergs naam staat op het [[Oorlogsmonument 's-Heerenberg|oorlogsmonument in 's-Heerenberg]], op het [[Monument Birma-Siam & Pakan Baroe Spoorwegen]] en in de ''Erelijst van gevallenen 1940-1945''.
+
Van den Bergs naam wordt vermeld:
 +
*op het [[Oorlogsmonument 's-Heerenberg|oorlogsmonument in 's-Heerenberg]]
 +
*op het [[Monument Birma-Siam & Pakan Baroe Spoorwegen]]
 +
*in de [[Erelijst van gevallenen 1940-1945]]
 
{|
 
{|
 
|- valign=top
 
|- valign=top
|[[Bestand:Interneringskaart Carolus van den Berg 1.jpg|thumb|400px|'''Een van de twee Japanse interneringskaarten van Carolus van den Berg. ''']]
+
|[[Bestand:Interneringskaart Carolus van den Berg 1.jpg|thumb|410px|<center>'''Een van de twee Japanse interneringskaarten van <br>Carolus van den Berg</center>''']]
 
|[[Bestand:Berg van den in Erelijst 13.jpg|thumb|left|300px|'''De vermelding van Van de Berg op blz. 13 van de ''Erelijst van gevallenen 1940-1945''.'''<br><br>Klik op de afbeeldingen voor een vergroting]]
 
|[[Bestand:Berg van den in Erelijst 13.jpg|thumb|left|300px|'''De vermelding van Van de Berg op blz. 13 van de ''Erelijst van gevallenen 1940-1945''.'''<br><br>Klik op de afbeeldingen voor een vergroting]]
|[[Bestand:Grafsteen Van den Berg op Kanchanaburi in Thailand.jpeg|thumb|400px|'''Van den Bergs grafsteen op Kanchanaburi in [[2013]].'''<br>Foto: Simone Pas]]
+
[[Bestand:Grafsteen Van den Berg op Kanchanaburi in Thailand.jpeg|left|thumb|400px|<center>'''Van den Bergs grafsteen op Kanchanaburi in [[2013]].'''<br>Foto: Simone Pas</center>]]
 
|}
 
|}
 
+
[[Bestand:NL-HaNA_2.10.50_310_0195 CJ vd Berg.jpg|left|thumb|650px|<center>'''Van den Bergs KNIL-stamboekgegevens</center>]]
 +
<br clear=all/>
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
 
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
*Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Binnenlandse Zaken: Stichting Administratie Indonesische Pensioenen (SAIP), Stamboekgegevens KNIL-militairen, met Japanse Interneringskaarten, 1942-1996, nummer toegang 2.10.50.03, inventarisnummer 419 (te vinden op [http://www.gahetna.nl gahetNa])
+
*[http://www.nationaalarchief.nl Nationaal Archief]:
 +
**[https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/zoekhulpen/japanse-interneringskaarten-knil-en-marine Japanse interneringskaarten], toegangsnummer toegang 2.10.50.03, inventarisnummer 419
 +
**[https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/zoekhulpen/militairen-nederlands-indie-knil-1815-1950-onderofficieren-en-soldaten Onderofficieren en soldaten KNIL 1815-1950], toegangsnummer 2.10.50, suppletiefolium 51025
 +
**[https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/10026A/file/NL-HaNA_2.19.255.01_10026A_0002?eadID=2.19.255.01&unitID=10026A&query= A-dossier van de Oorlogsgravenstichting]
 +
*Kamplijst van de [http://pow.s-o-o.nl/Camp/ Stichting Oorlogsgetroffenen in de Oost]
 
*[[Erelijst van gevallenen 1940-1945]]
 
*[[Erelijst van gevallenen 1940-1945]]
 
*[http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting]
 
*[http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting]
 
*Sander Broekroelofs: ''Spoorzoeken: zoektocht naar sporen van mijn vader bij de Thai-Birma spoorlijn'', [[2009]], blz. 43
 
*Sander Broekroelofs: ''Spoorzoeken: zoektocht naar sporen van mijn vader bij de Thai-Birma spoorlijn'', [[2009]], blz. 43
  
[[Categorie:KNIL-militairen 1942–1945]] [[Categorie:KNIL Gesneuveld]] [[Categorie:WO II gesneuveld KNIL]]
+
[[Categorie:KNIL-militairen 1942–1945]] [[Categorie:Krijgsgevangenen in WO II]] [[Categorie:WO II gesneuveld KNIL]] [[Categorie:Slachtoffers in het Verre Oosten]] [[Categorie:Oorlogsgraven in Thailand]]

Huidige versie van 8 jun 2023 om 06:14

Carolus Johannes van den Berg was KNIL-militair. Hij werd op 13 november 1920 geboren in 's-Heerenberg als jongste van de elf kinderen van Johannes Hermanus van den Berg en Helena Karolina Johanna Schwab. Zijn vader werd op 5 februari 1882 geboren in Oberhausen en overleed in Emmerik op 28 mei 1921, nog maar 39 jaar oud. Zijn moeder werd op 5 februari 1885 geboren. Als haar geboorteplaats worden in het bevolkingsregister zowel Rotthausen (nu een deel van Gelsenkirchen) als Stoppenberg (een deel van Essen) genoemd. Zijn ouders hadden allebei familie in 's-Heerenberg, en vestigden zich daar in 1907 op het adres Montferlandsepad 6. Zij kwamen aan met hun twee oudste zoons, die nog in Emmerik waren geboren.

Nederlands-Indië

Voor de Tweede Wereldoorlog

Op 12 januari 1939 heeft Van den Berg zich in Aalsmeer aangemeld bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) voor een verbintenis van vijf jaar. Na een proeftijd van ruim twee maanden werd hij op 27 maart geschikt bevonden voor uitzending. Hij kreeg die dag een premie van honderd gulden uitbetaald.

Op 22 april 1939 is hij met het vrachtschip Tosari van Rotterdam naar Nederlands-Indië vertrokken. De aankomst in Batavia was op 22 mei. Intussen was hij op 12 mei 1939 uitgeschreven uit het bevolkingsregister van de gemeente Bergh, waar hij tijdens zijn opleiding in Aalsmeer officieel nog woonde.

In Nederlands-Indië werd hij gelegerd in Malang op Oost-Java als soldaat van de motortransportdienst, dat toen nog een onderdeel van de genie was. In september 1941 werd de motortransportdienst een zelfstandig onderdeel van het KNIL onder de naam Militaire Motordienst (M.M.D.).

In de Tweede Wereldoorlog

In januari 1942 viel het Japanse leger Nederlands-Indië binnen, waarna het KNIL op 8 maart capituleerde. Op diezelfde dag werd Van den Berg krijgsgevangen genomen in Bandoeng op West-Java.

De Japanners legden van al hun krijgsgevangenen een interneringskaart aan. Van den Berg heeft er om een of andere reden twee, met nagenoeg dezelfde informatie. Zijn rang staat erop vermeld als soldaat M.M.D. In het veld Destination of Report staat als contactadres H. v.d. Berg, Montferlandseweg B 480, 's-Heerenberg. Deze persoon was waarschijnlijk zijn zus Helena Hendrika (geboren in 1912). Met de straat zal de Montferlandsestraat bedoeld zijn. De kaarten vermelden ook dat Van den Bergs stamboeknummer (zoals een leger- of registratienummer bij het KNIL heette) 95248 was. Het nummer 82144 in het veld Remarks is pas na 1955 door de Stichting Administratie Indonesische Pensioenen toegevoegd.

Op de interneringskaarten staat de naam van Van den Bergs vader niet vermeld; waarschijnlijk omdat hij al in 1921 was overleden. Zijn moeder staat vermeld met de achternaam van haar tweede man; Hendrikus Lambertus Vink.

De landen en de kampen waar de betreffende militair gevangen heeft gezeten, staan op de kaarten met stempels vermeld; de landen in de linker- en de kampen in de rechterbovenhoek. Het doorgestreepte stempel 爪哇 linksboven op Van den Bergs kaarten betekent Java, het doorgestreepte stempel II rechtsboven betekent krijgsgevangenkamp № 2.

Krijgsgevangenenkamp № 2 lag in Tjilatjap (nu Cilicap) op de zuidkust van Java, maar werd in februari 1943 opgeheven. De ongeveer 4800 krijgsgevangenen werden kort voordien overgebracht naar Thailand () om er als dwangarbeider aan de Birma-spoorweg te werken. Van den Berg behoorde tot een groep die op 20 januari werd afgevoerd.

Hij kwam terecht in het Thaise krijgsgevangenenkamp № 6 (VI), dat lag aan het traject van de aan te leggen spoorlijn. Het was op 21 januari 1943 opgericht in Kinsayok, maar werd in maart 1943 verplaatst naar Hindato. Vandaaruit werkten de gevangenen aan een deeltraject van enkele tientallen kilometers. In december 1943 was de spoorlijn klaar en werd het kamp omgenummerd in № 1 (I). De gevangenen werden toen ingezet voor het onderhoud van de spoorlijn. Dit was nodig omdat geallieerde bommenwerpers regelmatig aanvallen uitvoerden. Daarbij maakten ze veel slachtoffers onder de dwangarbeiders, want hun kampen lagen vlak langs de spoorlijn.

Van den Berg heeft de voltooiing van de spoorlijn echter niet meer meegemaakt. Op 21 februari 1943 kreeg hij acute enteritis. Deze ziekte wordt opgegeven als oorzaak van zijn overlijden op 1 maart 1943 om tien over een 's middags. We kunnen echter gevoeglijk aannemen dat de erbarmelijke leefomstandigheden mede aan zijn dood hebben bijgedragen.

Die dag en de avond tevoren waren nog vier Nederlandse krijgsgevangenen overleden. De vijf overledenen — met Van den Berg als enige katholiek — werden 's avonds om zes uur door de legerpredikant J.C. Hamel (1913-1979) begraven in Rintin. Hamel sprak daarbij over Psalm 130:1-8: Uit de diepten roep ik tot U, o Here.

Van den Bergs nagelaten persoonlijke bezittingen bestonden uit een spiegel, een kam en een identiteitsplaatje. Deze voorwerpen zijn in juni 1946 overgedragen voor verzending aan zijn naaste verwanten. Het contactadres was weer H. v.d. Berg, Montferlandseweg B 480, 's-Heerenberg.

Later is Van den Berg herbegraven op het Kanchanaburi War Cemetery in Thailand, vak 5, rij C, graf 24. Op ditzelfde ereveld liggen begraven J.B. van Bergen, W.A. Derksen, W.H. Moerkes en C.A. Wennekes.

Van den Bergs naam wordt vermeld:

Een van de twee Japanse interneringskaarten van
Carolus van den Berg
De vermelding van Van de Berg op blz. 13 van de Erelijst van gevallenen 1940-1945.

Klik op de afbeeldingen voor een vergroting
Van den Bergs grafsteen op Kanchanaburi in 2013.
Foto: Simone Pas
Van den Bergs KNIL-stamboekgegevens


Bronnen