Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Berndsen, Johan Cornelius: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (redactie, kleine aanvulling)
 
(5 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 +
[[Bestand: Pater Johan Berndsen.jpg|thumb|left|200px]]
 +
[[Bestand:Pater Berndsen Priesterwijding Ineke Kuster.jpg|350px|left|thumb|<center>'''Pater Johan op weg naar zijn priesterwijding</center>]]
 +
'''Johan Cornelius Berndsen''' was [[:Categorie:Paters van de Heilige Geest|pater van de Heilige Geest]]. Hij werd op 25 juli [[1931]] geboren in [['s-Heerenberg]] als een van de oudsten in het grote gezin van Cornelius Johann Berndsen en Magdalena Maria Caldenhoven.
  
[[Bestand:Pater Berndsen Priesterwijding Ineke Kuster.jpg|300px|right|thumb|FotoIneke Kuster. |Pater Johan op weg naar zijn priesterwijding]]
+
In september [[1945]] ging hij naar het kleinseminarie van de Paters van de Heilige Geest in Weert. Na vervolgstudies aan het noviciaat in Gennep en het grootseminarie in Gemert, werd hij daar op 21 juli [[1957]] door Mgr. Bekkers in Gemert tot priester gewijd.  
'''Johan Berndsen''' werd in [[1931]] geboren in [['s-Heerenberg]] als een van de oudsten in een groot gezin. In september [[1945]] trad hij in bij de Paters van de Heilige Geest en begon zijn middelbare school-studie in het kleinseminarie in Weert. Na het Noviciaat en een theologische studie in Gemert, werd hij daar op 21 juli [[1957]] door Mgr. Bekkers tot priester gewijd en is daarna van maart[[1959]] tot november[[1997]] als missionaris van de Paters van de Heilige Geest werkzaam geweest in de Volksrepubliek Kongo, het voormalige Frans-Kongo, waar hij met veel plezier, maar ook vaak onder moeilijke omstandigheden heeft gewerkt.
 
  
In november 1997 keerde hij terug naar Nederland, omdat het vanwege een ernstige burgeroorlog voor buitenlanders steeds moeilijker werd om daar te werken. Bovendien zag hij in, dat het missiewerk nu door eigen inlandse priesters gedaan kon worden. Pater Johan was toen 66 jaar en werd door zijn congregatie gevraagd overste te worden in Weert.
+
Na aanvullende studies en het leren van de Franse taal, werd hij in maart [[1959]] uitgezonden naar het bisdom Pointe-Noire in de toenmalige kolonie Frans-Equatoriaal-Afrika. De kolonie werd in [[1960]] onafhankelijk en opgedeeld in een aantal aparte landen. Het bisdom Pointe-Noire ligt in de huidige Republiek Congo (Congo-Brazaville). Zijn eerste parochie was ''Saint Jospeh'' in Mossendjo. Daarna heeft hij gestaan in de parochies ''Notre Dame de Lourdes'' in Sibiti, ''Saint Mathieu'' in Mbinda, ''Saint Jean Baptiste'' in Divénié en ''Notre Dame de Fatima'' in Dolisie.
  
Na zijn terugkeer uit Afrika was hij enige tijd waarnemend pastoor van de [[Pancratiuskerk|Pancratiusparochie]] in [['s-Heerenberg]] en daarna van [[2000]] tot [[2004]] waarnemend pastoor van de [[Emmauskerk|Emmausparochie H. Cleophas]] in [['s-Heerenberg]]-[[Lengel]].
+
Pater Berndsen is tot november [[1997]] als missionaris in Congo geweest. Hij heeft daar met veel plezier, maar ook vaak onder moeilijke omstandigheden gewerkt. Zijn parochianen en ook zijn collega's noemden hem père Jean. Onder zijn collega's in andere parochies waren de [[gemeente Bergh|Berghenaren]] [[Have, Antonius Stephanus Maria ten|Antoon ten Have]] (père Anoine) en [[Hetterscheid, Alphons Herman|Fons Hetterscheid]] (père Alphonse). Een ander collega was [[Klomp, Albertus Wilhelmus|Bertus Klomp]] (père Albert), de latere pastoor in [[Braamt]], met wie hij altijd bevriend is gebleven.
Op 25 februari [[2001]] werd hij voor zijn inzet voor de medemens door [[carnaval|carnavalsvereniging]] [[d' Olde Waskupen]] in 's-Heerenberg benoemd tot Ridder in de Orde van de [[Berghse Kei]]. Na zijn vertrek uit Lengel werd hij overste van een tehuis voor rustende paters in Gennep.
+
 
 +
In november 1997 keerde hij na bijna 39 jaar terug naar Nederland. Vanwege een ernstige burgeroorlog werd het voor buitenlanders steeds moeilijker om daar te werken. Bovendien zag hij in, dat het missiewerk nu door eigen inlandse priesters gedaan kon worden.
 +
 
 +
Na zijn terugkeer uit Afrika was hij enige tijd waarnemend pastoor van de [[Pancratiuskerk|Pancratiusparochie]] in [['s-Heerenberg]] en daarna van [[2000]] tot [[2004]] waarnemend pastoor van de [[Emmauskerk|Emmausparochie H. Cleophas]] in 's-Heerenberg-[[Lengel]].
 +
 
 +
Op 25 februari [[2001]] werd hij voor zijn inzet voor de medemens door [[carnaval|carnavalsvereniging]] [[d' Olde Waskupen]] in 's-Heerenberg benoemd tot Ridder in de Orde van de [[Berghse Kei]]. Na zijn vertrek uit Lengel werd hij overste van het tehuis voor rustende paters de Libermannhof in Gennep.
  
 
Op 23 juli [[2017]] vierde hij zijn 60-jarig priesterjubileum met een eucharistieviering in de Pancratiuskerk in 's-Heerenberg.
 
Op 23 juli [[2017]] vierde hij zijn 60-jarig priesterjubileum met een eucharistieviering in de Pancratiuskerk in 's-Heerenberg.
  
 +
Pater Berndsen is tot zijn dood overste gebleven van de Libermannhof. Hij overleed daar op 9 januari [[2024]], 92 jaar oud.
 +
<br clear=all/>
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
 
*''Contactblad Geloofsgemeenschap Emmaus-Pancratius, 30e jaargang, nummer 5
 
*''Contactblad Geloofsgemeenschap Emmaus-Pancratius, 30e jaargang, nummer 5
 
*[[Montferland Nieuws]] online, 18 juli 2017
 
*[[Montferland Nieuws]] online, 18 juli 2017
 +
*''Les Spiritains au Congo: de 1865 à nos jours'', Jean Ernoult, Congrégation de Saint-Esprit, Parijs (1995), blz. 294, 295, 339, 344, 434
 +
*Bidprentje
  
[[Categorie:Religieuzen 's-Heerenberg]] [[Categorie:Paters van de Heilige Geest]] [[Categorie:Pastoors 's-Heerenberg]] [[Categorie:Pastoors Lengel]][[Categorie:Berghse Kei]]
+
[[Categorie:Religieuzen 's-Heerenberg]] [[Categorie:Missionarissen]] [[Categorie:Paters van de Heilige Geest]] [[Categorie:Pastoors 's-Heerenberg]] [[Categorie:Pastoors Lengel]][[Categorie:Berghse Kei]]

Huidige versie van 15 jun 2024 om 08:31

Pater Johan Berndsen.jpg
Pater Johan op weg naar zijn priesterwijding

Johan Cornelius Berndsen was pater van de Heilige Geest. Hij werd op 25 juli 1931 geboren in 's-Heerenberg als een van de oudsten in het grote gezin van Cornelius Johann Berndsen en Magdalena Maria Caldenhoven.

In september 1945 ging hij naar het kleinseminarie van de Paters van de Heilige Geest in Weert. Na vervolgstudies aan het noviciaat in Gennep en het grootseminarie in Gemert, werd hij daar op 21 juli 1957 door Mgr. Bekkers in Gemert tot priester gewijd.

Na aanvullende studies en het leren van de Franse taal, werd hij in maart 1959 uitgezonden naar het bisdom Pointe-Noire in de toenmalige kolonie Frans-Equatoriaal-Afrika. De kolonie werd in 1960 onafhankelijk en opgedeeld in een aantal aparte landen. Het bisdom Pointe-Noire ligt in de huidige Republiek Congo (Congo-Brazaville). Zijn eerste parochie was Saint Jospeh in Mossendjo. Daarna heeft hij gestaan in de parochies Notre Dame de Lourdes in Sibiti, Saint Mathieu in Mbinda, Saint Jean Baptiste in Divénié en Notre Dame de Fatima in Dolisie.

Pater Berndsen is tot november 1997 als missionaris in Congo geweest. Hij heeft daar met veel plezier, maar ook vaak onder moeilijke omstandigheden gewerkt. Zijn parochianen en ook zijn collega's noemden hem père Jean. Onder zijn collega's in andere parochies waren de Berghenaren Antoon ten Have (père Anoine) en Fons Hetterscheid (père Alphonse). Een ander collega was Bertus Klomp (père Albert), de latere pastoor in Braamt, met wie hij altijd bevriend is gebleven.

In november 1997 keerde hij na bijna 39 jaar terug naar Nederland. Vanwege een ernstige burgeroorlog werd het voor buitenlanders steeds moeilijker om daar te werken. Bovendien zag hij in, dat het missiewerk nu door eigen inlandse priesters gedaan kon worden.

Na zijn terugkeer uit Afrika was hij enige tijd waarnemend pastoor van de Pancratiusparochie in 's-Heerenberg en daarna van 2000 tot 2004 waarnemend pastoor van de Emmausparochie H. Cleophas in 's-Heerenberg-Lengel.

Op 25 februari 2001 werd hij voor zijn inzet voor de medemens door carnavalsvereniging d' Olde Waskupen in 's-Heerenberg benoemd tot Ridder in de Orde van de Berghse Kei. Na zijn vertrek uit Lengel werd hij overste van het tehuis voor rustende paters de Libermannhof in Gennep.

Op 23 juli 2017 vierde hij zijn 60-jarig priesterjubileum met een eucharistieviering in de Pancratiuskerk in 's-Heerenberg.

Pater Berndsen is tot zijn dood overste gebleven van de Libermannhof. Hij overleed daar op 9 januari 2024, 92 jaar oud.

Bronnen

  • Contactblad Geloofsgemeenschap Emmaus-Pancratius, 30e jaargang, nummer 5
  • Montferland Nieuws online, 18 juli 2017
  • Les Spiritains au Congo: de 1865 à nos jours, Jean Ernoult, Congrégation de Saint-Esprit, Parijs (1995), blz. 294, 295, 339, 344, 434
  • Bidprentje