Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Braamt: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Stroombroek (Braamtse Gat))
k (Externe links: Allecijfers)
 
(37 tussenliggende versies door 6 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Braamt''' is een dorpskern in de voormalige gemeente Bergh. Braamt ligt enkele kilometers ten zuiden van de [[Rijksweg 18|A18]] en direct naast de doorgaande weg van [[Doetinchem]] naar [['s-Heerenberg]]. Het dorp beschikt over een R.K. kerk en een molen, en heeft iets meer dan 1000 inwoners.  
+
== Geschiedenis ==
 +
'''Braamt''' is een van de elf kerkdorpen van de voormalige [[gemeente Bergh]], de huidige [[gemeente Montferland]]. Het dorp is gelegen op ongeveer vijf kilometer afstand ten noorden van [['s-Heerenberg]]. Braamt ligt aan de voet van de [[Hettenheuvel]], die deel uitmaakt van het [[stuwwal]]complex van het [[Bergherbos]], beter bekend als het [[Montferland]]. Dit stuwwalcomplex is in de voorlaatste [[IJstijd]] ontstaan. Het gebied ten zuidoosten van de dorpskom, Vinkwijkerbroek genaamd, bestaat als voormalig overloopgebied van de [[Rijn]] uit kleigrond, het gebied ten westen van de [[Zeddamseweg Braamt|Zeddamseweg]] ligt hoger en bestaat uit zandgrond.
  
Braamt is een kerkdorp dat vanouds als buurtschap hoorde bij de parochie Zeddam, gegroeid door ontginning van de heidevelden en woeste gronden in de Zeddammermark.
+
Volgens Slicher van Bath duidt de naam Braamt op vestiging vóór 600 na Chr. De kern wordt gevormd door een zevental behuizingen rond een gemeenschappelijke akker. De grotere goederen daaromheen en die aan de rand van het Vinkwijkerbroek worden pas rond 1200 ontgonnen. In [[1245]] wordt het dorp vermeld als "Brameth". De naam zal wel met braambegroeiing te maken hebben.
In 1245 wordt het dorp vermeld als "Brameth". De naam zal wel met braambegroeiing te maken hebben.
 
  
Braamt kent een oud gilde, het St. Jorisgilde, vermeld in 1713 en een schutterij st. Martinus. Een hof te Braamt wordt vermeld in 1245 (Kersjes).
+
Braamt kent een oud gilde, het [[Sint Jorisgilde]], vermeld in [[1713]] en een schutterij [[Hooglandse Schutterij Sint Martinus|Sint Martinus]]. Een [[Hof te Braamt]] wordt vermeld in 1245 (Kersjes).
  
In 1949 werd Braamt afgescheiden van de parochie Zeddam en kreeg het dorp een eigen kerk, die op 6 november van dat jaar werd ingewijd door mgr. Huurdeman, vicaris-generaal van het bisdom Utrecht. De [[patroon]] is O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand.
+
In [[1949]] werd Braamt afgescheiden van de [[Sint Oswalduskerk|parochie Zeddam]] en kreeg het dorp een eigen kerk, die op 6 november van dat jaar werd ingewijd door mgr. Huurdeman, vicaris-generaal van het bisdom Utrecht. De [[patroon]] is [[O.L.V. Altijddurende Bijstand|O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand]]. De kerk is in [[2018]] onttrokken aan de eredienst.
Bij het dorpshuis in Braamt staat een aardig carnavalsbeeldje. Verder is er de kampeerboerderij Te Boomsgoed.
 
  
 +
Tegenover [[Auberge Graaf Hendrik]] in Braamt staat een aardig carnavalsbeeldje. Verder zijn er de kampeerboerderijen ''[[Te Boomsgoed]]'' en ''[[De Blonde Hoeve]]''.
  
===Stroombroek (Braamtse Gat)===
+
Braamt heeft ongeveer 1000 inwoners.
[[Stroombroek]], in de volksmond ook wel het Braamtse Gat genoemd, is een voormalige zandwinningplas nabij het dorp Braamt, gelegen tussen 's-Heerenberg en Doetinchem. Het meer dat na de zandwinning ontstond, is populair in de regio Bergh/Montferland, de Duitse grensstreek en ook veel mensen uit Doetinchem verblijven er in de zomer en lente. De ligging van het meer is bijzonder want het ligt aan de voet van de [[Montferland|Montferlandse]] heuvels en heeft daarmee vooral gezien vanuit het noorden een haast on-Nederlandse aanblik. Aan de oostelijke kant van het meer ligt [[Palestra]], een grootschalig [[bungalowpark]] in neogriekse stijl. In september 2005 werd de gegijzelde ''Claudia Melchers'' twee dagen vastgehouden in dit bungalowpark. Aan de westzijde van het meer bevindt zich een waterskibaan die in 2006 is geopend.
 
  
===Allerhande===
+
== Stroombroek (Braamtse Gat)==
*[[Old Ni-js]] nummer 52 is een thema-nummer over Braamt. Een toelichting staat op de site van de [[Heemkundekring Bergh]] bij de knop Lijfblad. (Aanwezig in [[Bibliotheek Heemkundekring|bibliotheek| van de [[Heemkundekring Bergh]])
+
[[Stroombroek]], in de volksmond ook wel het [[Braamtse Gat]] of [[Braompse Gat]] genoemd, is een voormalige [[zandwinning]]splas nabij het dorp Braamt, gelegen tussen 's-Heerenberg en [[Doetinchem]]. Het meer dat na de zandwinning ontstond, is populair in de regio Bergh/Montferland, de [[Duitsland|Duitse]] grensstreek en ook veel mensen uit Doetinchem verblijven er in de zomer en lente. De ligging van het meer is bijzonder want het ligt aan de voet van de [[Motte Montferland|Montferlandse]] heuvels en heeft daarmee vooral gezien vanuit het noorden een haast on-Nederlandse aanblik. Aan de zuidkant van het meer ligt [[Bungalowpark Stroombroek]], een grootschalig bungalowpark, onderdeel van de keten Landal Greenparks. In september [[2005]] werd de gegijzelde Claudia Melchers twee dagen vastgehouden in dit bungalowpark. Aan de oostzijde van het meer bevindt zich een waterskibaan die in [[2006]] is geopend.
 +
 
 +
== Bij Braamt liggen ==
 +
*Bungalopark [[Palestra]].
 +
*Pretpark [[Land_van_Jan_Klaasen, Het|Land van Jan Klaassen]]
 +
*[[:Categorie:Boerderijen Braamt|Meerdere boerderijen]]
 +
 
 +
==Fietstocht Rondje Bergh==
 +
In de [[Fietstocht Rondje Bergh]] worden genoemd:
 +
*[[Bellefleur|Jansen Bellefleur]] (Langestraat), Hoog-Braamt
 +
*[[Café de Ban|De Ban]], Hoog-Braamt (nu ''Mezzo'')
 +
*[[Schepersweg|Betekenis scheper]]
 +
*[[Langestraat 10|Langestraat huisnummer 10]] staat op monumentenlijst
 +
*[[Te Boomsgoed|Camping Te Boomsgoed]]
 +
*[[O.L.V. Altijddurende Bijstand|R.K. kerk]] in Braamt
 +
*[[Olde Boerderi-je|De Olde Boerderi-je]]
 +
*Auberge en zijstraat zijn naar [[Hendrik van den Bergh (1573-1638)|graaf Hendrik]] genoemd
 +
*[[Koppelstraat|De Koppel]]
 +
*[[Hertenbroeksgoed]]
 +
*[[Koendersmolen]]
  
 
==Kaart==
 
==Kaart==
<googlemap lat="51.929977" lon="6.266756" zoom="14">
+
{{#display_map:51.92356, 6.26502~Braamt~
51.936222, 6.266413, [[Stroombroek]], ook wel het '''Braamtse Gat''' genoemd.
+
  | zoom=15
51.93228, 6.2677, Bungalopark [[Palestra]].
+
  | width=900
51.931565, 6.262293, Pretpark [[Land_van_Jan_Klaasen%2C_Het|Land van Jan Klaassen]]
+
  | height=500
</googlemap>
+
}}
  
 
==Bibliotheek Heemkundekring==
 
==Bibliotheek Heemkundekring==
 
In de [[Bibliotheek Heemkundekring|bbliotheek]] van de [[Heemkundekring Bergh]] staan bij de rubriek ''Braamt'':
 
In de [[Bibliotheek Heemkundekring|bbliotheek]] van de [[Heemkundekring Bergh]] staan bij de rubriek ''Braamt'':
 
*[[Thoben, John|John Thoben]]: ''[[Jorisgilde|Sint Jorisgilde]] Braamt - Een traditie van 625 jaar'' (1995)
 
*[[Thoben, John|John Thoben]]: ''[[Jorisgilde|Sint Jorisgilde]] Braamt - Een traditie van 625 jaar'' (1995)
*C. Scheublin: Dacht ik zo ...
+
*[[Scheublin, Cees|C. Scheublin]]: Dacht ik zo ...
  
==Pagina's==
+
== Bronnen ==
Op onderstaande [[Speciaal:allpages|pagina's]] wordt Braamt (ook) genoemd:
+
*[[Old Ni-js 052|Old Ni-js nr. 52]], een themanummer over Braamt
*[[Adresboek 1935]]
+
*Slicher van Bath, B.H., Geschiedenis van de nederzettingen in de Graafschap Zutfen. Verschenen in: Herschreven historie, Arnhem 1978, pp. 109-172
*[[Boerderijen]]
 
*[[Carnaval]]
 
*[[Gilden]]
 
*[[Gildegrond]]
 
*[[Horeca]]
 
*[[Kermis]]
 
*[[Land van Jan Klaassen, Het|Het Land van Jan Klaassen]]
 
*[[Het lieve vrouwe Klokje]]
 
*[[Literatuur]]
 
*[[Monumenten]]
 
*[[Oorlogsmonument Zeddam]]
 
*[[Oorlogsslachtoffers]]
 
*[[Pastoors]]
 
*[[Religieuzen]]
 
*[[Ruilverkaveling]]
 
*[[Sport]]
 
*[[Straten]]
 
*[[Stroombroek]]
 
*[[Toerisme]]
 
*[[Voetbal]]
 
*[[Transformatorhuisjes]]
 
  
==Externe link==
+
==Externe links==
 
*[http://www.dorpsraadbraamt.nl Dorpsraad]
 
*[http://www.dorpsraadbraamt.nl Dorpsraad]
{{Onderwerp|Plaatsen}}
+
*[https://allecijfers.nl/woonplaatsen/ Allecijfers] voor statistische gegevens over Braamt
 +
 
 +
[[Categorie: Braamt]] [[Categorie: Kadastrale gemeente Zeddam]] [[Categorie:Gemeente Bergh]]

Huidige versie van 6 jan 2024 om 09:04

Geschiedenis

Braamt is een van de elf kerkdorpen van de voormalige gemeente Bergh, de huidige gemeente Montferland. Het dorp is gelegen op ongeveer vijf kilometer afstand ten noorden van 's-Heerenberg. Braamt ligt aan de voet van de Hettenheuvel, die deel uitmaakt van het stuwwalcomplex van het Bergherbos, beter bekend als het Montferland. Dit stuwwalcomplex is in de voorlaatste IJstijd ontstaan. Het gebied ten zuidoosten van de dorpskom, Vinkwijkerbroek genaamd, bestaat als voormalig overloopgebied van de Rijn uit kleigrond, het gebied ten westen van de Zeddamseweg ligt hoger en bestaat uit zandgrond.

Volgens Slicher van Bath duidt de naam Braamt op vestiging vóór 600 na Chr. De kern wordt gevormd door een zevental behuizingen rond een gemeenschappelijke akker. De grotere goederen daaromheen en die aan de rand van het Vinkwijkerbroek worden pas rond 1200 ontgonnen. In 1245 wordt het dorp vermeld als "Brameth". De naam zal wel met braambegroeiing te maken hebben.

Braamt kent een oud gilde, het Sint Jorisgilde, vermeld in 1713 en een schutterij Sint Martinus. Een Hof te Braamt wordt vermeld in 1245 (Kersjes).

In 1949 werd Braamt afgescheiden van de parochie Zeddam en kreeg het dorp een eigen kerk, die op 6 november van dat jaar werd ingewijd door mgr. Huurdeman, vicaris-generaal van het bisdom Utrecht. De patroon is O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand. De kerk is in 2018 onttrokken aan de eredienst.

Tegenover Auberge Graaf Hendrik in Braamt staat een aardig carnavalsbeeldje. Verder zijn er de kampeerboerderijen Te Boomsgoed en De Blonde Hoeve.

Braamt heeft ongeveer 1000 inwoners.

Stroombroek (Braamtse Gat)

Stroombroek, in de volksmond ook wel het Braamtse Gat of Braompse Gat genoemd, is een voormalige zandwinningsplas nabij het dorp Braamt, gelegen tussen 's-Heerenberg en Doetinchem. Het meer dat na de zandwinning ontstond, is populair in de regio Bergh/Montferland, de Duitse grensstreek en ook veel mensen uit Doetinchem verblijven er in de zomer en lente. De ligging van het meer is bijzonder want het ligt aan de voet van de Montferlandse heuvels en heeft daarmee vooral gezien vanuit het noorden een haast on-Nederlandse aanblik. Aan de zuidkant van het meer ligt Bungalowpark Stroombroek, een grootschalig bungalowpark, onderdeel van de keten Landal Greenparks. In september 2005 werd de gegijzelde Claudia Melchers twee dagen vastgehouden in dit bungalowpark. Aan de oostzijde van het meer bevindt zich een waterskibaan die in 2006 is geopend.

Bij Braamt liggen

Fietstocht Rondje Bergh

In de Fietstocht Rondje Bergh worden genoemd:

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Bibliotheek Heemkundekring

In de bbliotheek van de Heemkundekring Bergh staan bij de rubriek Braamt:

Bronnen

  • Old Ni-js nr. 52, een themanummer over Braamt
  • Slicher van Bath, B.H., Geschiedenis van de nederzettingen in de Graafschap Zutfen. Verschenen in: Herschreven historie, Arnhem 1978, pp. 109-172

Externe links