Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Schriek, Arnoldus van

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 8 jul 2015 om 15:56 (Bronnen: Verbeek)
Ga naar: navigatie, zoeken

Nol van Schriek uit Vinkwijk werd op 14 december 1904 geboren als zoon van Gerhardus van Schriek en Willemina Maria Dunk. Op 26 mei 1931 trouwde hij in 's-Heerenberg met Theodora Johanna Visser uit Braamt. Zij was op 15 januari 1905 geboren in Arnhem als dochter van Johannes Jacobus Visser en Theodora Johanna Teunissen. Zij kregen drie zoons: Gerrit, Jan en Henk.

De Meidagen van 1940

Als dienstplichtig militair van de lichting 1924 heeft Van Schriek de oorlogsdagen van mei 1940 meegemaakt. Het is niet bekend bij welk onderdeel hij gediend heeft.

Tijdens de meidagen is hij een aantal persoonlijke spullen kwijtgeraakt. Net als veel andere militairen die hetzelfde was overkomen, heeft hij hiervoor bij de gemeente Bergh een aanvraag voor schadevergoeding ingediend.

Zijn dood in de laatste oorlogsnacht

Het graf van Nol van Schriek op de r.-k. begraafplaats in Zeddam.
Foto Gerhard Pas

Op de laatste avond voor de bevrijding, 31 maart 1945, moest Van Schriek met zijn paard en wagen voor de Duitsers munitie vervoeren. Bij Limbeek stond een stuk geschut dat met bijbehorende munitie naar Wijnbergen verplaatst moest worden. Een buurman uit Vinkwijk, Gradus Baars, bood aan de klus over te nemen, maar Van Schriek sloeg dit aanbod af. Het was immers maar een klein eindje naar Wijnbergen. Er waren nog vijf andere mannen aangewezen om de munitie te vervoeren. Om minder snel de aandacht te trekken van geallieerde jachtvliegtuigen, vertrokken ze met tussenpozen van twintig minuten. Van Schriek was de laatste die vertrok.

Hij was nog niet halfweg toen hij vol getroffen werd door een inkomende geallieerde granaat. Zijn wagen, met daarop de Duitse munitie, bleef onbeschadigd; alleen de twee bomen waren eraf. Maar Van Schriek en zijn paard waren volledig verscheurd.

Van Schrieks vriend Theet Varwijk, die timmerman was, heeft een kist voor hem getimmerd. Eigenhandig heeft Varwijk zo veel mogelijk lichaamsdelen van Van Schriek verzameld en in de kist gedaan. De begrafenis kon hierdoor nog zo passend mogelijk plaatsvinden. Toen die plaatsvond, was Bergh al bevrijd. De wegen in de buurt van Van Schrieks huis stonden toen helemaal vol met Canadese legervoertuigen, zodat de begrafenisstoet er niet door kon. Meester Verbeek heeft de Canadezen toen gevraagd ruimte te maken, waarop zijn prompt hun materieel hebben verplaatst. De weg naar de kerk in Zeddam was toen vrij.

Verdere informatie

Van Schrieks overlijden werd op 4 april 1945 aangegeven in de gemeente Bergh. Hij werd begraven op de r.-k. begraafplaats in Zeddam. Zijn graf is nu een civiel rijksgraf dat door de Oorlogsgravenstichting onderhouden wordt. Zijn naam staat op het oorlogsmonument in Zeddam en in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.

Onmiddellijk naast zijn graf is het graf van zijn vrouw, Theodora Johanna Visser, en haar tweede echtgenoot, Leo Kempers uit Azewijn. Zijn vrouw is op 23 juli 1946 hertrouwd met Kempers, maar uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren. Kempers heeft in de oorlog deel uitgemaakt van de Escape-groep Azewijn.

De oudste zoon van Van Schriek is gemeenteraadslid van Bergh geweest.

Bronnen

Sjabloon:Onderwerp