Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Wolswijk, Johannes Ernestes
Jan Wolswijk werd geboren te Beek op 20 oktober 1927 als zoon van Adrianus Wolswijk en Joanna Geertruida Jansen.
Inhoud
Nederlands-Indië
Soldaat bij 5-2 RI
Jan was soldaat bij de vierde compagnie van het infanteriebataljon 5-2 RI, een onderdeel van de Drietand-Divisie. Hij is op 4 juni 1947 opgekomen in de Krayenhoffkazerne in Nijmegen, en op 13 november 1947 vanuit Amsterdam met de Groote Beer naar Indië vertrokken. De afvaart zou eigenlijk een dag eerder zijn, maar werd uitgesteld vanwege zware storm op zee. De aankomst in Menado op Noord-Celebes was op 11 december. 5-2 RI is als enige bataljon dienstplichtigen op Noord-Celebes gelegerd geweest. Tot medio september 1949 was de standplaats van de 4e compagnie Gorontalo.
Jan had een opleiding tot scherpschutter gehad. Zodoende is hij, samen met nog iemand van zijn compagnie, enige tijd gedetacheerd geweest bij een eenheid op Sumatra.
In september 1949 werd de 4e compagnie overgeplaatst naar Makassar op Zuid-Celebes, en daar tijdelijk ingedeeld bij het 5e bataljon van het Garderegiment Jagers (5 GRJ). In die tijd heeft Jan zijn plaatsgenoten Wim van Grol en Gerrit Hendricksen ontmoet.
Voor de repatriëring is de compagnie nog enige tijd in Soerabaja op Oost-Java gestationeerd geweest. Hier heeft Jan een ontmoeting gehad met Ben Rosendaal en Joop Egging. Verder had hij in die tijd veelvuldig contact met Joep Gerritsen.
De thuisreis begon op 18 april 1950 met de Zuiderkruis; de aankomst in Rotterdam was op 9 mei 1950. Tijdens de reis heeft Jan zijn plaatsgenoot Joop Egging weer kunnen ontmoeten, want diens bataljon 5-6 RI was ook aan boord. Onder de passagiers was verder de 's-Heerenbergse luitenant Frericks.
Zijn broer Mart is als oorlogsvrijwilliger (OVW'er) in Nederlands-Indië geweest.
Andere militairen van 5-2 RI
- Joop Arts (Zeddam)
- Jan Hazenbrink (Loerbeek)
- Hendrik Wijnands (Zeddam)
Zie ook
- Neptunus-diploma (heenreis)
- Ereteken voor Orde en Vrede
- Scheepskisten (terugreis)
- Demobilisatie-insigne (afzwaaien)
- Oorkonde Prins Bernhard
Zijn verdere leven
Jan is getrouwd met een dochter van J.W. Giezen.
Op 28 oktober 2009 was hij aanwezig bij de lezing van Marcel Messing in het Barghse Huus over Oud-Indiëgangers. Op 12 maart 2014 was hij met zijn vrouw en schoonzus aanwezig bij de herdenking van de ramp met Britse bommenwerper die 71 jaar eerder in Loerbeek op de boerderij van zijn schoonvader was neergestort.