Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Arts, Joseph Maria

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Joep Arts uit Lengel werd geboren in de gemeente Bergh op 24 maart 1927 als zoon van Johannes Wilhelmus Arts en Maria Louisa Rutjes. Hij was een broer van Wim Arts.

Nederlands-Indië

Soldaat bij 5-2 RI

Arts, Joseph Maria.jpg

Joep was soldaat (legernummer 27.03.24.155) bij de stafcompagnie van het infanteriebataljon 5-2 RI, een onderdeel van de Drietand-Divisie. Hij is op 4 juni 1947 opgekomen in de Krayenhoffkazerne in Nijmegen, en op 13 november 1947 vanuit Amsterdam met de Groote Beer naar Indië vertrokken. De afvaart zou eigenlijk een dag eerder zijn, maar werd uitgesteld vanwege zware storm op zee. De aankomst in Menado op Noord-Celebes was op 11 december. 5-2 RI is als enige bataljon dienstplichtigen op Noord-Celebes gelegerd geweest.

Joep heeft het grootste deel van zijn tweeënhalf jaar in Indië op Noord-Celebes doorgebracht, maar op zeker moment is hij overgeplaatst naar Makassar op Zuid-Celebes. Daar heeft hij gediend bij de 4e Subsistentencompagnie K.L., gelegerd in de Zeevaartschool aldaar (ook KIS-kazerne genoemd: Kweekschool voor Inlandse Schepelingen). Hij heeft er korporaal Jaap Hunting uit Braamt ontmoet. "Die ouwe chauffeur bij de A.A.T. maakte het nog steeds best", liet hij het Thuisfront weten.

De thuisreis begon op 18 april 1950 met de Zuiderkruis; de aankomst in Rotterdam was op 9 mei 1950. Aan boord was ook het infanteriebataljon 5-6 RI met Joop Egging en luitenant Frericks.

Andere militairen van 5-2 RI

Zie ook

Zijn verdere leven

...