Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Egging, Johannes Gerardus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Joop Egging werd op 29 september 1926 geboren te Beek als zoon van Antonius Hendrikus Egging en Geertruida Johanna Nijenhuis. Het adres van Egging in Beek was Kerkhuisstraat 24.

Nederlands-Indië

Hulpfoerier bij 5-6 RI

Egging, Johannes Gerardus.jpg

Joop was soldaat (legernummer 26.09.29.040) bij het infanteriebataljon 5-6 RI, een onderdeel van de Drietand-Divisie. Dit bataljon, dat zijn opleiding in Maastricht heeft gehad, is op 31 januari 1948 met de Nieuw Holland vanuit Rotterdam naar Indië vertrokken. De aankomst te Semarang op Midden-Java was op 5 maart 1948, waarna 5-6 RI op verschillende plaatsen op Midden- en Oost-Java heeft gelegen. Gedurende het verblijf in Indië hebben 43 man van 5-6 RI het leven verloren. Op 18 april 1950 is 5-6 RI met de Zuiderkruis gerepatrieerd; de aankomst in Rotterdam was op 9 mei 1950.

De compagniescommandant van 4-5-6 RI, kapitein Tinge (zittend in het midden), omringd door zijn staf. Staande eerste van links Joop Egging, de hulpfoerier. Voor hem zit zijn baas, sergeant Visser, de foerier. Verder onder meer de kok, chauffeurs, de ordonnans, administratief personeel, de kantinebaas.


Joop was hulpfoerier bij de 4e compagnie. Toen het bataljon rond de jaarwisseling 1949-1950 in Soerabaja lag, is Joop daar op tweede kerstdag met zijn plaatsgenoot Joep Gerritsen naar de bioscoop geweest. Op Nieuwjaarsdag is hij met Joep Gerritsen en ook Jan Hazenbrink en Jan Wolswijk de stad in geweest.

De beide Jannen waren van het infanteriebataljon 5-2 RI uit Nijmegen. Joop is bij 5-2 RI opgekomen, maar toen dit bataljon op 13 november 1947 naar Indië vertok, heeft hij om een of andere reden letterlijk de boot gemist. Hij was echter niet de enige; nog enkele jongens bleven om uiteenlopende, maar geldige redenen achter. Joop en nog een paar jongens zijn toen overgeplaatst naar 5-6 RI, dat pas op 31 januari 1948 vertrok.

5-6 RI en 5-2 RI zijn samen op de Zuiderkruis naar Nederland teruggekeerd. Behalve de reeds genoemde Jan Hazenbrink en Jan Wolswijk waren ook Joop Arts en Hendrik Wijnands aan boord; nog twee Berghse leden van 5-2 RI. En Joop zal vast nog meer jongens uit zijn opleidingstijd in Nijmegen hebben herkend.

Andere militairen van 5-6 RI

Zie ook

Zijn verdere leven

...