Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Volksduitsers
Volksduitsers was de term die voor 1945 gebruikt werd om Duitsers danwel Duitstaligen die buiten Duitsland woonden aan te duiden. Meestal werden hiermee de etnische Duitse minderheden in Oost-Europa bedoeld, maar soms ook Duitse emigranten in de Nieuwe Wereld, in de voormalige Duitse koloniën in Afrika en Azië of in West-Europa. Men moest Volksduitsers onderscheiden van Rijksduitsers, Duitsers uit het Duitse Rijk die op niet- of semi-permanente basis in het buitenland woonden, zoals werknemers en diplomaten.
Ook in Bergh woonden voor het aan de macht komen van Adolf Hitler in 1933 al generaties lang mensen met Duitse wortels. De nazi's beschouwden hen, of men het nu wilde of niet, als Duitsers. Tijdens de Duitse bezetting werden deze Volksduitsers beschouwd als volwaardige Duitse burgers, met alle rechten en plichten. Een van deze plichten was de dienstplicht. Diverse Berghenaren met Duitse wortels hebben zo gediend in het Duitse leger en enkelen hebben dat met de dood moeten bekopen.
Het gaat hierbij om onder andere de volgende personen:
- Theodorus Bernardus Berndzen, 's-Heerenberg
- Gert Bosman, Beek
- Gert Reuling, Stokkum
- Benno Reuling, Stokkum
- Huub Reuling, Stokkum
- Hans Reuling, Stokkum
- Josef Wolters, 's-Heerenberg
Na de oorlog werd door de Nederlandse regering de operatie Operatie 'Black Tulip' gestart. Deze had ten doel ongeveer 25.000 Duitsers, waarvan de meesten hier al lang voor de Tweede Wereldoorlog woonden en een gezin hadden, het land uit te zetten. Ook in de gemeente Bergh woonden Duitse families, zoals de gezinnen Fassin, Schütters/Lörx en Stein, die 's-morgens in alle vroegte werden opgepakt en afgevoerd naar kamp Mariënbosch bij Nijmegen. Tegen het oppakken van de families werd door de 's-Heerenbergse bevolking heftig geprotesteerd, wat zelfs een artikel op de voorpagina van de Gelderlander opleverde. Na ongeveer een week konden de families weer naar huis terugkeren.