Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Cohen, Isaak Julius
Iesje Cohen werd op 15 juni 1930 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Simon Cohen en Roosjen de Leeuw. Hij had twee oudere zussen, Jenny, en Truusje. Zijn vader had een slagerij aan de Marktstraat in 's-Heerenberg.
Iesje en zijn naasten hebben de Tweede Wereldoorlog niet overleefd. Op een dag in 1943 is hij met zijn moeder en zussen 's morgens vroeg om een uur of vier, vijf met de tram naar Doetinchem gegaan en van daar naar het concentratiekamp Westerbork. In het bevolkingsregister van de gemeente Bergh staat dat de familie Cohen in het voorjaar van 1943 van Westerbork op transport werd gesteld naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen.
Bij het vertrek van het gezin Cohen uit 's-Heerenberg zoals beschreven in de vorige alinea wordt Iesjes vader Simon niet genoemd. Dit kan ermee te maken hebben dat in elk geval hij en zijn zussen via het concentratiekamp Vught zijn gereisd. Alledrie worden zij genoemd als deelnemers aan het kindertransport dat op 6 juni 1943 plaatsvond van Vught naar Westerbork. Van Westerbork is hij doorgestuurd naar Sobibor, waar hij net als zijn zus Truusje op 9 juli 1943 het leven verloor. Hij was toen dertien en zijn zus veertien. Waarschijnlijk heeft hij het grootste deel van de periode tussen 6 juni en 9 juli nog in Westerbork doorgebracht. Zijn ouders en Jenny waren al op 11 juni 1943 in Sobibor omgekomen. Zij waren toen 51, 42 en zestien jaar oud.
Ook de kinderen van David Bloemendaal en Joseph Jacobs zijn met de kindertransporten van 6 en 7 juni 1943 van Vught via Westerbork naar een vernietigingskamp in Polen gebracht en daar omgekomen.
Iesje en het gezin waar hij toe behoorde worden herdacht op het oorlogsmonument in 's-Heerenberg. Verder worden zij vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap, het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names.
Iesjes overlijden is, net als dat van zijn moeder en Truusje, op 16 februari 1950 aangegeven in de gemeente Bergh. Zijn vaders overlijden was al op 26 januari van dat jaar aangegeven. Van Jenny is geen overlijdensakte gevonden.
In het Kerkblad voor Bergh van vrijdag 31 augustus 1945 stond de volgende Oproep:
Ondergetekende, gemachtigde van den door den Militairen Commissaris van het District Doetinchem aangestelde bewindvoerster over het vermogen van Izaak Cohen, Simon Cohen, Roosje Cohen de Leeuw en kinderen, gewoond hebbende Marktstraat 31 te 's-Heerenberg, verzoekt allen die iets te vorderen hebben van of verschuldigd zijn aan, of goederen, gelden of bescheiden onder hun berusting hebben van, of borgtochten hebben lopen ten name van voornoemden, hiervan vóór of op 15 September 1945 schriftelijk opgave te willen doen aan onderstaand adres.
De gemachtigde: Alex Heilbron, Beëdigd makelaar en taxateur, Kantoor: Keppelseweg 21, Doetinchem.
Bronnen
- Bevolkingsregister Bergh
- Digitaal Monument Joodse Gemeenschap
- Gemeentearchief Bergh, lijst van oorlogsslachtoffers
- Genlias
- Nationaal Monument Kamp Vught
- Old Ni-js no. 46, no. 47, blz. 11, no. 75, blz. 29, 36
- Oorlogsgravenstichting
- Yad Vashem