Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Drift, Rudolf Johan Leonard Martinus van der

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 29 apr 2023 om 10:52 (Bronnen: cat)
Ga naar: navigatie, zoeken

Rudolf Johan Leonard Martinus van der Drift werd op 19 december 1906 geboren in Winterswijk als zoon van Petrus Hendrik Johannes van der Drift en Louiza Margaretha Alida Meijer. In de Tweede Wereldoorlog woonde hij in Den Haag.

Van der Drift werd opgepakt bij de grote razzia die op 21 november 1944 onder de codenaam Operatie Sneeuwvlok plaatsvond in Den Haag, Rijswijk en Voorburg. Van de ongeveer 13.000 mannen die daarbij opgepakt werden, zijn er 1250 na een lange reis per rijnaak en trein op 1 december aangekomen bij Kamp Rees. Van der Drift behoorde mogelijk tot deze groep, want hij komt voor in de Apeldoornse lijst (zie Bronnen) van slachtoffers van Kamp Rees. Echter, hij overleed op 22 maart 1945 's morgens om tien uur in het OT-Lager Duiventil in Zeddam. Het is nog niet duidelijk of hij daar via Kamp Rees of langs een andere weg is terechtgekomen. Van der Drift was 38 jaar oud. Hij werd begraven op het N.H. kerkhof in Zeddam. Het is niet bekend of hij later elders is herbegraven.

Zijn overlijden is op 26 maart 1945 aangegeven in de gemeente Bergh en op 15 september 1945 in de gemeente Den Haag. De aangifte in Bergh werd gedaan door Peter Wilhelmus Johannes van de Pas, een verpleger uit Eindhoven die in het noodziekenhuis in het Patersklooster in 's-Heerenberg werkte. Hij bevond zich aan de verkeerde kant van de frontlinie, want Eindhoven was al op 18 september 1944 bevrijd. Van de Pas heeft in totaal twaalf overlijdens aangegeven; dat van Van der Drift en dat van Daniel Strijaards, die drie uur voor Van der Drift in het OT-Lager Duiventil was overleden, en verder de overlijdens van Boeljon, Buis, Kamstra, Kleinleugenmors, Kurtz, Leenders, Reijnders, Van Solingen, Udo en Vermaat. De meeste van hen kwamen met zekerheid uit Kamp Rees en waren in het 's-Heerenbergse noodziekenhuis overleden.

Hoewel overleden dwangarbeiders als oorlogsslachtoffers worden erkend, komt Van der Drift niet voor in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en de Lijst van Oorlogsslachtoffers in het Gemeentearchief Bergh. De reden hiervoor is niet bekend

Ter nagedachtenis aan de dwangarbeiders uit de gemeente Den Haag werd daar op 1 november 1999 het monument 'Dwangarbeiders' onthuld. Het bevindt zich op het binnenplein van het Provinciehuis van Zuid-Holland, dat staat op de plek waar vroeger de Haagse dierentuin was. Die werd tijdens de razzia als een van de verzamelplaatsen gebruikt.

Van der Drifts overlijdensakte, opgemaakt op 26 maar 1945 in 's-Heerenberg.
Klik op de afbeelding voor een vergroting
Van der Drifts overlijdensakte, opgemaakt op 15 september 1945 in Den Haag.

Bronnen