Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Begraafplaats aan de Bleek

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Aan De Bleek in 's-Heerenberg werd in 1837 een katholieke begraafplaats aangelegd. Tot dan toe werden alle 's-Heerenbergse doden, zowel protestants en katholiek, begraven op het kerkhof van de protestantse kerk.

Het was Jan Peeters, rentmeester van het Gasthuis Sint-Gertrudis, die zijn tuin met ijzeren hek en poort gelegen buiten de Molenpoort voor dit doel aan de katholieken van 's-Heerenberg schonk. Het perceel was geregistreerd als nummer 77 in sectie G van de kadastrale gemeente 's-Heerenberg. Op 29 juni 1837 werd de begraafplaats ingewijd.

Er werd begraven tot in 1863 de begraafplaats ("het oude kerkhof") aan het begin van de huidige Oude Doetinchemseweg in gebruik werd genomen. Er zijn vooralsnog geen namen bekend van overledenen die aan de Bleek begraven werden.

Op het terrein van de begraafplaats staat nu het woonhuis De Bleek (nummer 10), waar thans de familie Nijhof woont. In de achtertuin van dit huis, op de grens met de Minister Veldkampstraat, is in 1990 een kantoor gebouwd. Bij de voorbereidende graafwerkzaamheden zijn toen menselijke botten en schedels gevonden.

Het perceel in 1822
Het perceel nu

Bronnen