Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Berendsen, Theodorus Bernardus Hendrikus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Theet Berendsen werd geboren te Kilder op 8 september 1928. Hij was een zoon van Theodorus Jacobus Berendsen en en Rika Maria Keuben, en een broer van Jo Berendsen. Op 29 november 2009 overleed Theet, zoals hij werd genoemd, in het bijzijn van zijn familie na een kort ziekbed te Doetinchem.

Nederlands-Indië

Soldaat bij 425 BI

Theet (legernummer 28.09.08.133) staat vermeld bij de Indiëgangers in 100 Jaar "Sint Jan" Kilder. Hij was dienstplichtig soldaat bij de 3e compagnie van 6-6 RI (tactische nummer 425 BI), een onderdeel van de G-brigade. Dit infanteriebataljon vertrok op 25 maart 1949 (dus na de Politionele Acties) met de Volendam naar Indië en werd daar ingezet op Midden-Java. Op 17 september 1950 begon de thuisreis met de General S.D. Sturgis. Aan boord was ook de artillerie van 42 RVA met Joep Gerritsen en Theo Taken. De aankomst in IJmuiden was op 10 oktober.

De bekende Indiëveteraan en schrijver Ant. P. de Graaff beschrijft in zijn boek De heren worden bedankt de belevenissen van 425 BI op Midden-Java. Met name de eerste drie maanden heeft het bataljon een zware tijd gehad.

Andere militairen van 425 BI

Zie ook

Zijn verdere leven

Theet trouwde op 6 september 1956 te Didam met Theodora Johanna (Dot) Keuben. Zij kregen een zoon: Marcel.

Na terugkeer uit Indië heeft Theet eerst bij Pas Reform in Zeddam gewerkt. Later werkte hij jarenlang bij bandenfabriek Vredestein te Doetinchem waar hij ook lid van de harmonie was. Een van zijn hobby's was de muziekvereniging St. Jan te Kilder. Vele jaren sloeg hij de grote trom en was hij secretaris en voorzitter. Tevens was hij jaren beheerder van het Kelrehuus te Kilder. Voor zijn verdiensten voor de Kilderse gemeenschap werd hij door Hare Majesteit de Koningin onderscheiden met de versierselen van Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Bij de onthulling van de gedenksteen voor Willie Bleekman op 1 mei 1994 heeft hij aan het begin van het programma samen met Joh Smeenk de vlag halfstok gehesen en aan het eind weer in top.

Theet overleed op 29 november 2009, 81 jaar oud.

Externe link