Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bodde, Wilhelmus Hendrikus

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 15 nov 2016 om 17:11 (Bron o.a.: cat)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Bodde, Wilhelmus Hendrikus.jpg

Wim Bodde uit Kilder werd geboren op 17 mei 1926 zoon van Wilhemus Petrus Bodde en Maria Bendina Derksen.

Nederlands-Indië

De Kota Baroe, waarmee Wim naar Indië is gevaren
De General M.L. Hersey, waarmee Wim uit Indë is teruggekomen
Bernard Bodde met de scheepskist van zijn broer Wim, eind 2009.
Foto Huub Elshof

Huzaar bij 6 Esk. Vew.

Wim (legernummer 26.05.17.030) is als dienstplichtig huzaar 1e klas in Nederlands-Indië geweest en staat vermeld bij de Indiëgangers uit Kilder in 100 Jaar "Sint Jan" Kilder.

Wim is op 11 november 1947 opgekomen bij het 6e Eskadron Vechtwagens (6 Esk. Vew.). Daar kreeg hij een taak als keukenhulp.

Het 5e, 6e, 7e en 8e Eskadron Vechtwagens bestonden deels uit dienstplichtigen en deels uit KNIL-militairen die al in Indië waren. Een "vechtwagen" was voor de oorlog en destijds ook nog in Indië wat tegenwoordig een "tank" wordt genoemd. De eskadrons vechtwagens waren uitgerust met de Stuart, een lichte tank van Amerikaanse makelij.

De dienstplichtigen van genoemde eskadrons vertrokken op 31 maart 1948 met de Kota Baroe naar Indonesië om het 1e t/m 4e Esk. Vew. af te lossen. 6 Esk. Vew. ontscheepte op 5 mei van dat jaar in Cheribon, West-Java, ter aflossing van 2 Esk. Vew. Na verdere training werd het ingedeeld bij de V-brigade, waarmee het tijdens de Tweede Politionele Actie Solo en Klaten op Midden-Java hielp bezetten.

In die omgeving bleef het eskadron gestationeerd tot november 1949, toen het werd overgeplaatst naar Koedoes, en een maand later naar Oengaran. Het Carillon van Sint Jan van januari 1950 vermeldde dat Wim in laatstgenoemde plaats zijn plaatsgenoot Hend Geurts heeft ontmoet. Daarnaast heeft Wim ook een ontmoeting gehad met Theet Derksen.

In april 1950 vertrok 6 Esk. Vew. naar Jakarta in afwachting van repatriëring. Samen met 5, 7 en 8 Esk. Vew. keerde het eskadrom met de General M.L. Hersey terug naar Nederland. De inscheping in Tandjong Priok was op 9 mei en de aankomst in Amsterdam op 1 juni 1950.

6 Esk. Vew. behoorde, net als alle andere cavalerie-onderdelen in Indië, tot het Regiment Huzaren van Boreel.

Andere Huzaren

Zie ook

Zijn verdere leven

Wim overleed op 4 september 2004.

Bron o.a.