Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hagelkruis Kilder

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Hagelkruis Kilder.jpg

Het hagelkruis op de hoek van de Molenweg en de Doetinchemseweg in Kilder is sinds 31 januari 1967 een rijksmonument (monumentnummer 9285). Het ijzeren kruis wordt bekroond door een haan en staat op een houten staak.

Het kruis staat al eeuwenlang in de wei van Rasing, genaamd het Koldeweike. Ooit lag deze wei aan de kruising van de wegen ZeddamWehl en BeekDoetinchem, maar door de aanleg in de jaren 90 van de rotonde is de wei kleiner geworden. Zie onderstaande kaarten uit 1931 en 1995. Een nabijgelegen nieuwbouwstraat heet Hagelkruis.

In de archieven wordt het hagelkruis al in 1368 genoemd, dus ruim voor de stichting van de parochie Kilder in 1886. Het hagelkruis was een symbool van bescherming tegen dreiging van allerlei gevaren. De haan is het symbool van bescherming tegen natuurkrachten en van de vruchtbaarheid. De boeren uit de omgeving kwamen er bijeen om te bidden voor een goede oogst en te offeren voor de armen. Ook nu trekken de parochianen, net als hun voorouders, op eerste pinksterdag na het lof naar het hagelkruis.

Het hagelkruis staat op de kaart van Christiaan 's Grooten uit 1573 en in Theodorus Bückers atlas Caarte van het graafschap Berghe uit 1727. In de atlas is de wech na Zeddam aangegeven met daaraan een wei- of bouwland genaamd het stuck ant Hagelcruiss, grenzend enerzijds aan een perceel van de weduwe Haagens en anderzijds aan een perceel van Peter Hendrix.

1573
1727
1931
1995

Bronnen